Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nedostatok železa

    , Autor: ivanat

    Dobrý deň. Mojej dcerke zistili nedostatok železa,má 2mesiace. Berie na to Maltofer kvapky,Cebion a Pyridoxin. Ale od kedy to berie je veľmi uplakana,doslava dostava záchvaty plaču,dovtedy to bolo spokojné dieťa. Neviete mi poradiť či by mohla to železo brať aj v inej forme? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Existuje ešte iný preparát, volá sa aktiferin, museli by ste to skonzultovať s jej lekárom.
    Skúste jej podávať probiotika, napríklad Swiss, možno to zlepší aj toleranciu maltoferu.

Podobné otázky

  • Málo železa

    , Autor: bianecka

    Dobrý den,

    mojej takmer 6 ročnej dcére som dala urobiť krvný obraz, pretože je stále unavená..Lekárka mi povedala, že je KO uplne v poriadku, len má trošku málo železo. Nepovedala mi žiadnu hodnotu.. No tento školský rok je už 3x chorá, čo nebývala tak často. Najprv dlhotrvajúci kašel, ale lekárka najprv nechcela dať antibiotiká, dala až po cca 2 týždnoch. Potom bola znovu po asi týždni alebo dvoch chorá, resp. mala teplotu asi 5 dní, vtedy jej brali aj krv, a povedala že crp má 19, že netreba zatiaľ antibiotiká. Potom bola týžden v školke a znovu sa pustil sopel + kašel súviasiaci podla mna so soplom, dnes zvýšená teplota..
    Môže to súvisieť s nedostatkom železa? Nemôže byť za tým aj nejaké rakovinové ochorenie? ukázal by to krvný obraz? (mnou obávaná leukémia)... Na nedostatok železa jej lekárka nedala žiadne lieky, nie sú potrebné? Ovocie a zeleninu mi nechce jesť. Podávam jej Imunoglukan + panthenol s vitamínom C,E a so selenom - 1tabletku denne - písané je že je nevhodný len pre deti do 3 rokov. Unava sa mi trošku ustupila, aj ked to nie je celkom ako predtým, len je často chorá.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto období je chorobnosť u detí zvýšená. Nemusí to vždy znamenať závažné ochorenie. Ak má dieťa nízku hldinu železa, považuje sa to za skrytú chudokrvnosť a dávajú sa určité dávky železa, teda niektorého preparátu.
    Nezabudnite, že v zimnom období až do konca februára či marca by mala užívať preparát s D vitamnom, napríklad .

  • nedostatok železa

    , Autor: anezur

    dobrý deň pani doktorka,
    dcérka (8,5 mesiaca) je plne kojená, príkrmy odmieta. bola jej zistená veľmi nízka hladina železa a znížená hladina vitamínu D. máme jej dávať pyridoxin, maltofer, acidum folicum, cebion + zvýšiť počet kvapiek vigantolu. chcem sa spýtať: 1. či možem pyridoxin, maltofer, acidum folicum, cebion zmiešať dokopy a podať naraz alebo je potrebné podať každý vitamín osobitne. 2. predpokladám, že tieto znížené hodnoty sú spojené s odmietaním príkrmov. zje max. 4 lyžičky obilninovej kaše na večeru, na obed zje 1 lyžicku mäsovozeleninového príkrmu - potom už nechce ani ovoriť ústa. ovocné výživy nechce ani ochutnať. sem tam sa napije vody (čaj jej nedávame), pohrá sa s piškótou, "kusne" 2x do jablka alebo hrušky. nakoľko bude teraz dostávať tieto vitamíny, chcem sa spýtať či mám naďalej ponúkať príkrmy a nechať to na ňu kedy začne jesť, alebo mám jedlo do nej dostať aj "nasilu". ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitaminy je možné podať spoločne ale nie s mliekom ani čajom, ideálne s vodou.
    Príkrmy pravidlene podávajte / aj desiatu aj obed/ aj keby zjedla len jednu lyžičku. Udáva sa, že po 30tich dˇnoch si zvykne

  • Anemia a rachitis aktivna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, velmi pekne Vas prosim o Vas nazor na nas problem.Moj syncek sa narodil v 41 tyzdni 3820g/56cm, adaptacia nekomplikovana, ikerus nemal.
    Ked mal syncek 3 mesiace zistili mu nedostatok zeleza, rovnako nas p. doktorka pediatricka odporucila na neurologiu s podozrenim na hypertonus. Sucasne nam naordinovala Aktiferrin 2x10kv, vitamin C 50 mg denne, pyridoxin 2x1/4 a acidum folicum 1x1/2 obden. Od 15 dna sme uzivali 2 kvapky Vigantolu denne do mliecka odstriekaneho na lyzicke a od 1 mesiaca 1x1kv mesacne Kanavit.Kedze mal syncek problem s tvrdou stolicou znizila mu p. doktorka davky Aktiferrinu na 2x5kv.Do 5 mesiaca bol plne kojeny potom nam odporucila p. doktorka zacat s prikrmovat.
    Na neurologii nam stanovili diagnozu: Vrodena hypertonia, Makrosomne dieta, kraniotabes s normALP, Ca, P, Rachitis susp. a zvysili davky Vigantolu 3kv denne, zaroven nas odporucili na sono hlavicky a metabolicke vysetrenie.
    Sono mozgu: Hranicne subarachnoidalne priestory/mozne znaky rachitidy/ ostatny nalez v norme.
    Metabolicke vysetrenie: Moc1-r:Vyrazne nizky odp. P, inak v norme, diagnoza: Aktivna rachitida, a naordinovali nam P-roztok 3x5ml, Vigantol 3kv denne.Kontrola 10.6.
    V 5 mesiaci sme boli na kontrolu u neurolgicky, ktora mi oznamila, ze sa to nezlepsuje kraniotabes ma stale a urcila diagnozu vrodela hypertonia, hranicne vzpriamovanie, rachitis aktivna a kontrolu o 2 mesiace.
    Moje otazky na Vas:
    Ako je to mozne, ze sa kraniotabes nezlepsuje, ked sme zvysili davky Vigantolu a berieme P-roztok?
    Ako mam podavat P-roztok, aby bol co najucinnejsi, syncek ho vypije iba v ovocnej stavicke, je to spravne?
    Nemoze mat uzivanie Aktifferinu vplyv na nedostatok P, nemohlo sa stat ze Fe z Aktifferinu nejako viaze P a preto ho ma syncek nedostatok?
    Ako casto by sa mal urobit rozbor krvicky ked uzivame Aktiferrin ?
    Moze sa dlhodobo v nasom pripade uz 3 mesiace uzivat Pyridoxin, vit C a acidum folikum?
    Prosim poradte mi, velmi sa o synceka bojim a nechcem nic podcenit. Dakujem velmi.

  • Anemia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat na anemiu. Mam 3-mesacneho syna, ktory ma od narodenia anemiu kvoli inkompatibilite krv. skupin. Ja mam 0 negativ a moj prvy syn aj tento druhy maju B negativ. Druhy syn berie od narodenia Pyridoxin 2x denne 1/4 tbl. a Acidum folicum obden 1/4 tbl. V 6 tyzdnoch mu bolo pridane aj zelezo - altofer sirup 1ml denne. V 6 tyzdnoch mal hemoglobin 96, po 10 dnoch odvtedy 101 a 10 tyzdnovy 94 (hodnoty maju byt 100-122). Preco mu to kleslo? Krvny obraz sa mu pekne upravil, RBC stuplo z 2,89 na 3,08 a posledne na 3,28 (hodnoty v laboratoriu maju stanovene na 3,39-4,86). Chcem sa opytat ci je 1 ml Maltoferu postacujuci. Pribera cca 250 gr tyzdenne a plne dojceny. Dalej sa hcem opytat ze co sa povazuje za "dlhodoby nedostatok zeleza" - vsae v clankoch sa pise, ze dohodoby nedostatok moze sposobit ze dieta bude pomale v skole, bude sa pomaly a slabo vyvijat atd... A dalej by ma zaujimalo ze ci sa zelezo prenasa aj do materskeho mlieka. Uzivam aj ja Sorbifer durules 2tbl denne a okrem toho cviklu, cucoriedky atd. potraviny s obsahom zeleza, len neviem ci to aj bude mat efekt. Doktorka nam na zaciatku hrozila s transfuziou, o teraz ked pocet cerv. krviniek stupa, vrai ze staci uzivat to zelezo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Železo sa do mlieka nedostane a pre dieta to, ktoré beriete vy nie je využitelné.
    Hemoglobin mohol klasnút neustálým tvorením a rozpadom červených krvieniek, to nie je stacionárny stav je to neustály proces. Je potrebné tieto hodnoty sledovat ale liečba je určite primeraná.

  • zelezo a ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, mala by som dve otazky. Prva: moj dva a pol mesacny syn (cisto kojeny) ma malo zeleza a uziva kvapky Aktifferin. Znamena to, ze aj ja mam malo zeleza? alebo to spolu nesuvisi...mala by som si nejako upravit stravu, aby som mala viac zeleza pre syna? Druha otazka: o tyzden mame ist na ockovanie. Syn bol ale pred nedavnom trocha chory, mal trocha zapalene hrdlo a dr. mu predpisal ATB Summamed sirup. Moze ist na ockovanie ak cca pred tyzdnom dobral antibiotika? pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Málo železa má asi z inej príčiny. Mali by ste mať plnohonotnú racionálnu stravu ale zásadným spôsobom nedostatok železa dieťaťa neviete vyriešiť zmenou stravy. V materskom mlieku ho nie je dostatok
    Môže byť očkovaný aj týždeň po dobratí antibiotik, uričte ho lekárka pred očkovaním vyšetrí a určí, či môže byť očkovaný.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: