Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pluzgier

    , Autor: Nika14356a

    Dobry den dcera ma v ustach biely pluzgier co to moze byt dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musí to vidieť lekár, kde to je a či to je p+úzgier, ten nemusí nič znamenať, hlavne ak je na podnebí v prostriedku, nie je to pľuzgier ale taká biela lišta, kde sa spojili dve časti podnebia alebo je to biely povlak, čo môže byť žabka.

Podobné otázky

  • Herpes na pere

    , Autor: Jana222

    Dobry den, prosim Vas, dcera ma 4.den herpes na pere, take dve male bielozlte pluzgieriky. Nema teplotu ani to neboli velmi. Zaujima ma, ci moze ist do kolektivu medzi deti v skolke, natierame to mundisal gelom. Uz jej to pomaly schne. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To sa nedá povedať, či je to herpes alebo bakteriálny vyrážka, medová chrasta. Ani s jedným by nemala ísť do školky. Na herpes treba zovirax na medovú chrastu fucidin.

  • Červené fľaky po tele

    , Autor: Deneca

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť.
    Môjmu synovi (5 mesiacov) sa na tele robia červené fľaky s pľuzgierom v strede, vyzerajú ako štípanec od komára. Sú viditeľné prevažne na nohách, rukách a tvári. Objavia sa a po cca pol hodine samé zmiznú. Neskôr sa objavia znovu na inom alebo aj tom istom mieste.
    Teploty nemá a pravdepodobne ho tie fľaky nesvrbia (neškrabe sa a je stále vysmiaty a aktívny). Je plne dojčený, zatiaľ bez prikrmov. Kúpeme ho iba v čistej vode a natierame ho iba kokosovým olejom. Môže to byť alergická reakcia? Väčšinou sa to objaví keď ho kúpeme - už pri vložení do vody sa objaví zopár fľakov ale aj pri dojčení. Občas si ich všímam aj keď ho prebaľujem. Je zaočkovany (očkovany bol v Anglicku) a doteraz prekonal iba nádchu.
    Môžem poslať aj fotky. Vedeli by ste mi poradiť? Ako postupovať? Je nutné spraviť nejaké obmedzenia pri mojom stravovaní? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade by som vyradila kokosový olej. V tomto veku je lepšie ho natierať vhodným telovým mliekom bez parfémov, ideálne lipicar roche a podobne, bežne napíšeme deťom jednoduchý krém s kyselinou mliečnou. Keďže sa to prejaví pri alebo po kúpaní, súvisí to iste so zmenou prekrvenia kože. Preto to aj spontánne zmizne. Sem sa fotky posielať nedajú ale je dobré to sfotiť a konzultovať svojho lekára. Podľa informácií sa nejedná o ochorenie.

  • Kašeľ

    , Autor: MichaelaKacerova

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dcéra (8 rokov) už vyše dvoch týždňov kašle, bez ďalších príznakov (žiaden sopeľ, ani zvýšená teplota), kašeľ suchý štekavý. Po návšteve u pani doktorky sme dostali zelený TRIFED a Dorithiric. Po 6 dňoch sa stav nezlepšil, znova bola u pani doktorky, predpísala nám ERDOMED, na vykašliavanie. Prešli 4 dni, stav sa však stále veľmi nezlepšil a kašeľ je stále skôr suchý, štekavý, len občas vlhký. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na taký kašeľ by som určite nedala erdomed! Ten je navlhký kašeľ.
    Treba zistiť príčinu kašľa. Kašle aj v noci? Ak nie, môže to byť kašeľ psychogénne podmienený. Ak kašle v noci, treba upraviť pstredie, možno je v izbe, kde spinká sucho, treba jej dať k postieľke vlhký froté ručník. Možno kašle preto, že ju bolí hrdielko alebo tam má na oblúkoch také pľuzgieriky, je to vírusév treba dať vitamíny, môže cuckať nejaký vhodný liek na zmiernenie lokálneho dráždenia v hrdle / určite nie doritricin, nie je to bakteriálen!!!/. Na suchý kašeľ ideálne v tomto veku sinecod 3X5 ml. Ak kašeľ neustúpi behom týždňa, treba znova vyhľadať lekára.

  • Stolica

    , Autor: nika-1986

    Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 9 mesačnej dcéry. Už vyše 2 meisacov mame problém zo stolicou. Stolicu máme aj 10-15x denne a stále ju tlačí na stolicu. Stolica je ale normálna tuhšia. Pediatricka nám zobrala krv na testy s podozrením na alergiu na bielkovinu kravského mlieka...testy vyšli negatívne. Negatívna bola aj stolica. Na kožnom nám robili ster z kože v okolí konečníka a zistili nám dve baktérie: Escherichian colí a Klebsiella pneumoniae. Doktor nám dal na prdelku masť s antibiotikami pretože z takej častej stolice má podráždený až krvavé pľuzgiere okolo konečníka....no proste ma to strašne. Boli sme aj na Gastre sono brúska bolo v poriadku...doktorka nám predpísala špeciálne mliečko Neocate na mesiac ale intenzita stolice je takmer stále rovnaka. Mliecko už pijeme vyše dvoch tyzdnov. Mala stále tlačí na kakanie a niekedy vytlačí viac inokedy je to veľkosti hrášku. Strasne ale u toho plače. Malej dávam aj prikrmi bežnú zeleninku: zemiak, mrkva, kaleráb, karfiol, spenat, tekvicu občas červenú repu z ovocia: banán a jablko papka aj cestoviny a ryzu a mäsko. Prosím Vás nevedeli by ste nám poradiť čo máme ešte urobiť aby sme uviedli stolicu do normálu a tým aj zahojili zadoček? Pretože denne ju stále len umývam, vetram, mastim a stále dookola a zadoček nie a nie zahojiť pretože stolica jej stále dráždi kožíčku na perdelke. Už neviem čo mám robiť ani naša pediatricka si nevie rady. Inak dávame jej aj probiotiká Biogaju a Fenistil pretože máme od 3mesiacov aj ekzém. Ten je ale momentálne celkom v kľude iba občas sa jej vyhodí na ličkach.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Skúste vymeniť probiotika za probiofix, nedávajte jej fenistil ak je ekzém v poriadku.
    Podstatné je, či pri takých častých stoliciach riadne priberá, dieťa v tomto veku by v žiadnom prípade nemalo chudnúť! tiež je dôležité, čo ste dávali na okolie ritky, často tam bývajú kvasinky, je potrebné aplikovať imazol najmenej 14 dní. nepoužívajte vlhčené utierky, umývajte ju len čistou vodou.
    podľa všetkého sa môže jednať o nedostatočné vstrebávanie niektorej z potravín. Skúsila by som eliminačnú diétu. Podávať len mlieko, ak máte neocate tak ten a najmenej tri týždne nedávať nič iné! Uvidíte aká bude stolica a vyprázdňovanie.Potom postupne zavádzajte jednotlivé zložky stravy : zeleninu, mrkvu zemiak, potom pridajte mäso, olej / slnečnicový alebo olivový cca 4-5 kvapiek do príkrmu/ potom lepok / krupicu uvariť v príkrme alebo pridať bezmliečnu kašu baby love gries alebo trojzrnnú/ až potom podajte ovocie.Toto je jediný spôsob ako zistíte, na čo reaguje dieťa takouto častou stolicou. Nič nie je potrebné zatiaľ vyšetrovať. Nové jedlo po zavedení dávajte najmenej 4 až 7 dní až potom pridajte nové jedlo. Ak týmto spôsobom nezistíte čo je príčinou opakovaných stolíc, je potrebné dieťa podrobne vyetriť v nemocnici.

  • Problém so stolicou

    , Autor: nika-1986

    Dobrý deň prosím Vás chcela by som počuť Vás názor. Moja 7mesacna dcerka má problém so stolicou. Už asi 10dni mi stále kaká. Stolica je taká hustejšia žiadna riedka len je veľmi často. Mám pocit že ako náhle niečo spapa hneď tlačí do plienky a keď jej ju otvorím ešte tlačí ale nieje toho veľa. Ale z toľkého kakania má už pľuzgier na zadku a siaha jej až do konečníka. Doktorka nám dala na predelku Imazol krém a kúpať v Hypermangane. Aplikujeme to už 5dni ale žiadne zlepšenie nevidím. Už jej to aj trošku krváca. Aby som jej trošku stopla stolicu dávam jej ryžový odvar a papka ryžu a mrkvičku aby sa jej trošku zanikol zadoček. Myslíte že robím dobre? Mne naša doktorka na to časté kakanie povedala že je to normálne.....Mne to ale také normálne nepríde aby mi dieťa stále niekoľko X krat denne málo stolicu. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne ste už prešli len z čisto mliečnej výživy aj na bezmliečnu. Stolica sa vtedy u dieťatka zmení, niektoré deti začnú kakť častejie / ako je to u vás/ niektoré naopak kakjú menej. V každom prípade treba zhodnotiť, či to časté kakanie nezačalo po tom, čo ste do stravy zavieldi lepok, teda obilninu / krupicu, viaczrnnú kašu/. Niekedy aj v tomto veku hne'd začnú po nasadení lepku príznaky celiakie, ktorá sa môže prejaviť častou stolicou. Dieťa pri tom aj stojí na váhe alebo chudne, a zväčša je aj chudokrvné. Je to výnimočné, ale stáva sa to, hlavne ak máte celiakiu aj v rodine. Jednou z možností je na tri týždne lepok zo stravy vylúčiť a ak sa stolica upraví a po nasadení lepku ťažkosti znova nastanú, je potrebné ďalšie vyšetrenie. Ak tieto ťažkosti s lepkom nesúvisia, jedná sa pravdepodobne o prechodné časté vyprázdňovanie, veľakrát pomôže podávanie probiotík. Naozaj však treba sledovať hmotnosť a pri státí na váhe alebo chudnutí, je potrebné hľadať príčinu a dieťa vyšetriť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: