Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hlieny a kasel

    , Autor:

    Dobry den, rada by som poznala Vas nazor.
    Dcera od 1 roka navstevuje detsky kolektiv. Teraz ma 21 mesiacov, zatial sme iba 1x mali ATB kvôli zapalu priedusiek, 1x sme brali Pamycon. Od nastupu do jasli jej takmer permanentne tecu sopliky, niekedy viac, niekdy menej. Cca pred dvomi mesiacmi sme kupili inhalator, sopliky tecu vyrazne menej. Takmer permanentne ale pocujem, ako jej "bublaju" hlieny na hrudniku. Doktorka ju pocuvala uz viac krat, dychanie mala ciste. Neviem uz ale ako sa zbavit tych hlienov - dcera sa ich snazi vykaslat, nosom velmi nevytekaju. Ale kasel ma skaredy, i ked ju v noci vôbec netrapi, sem tam sa zobudi, max 2x za noc, niekedy ani to nie, ze jej soplik zatecie. Dlhodobo berieme aj Aerius, nakolko ma alergiu na vajecny bielok. Liecime sa aj na koznom, s atopickým exemom, ktory sa ale nastasie po liecbe (iba ichtamolova pasta a volnopredajne kremy z lekarne) prejavuje len mierne na kolenach a laktoch.
    Moze byt neustale zahlienenie priznakom astmy? Alergologicka ma naposledy na to upozornovala ze deti s koznymi prejavmi si zrejme casom astmou prejdu. Dcera vyzera ale fit a spokojna, len mna neustale znepokojuje to bublanie na hrudi. Pocas dna sem tam zakasle, vycsinou iba rano a pocas dna, ked jej napr zabehne jedlo alebo napoj.
    S kaslom, nakolko je viac menej stale pritomny, ju davam aj do jasiel, kde podla vyjadreni vychovávateliek niekedy vôbec nezakasle.
    Dakujem za Vas nazor, Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jasle takmer vždy ovplyvnia zdravotný stav dieťatka, bohužiaľ v tom negatívnom zmysle. Niekedy sa však nedá nič robiť, a dieťatko do jasličiek chodiť musí.
    Hlien sa tvorí v dýchacích cestách ako pozitívny faktor, ktorý ich chráni pred nčistotami, chladom teplom a podobne. Raz za čas si dieťatko musí hlien odkašľať a nemusí to byť prejav ochorenia. Niekedy hlien v horných dýchacích cestách vyschne a potom sa pri neustálom prechode vzduchu v horných dýchacích cestách rokmitá, čo počujete ako chrčanie, nie je to z pľúc ani rudníka, je to z orných dýchacích ciest. Treba zvlhčovať dáchacie cesty / lokálne sterimar, libenar, physiomer/ ale aj prostredie, preto aj inhalátor zmiernil príznaky. Inou možnosťou podobných obtiaží je zväčšená nosná mandľa, dieťa má stále otvorenú pusinku, hlavne v spánku a chrápe. V takom prípade je potrebné vyšetrenie u otorhinolaryngolópga.

Podobné otázky

  • neprestavajuce hlieny a kasel

    , Autor: lutrisia

    Dobry den,prosim vas nazor. Syn ma 5 rokov, uz treti rok chodi do skolky a s chorobami sme nemali extra problem. No teraz od 1.11. vkuse kasle, a co ma trapi viac stale ma zlto-zelene hlieny v nose,uzviac ako mesiac. Vyter ma negativny,rtg pluc v poriadku,krvne testy na vybornu. Co moze byt pricinou tych hlienov v nose? Je pravda ze na rtg dutin nas neposlali...Vybral 2 antibiotika,no nic. A este jedna vec. V oktobri mu lekarka predpisala broncho-vaxom,no ked dobral 1.davku,asi o 3-4 dni zacal byt chory a od vtedy sme nos bez hlienov nemali. Prosim vas o radu co s tym. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má opakované infekcie , ktorých príčiny môže byť rôzne: zvýšená prítomnosť rôznych mikróbov medzi deťmi v materskej škole, počasie, nastavenie imunitného sysrttému, prostredie/ nemalo by sa v jeho okolí fajčiť/. Jednou z častých príčin opakovaného kašľa, nádchy zahlienenia, býva ja zväčšená nosná mandľa.
    Hlieny sa tvoria v tomto čase a počasí ako ochrana sliznice pred nepriaznivými vplyvmi a ako také nevyžadujú ani liečbu ani nie sú dôvodom na obavy. Hlieny zožltnú až zozelenajú. pretože obsahuj biele krvinky, ktoré po rozpade hlien sfarbia. Je dôležitý pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok vitamínov / hlavne D buď ako kvapky alebo ako rybí tuk/ a správne a dôsledné čistenie nosa. Bronchovaxom je dobrá voľba na podporu lokálnej imunity, treba v liečbe pokračovať, to že sa počas liečy objavia hlieny a kašeľ nie je dôvodom na prerušenie liečby. V každom prípade je dôležité sledovať, či dieťa aj keď nemá akútnu nádchu v noci spí s otvorenou pusou, chrápe. Určite je na mieste vyšetrenie u otorhinolaryngolófa pre zhodnotenie zdurenia nosnej mandle, s odstránením ktorej pri zväčšení nie je vhodné otáľať.

  • pretrvavajuci kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, potrebovala by som sa poradit v niekolkych veciach..
    Moja dcera zacala od sept. chodit do skolky, bude mat 3roky vo februari. Samozrejme som ratala ze zacne byt viac chora. Hned 2tyzdne na to mala zapal. hrdlo a aj hlasivky, brali sme ATB. O dalsie 3tyzdne mala hnisavu anginu spojenu aj so zapchatym nosom a strasnym chrapanim.Vyter bol neg.Brali sme Atb. Boli sme aj na Orl, kde povedala Dr. ze ma zvacsanu nosnu mandlu a ked bude mat 15kg tak pojde von..teraz ma 13,9. A zaroven mi pediatricka dala Bronchwachson, ze mam to skusit..priznam sa vybrala som ho z lekarne ale nenasadila...Teraz pred 2mi tyzdnami, nadcha, zatekajuce hlieny a kasel...a zacal aj v noci..dostali sme sirup Erdomed, aj lokalne atb do nosa Sulfacetamid, Otrivin aj Prometazin na noc..po 10dnoch sice kasel ustal v noci, ale stale ma zapchaty nos v noci nos-chrape a prehadzuje sa, mame zvlhcovac a pracku vzduchu a rano kasle najprv dusivy a potom mokry kasel-vykasle hlieny...niekedy aj cez den, hlavne vecer ju zacne dusit...moja otazka, mam opat ist doktorke, ake vysetrenia by ste este odporucili, alergologiu? alebo mam to nechat tak kym kasel spontanne odznie. Mame skusit aj ten Bronchowacson? Mozem jej dat do nosa okrem morkseho roztoku aj Otrivin aj ked ho uziva uz hadam 10dni-pricom aspon v prvej faze noci nechrape?
    Dakujem so zelanim vsetkeho dobreho.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade, ak máte lekára, ktorému dôverujete, tak by ste mali užívať lieky, ktoré vám odporučí, teda aj bronchovaxon. U detí, ktoré majú takéto problémy účinkuje veľmi dobre.
    Po druhé: to že je dieťa opakovane choré po nástupe do kolektivu je normálne, nie je potrebné / podľa vašich informácií/ teraz alergologické vyšetrenie. Vzhľadom na to, že dieťa nemá ani tri roky, zvážila by somodklad vstupu do kolektivu
    Tretí problém: otrivin by som už nedávala, dôlažité je pravidlene čistiť nos, naučiť diťa fúkať, ak to nevie, odsávať ale nie veľmi často a hlavne vtedy, keď aj niečo odsajete

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: