Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Encefalitida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat od akeho veku dietata je mozne ockovat proti kliestovej encefalitide. Nas syn bude mat o mesiac dva roky, uz mal tento rok 3 kliestov, tak by sme ho chceli dat zaocovat. Je to mozne v tomto veku? Dakujem. Dana Slašťanova

Podobné otázky

  • Ockovanie proti koiestovej encefalitide / zltacka typu A

    , Autor: cruz

    Dobrý deň pani doktorka. Náš synček bude mať v máji 3 roky. Okrem všetkých povinných očkovaní mal minulý rok aj očkovanie proti meningitíde.
    Pýtali sme sa pani pediatričky aj na ďalšie ktoré odporúča, povedala že encefalitída (chodíme často do prírody) a tiež žltačka typu A (škôlkarsky kolektív).
    V januári mal syn 1. dávku očkovania proti encefalitíde, teraz v marci mal 2. dávku očkovania proti encefalitíde.
    Pani doktorka nám kázala prísť na očkovanie proti žltačke typu A v apríli.
    A v septembri na 3. dávku proti encefalitíde…
    chcem sa spýtať, či takáto kombinácia je vhodný nápad, či to nevadí keď to bude tak krátko po sebe,… dve rôzne vakcíny za jeden rok ešte aj pomedzi seba,…
    predpokladám, že 2. dávku proti žltačke nám dá niekedy v októbri…. Vďaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec to nevadí, je to všetko v poriadku, sú to neživé vakcíny, pokojne sa môže očkovať obe aj v ten istý deň alebo s odstupom 14 dní, len preto, aby sme pozorovali prípadnú reakciu na očkovanie.

  • Meningitida, kliestova encefalitida

    , Autor: stanica

    Dobry den p. doktorka,

    prosim Vas o radu.
    Moj syn ma 1 roka 5 mesiacov, vo februari mal 3. povinne ockovanie. Na pondelok 9. aprila je objednany na ockovanie proti kliestovej encefalitide 1.davka(zijeme v oblasti s najvacsim vyskytom) a o mesiac jedna davka ockovania proti meningitide a potom nejak nasledne druha davka proti kliestovej encefalitide.
    Moja otazka ale znie, ci vobec mame ist do toho, ci mame dat syna ockovat? Ci to nie je prilis velka zataz na tak malicky organizmus tolko ockovani za sebou?!? Ci by nebolo lepsie dat vacsie rozostupy, alebo pockat do vyssieho veku? A ci vobec odporucate tieto ockovania u deti takehoto veku. Aky je Vas nazor prosim??? Pri meningitide som viacmenej rozhodnuta ze ano, len vaham, ci teraz alebo pockat? A s tou kliestovou encef. som si nie celkom ista, ale byvame hned pri lese, vsade trava, les.... Poradte mi prosim.
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Meningitidu určite odporčam, ak žijete v oblsti so zvýšeným výskytom klieťovej encephalitidy tak očkovanie určite tiež odporčam.
    Obe vakcíny sú neživé, teda je možné očkovanie aj oboma vakcínami naraz, meningitida meningokoková po roku sa očkuje len jednou dávkou. Pokojne to môžete sprviť tak, že sa podá prvá dávka meningokokovej meningitidy, o 1č dní môžete pokračovať prvou dávkou proti kliešťovej encefalitíde a o mesiac druhou dávkou proti kliťovej encefalitíde. O pol až trištvrte roka je tretia dávaka proti kliešťovej encefalitíde. V tomto veku by mal dostať aj očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke. To je živá vakcína, po jej podaní je možné podanie ďalej vakcíny najskaôr o mesiac.

  • Kliešťová encefalitída

    , Autor: caity

    Dobrý den, chcem sa spytat na ockovanie proti kliestovej encefalitíde. Dcera bola zaockovaná troma základnými dávkami vakcíny FSME. Poslednú dávku dostala 25.1.2011. Teraz v januári by mala byt preockovaná po troch rokoch. Treba to ockovanie stihnút do 25.1. alebo moze byt zaockovaná aj neskor? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže byť zaočkovaná kedykoľvek do uplynutia piatich rokov. Ak je to preočkovanie porvý raz po základnej dávke očkovania / tri dávky/ tak sa odporúča po troch rokoch, neplatí to striktne presne na deň.

  • kliešťova encefalitida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, chcela by som Vas poprosiť o radu ohladom očkovania proti klieš.encefalitide.Moj teraz 13 r.syn bol v roku 2001 zaočkovany poslednou davkov vakciny FSME imun,preočkovanie sme prešvihli,bude nutne ho zaočkovat odznovu ,alebo stači iba jedna davka,veľmi pekne ďakujem za odpoveď,naša DR.nevedela ako postupovat...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že stačí jedna dávka vakcíny. Ďalšiu dávku nezabudnite aplikovať najneskôr o tri roky.

  • Očkovanie proti encefalitíde...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Milá pani doktorka zaujímalo by ma, či je pre 18 mesačnú dcérku vhodné očkovanie proti kliešťom- neviem či som sa správne vyjadrila /encefalitída?/ ešte v tomto období? Veľmi pekne dakujem....

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: