Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ovcie kiahne

    , Autor: fil

    Dobry den, pani doktorka.
    Po dlhom uvazovani sme dali takmer 4-rocneho syna zaockovat proti ovcim kiahnam. Tohto roku v aprili mali v skolke kiahne, ale on ich nedostal. Ockovany bol pred tyzdnom prvou davkou. Sestricka povedala, ze o pol roka mame zavolat a bude ockovany druhou davkou. Nie je to neskoro? Myslela som si, ze druha davka sa picha skor po prvej.
    Ak by sa teraz stretol s kiahnami, tato prva davka ho vobec neochrani? Nebude mat ochorenie aspon miernejsi priebeh?
    Mame este 14-mesacnu dcerku, ktora ma byt ockovana v oktobri, ju chceme dat tiez aj proti kiahnam, uz mame kupenu vakcinu. Ak by syncek dostal kiahne skor ako bude ona zaockovana, moze sa a ma vyznam zaockovat narychlo aj ju i ked s nim najskor pride do styku? Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Druhá dávka očkovania proti kiahňam sa podáva o šesť týždňov až šesť / aj viac/ mesiacov po prvej dávke. Asi mesiac po očkovaní už dieťa má protilátky proti tomuto ochoreniu, ktoré ho chránia asi na 85 percent,. Zvyčaj aj ak ochorie po jednej dávke, býva priebeh mierny, samozrejme podanie druhej dávky nie je potrebné.
    Očkovanie po kontakte s nákazou má význam do 72 hodín po kontakte. Treba vedieť, že jedinec je infekčný už 48 hdoín pred výsypom prvej vyrážky, takže po výsype vyrážky, ak boli deti stále v kontakte je už čas len 24 hodín na tzv. postexpozičné očkovanie. Môže zabrániť ochoreniu alebo zmierniť jeho priebeh.

Podobné otázky

  • Varicella

    , Autor: LenkaP. 32

    Dobrý deň pani doktorka, mám 37 rokov a dala som si úrobit protilátky na ovčie kiahne, lebo som nevedela či som prekonala a mám male Dieta ktoré to môže dostať v kolektíve. Výsledky mám: igM 0,38 (>= 1,1) negatívne a igG 120 (>= 100) slabo pozitívny. Mám sa dať zaočkovať? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusíte sa dať očkovať, ovčie kiahne ste s najväčšou pravdepodobnosťou prekonali a aj sa s nimi v nedávnom čase stretla, keďže máte mierne pozitívne aj protilátky IgM.

  • Očkovanie

    , Autor: Leto2886

    Dobry den, pani doktorka, zaujimal by ma Vas odborny nazor na vzniknutu situaciu. Vo stvrtok sme boli v dlhom a uzkom kontakte so sestranicou, ktora v piatok dostala ovcie kiahne. A nas hned v tomto tyzdni v stredu caka prve ockovanie+rotavirus. Maly mal vcera 3 mesiace, je plne kojeny ako 2 mesacny prekonal kovid. A teraz neviem co robit, ci maleho v stredu zaockovat dat, alebo nie. Urcite budem nasho pediatra o vzniknutej situacii informovat. Ja ako matka a ako neodbornik mam obavu, ze pokial sa maly nakazil a v stredu ho dam zaockovat a nasledne v priebehu par dni sa aj u neho objavia kiahne moze mat ockovanie a aj kiahne pre neho zly priebeh. Pride mi to nebezpecne ockovat ak v jeho tele prebieha infekcia v podobe kiahni. Ja by som s ockovanim pockala, ale rada by som si vypocula aj Vas odborny nazor. Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ste vy ako dieťa prekonali kiahne je malá pravdepodobnosť, že kiahne dostane.
    Ak by už kiahne u neho prepukli, iste sa očkovať nebude. Ak nebude mať kiahne, nie je dôvod neočkovať rotavírus.
    Samozrejme sa dá s očkovaním počkať ale isto to nie je potrebné, ak nebude u neho prebiehať žiadne ochorenie.

  • Ovčie kiahne

    , Autor: Lucka114

    Dobrý deň. Je možné že som v detstve prekonala ovčie kiahne bez príznakov, keďže moji rodičia tvrdí,že som ich nemala, ale v krvi mak vysoké hodnoty protilátok?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Áno, je to možné. Stretli ste sa s niekým, kto mal kiahne ale u vás sa neprejavili. Len ste na ne odpovedali: teda váš imunitný systém odpovedal.

  • prve povinne ockovanie a su rozsirene kiahne

    , Autor: ivka- 667

    Dobry den pani doktorka,
    dcerka ma tri mesiace, takze ideme ju dat v najblizsich dnoch zaockovat prvou davkou povinneho ockovania plus este na rotavirusy. kedze su rozsirene ovcie kiahne ( aj u nasho pediatra) obavam sa ci ich dcera nemoze chytit a tym zhorsit aj priebeh vakciny. je kojena, zdrava a ja som kiahne prekonala ako skolacka. Je teda mnou chranena alebo Je nutny odklad vakciny?
    Dakujem pekne za odpoved. S pozdravom Ivana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    POKIAľ POSLEDNýCH Dvadsaťtri DNí NEPRIľšLa do kontaktu osobnému s dieťaťom, ktoré malo kiahne alebo sa do dvoch dní po kontakte vysypalo touto chorobou a vy ste kiahne prekonali, nie je dôvod odkladať očkovanie. V každom prípade ju lekárka pred očkovaním vyšetrí, zhodnotí aj aktuálnu epidemiologickú situáciu a potom rozhodne o očkovaní.

  • Ovčie kniahne

    , Autor: katica

    Dobrý deň, mám 3 detičky, a rozmýšľam nad očkovaním proti ovčím kiahnam. Chcela by som sa opýtať na Váš názor, či je lepšie ich prekonať, alebo očkovať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto presne sa nedá odpovedať.
    AK dieťa prekoná ovčie kiahne, má celoživotnú imunitu, je proti nim chránené.
    Po očkovaní je dieťa tiež chránené, predpokladá sa, že tiež dlhodobo, pravdepodobne celoživotne. Niektoré deti aj po očkovaní ochorejú ale priebeh kiahní býva mierny.
    Faktom je, že kiahne nie sú také ľahké a nevinné ochorenie ako si niektorí myslia. Mávajú aj komplikácie, najčastejšie zápal malého mozgu a tiež prejavy krvácania pri zníženom počte krvných doštičiek. Bývajú aj iné komplikácie.
    Najhoršie znášajú kiahne deti s ochoreniami kože, hlavne ekzému, kedy dochádza k lokálnym komplikáciám už zmenej kože s ekzémom.
    častokrát sa stane, že dieťa dostane kiahne práve vtedy, keď rodina odchádza na dovolenku alebo v iných dôležitých situáciách v rodine. To vždy býva komplikácia.
    Pri troch deťoch, keď postupne dostávajú kiahne sa celé kiahňové obdobie pretiahne na štyri až šesť týždňov: niekto musí byť s deťmi doma, nikam sa nesmie ......
    Takže takto je to s kiahňami a rozhodnutie o očkovaní je len na vás.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: