Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zapálené rodidlá u dievčatka a cervene licka

    , Autor: laiva

    Dobry den,
    chcem sa opytat, mam 3 rocnu dcerku (bez plienok) a mava cervene a bolestive vonkajsie rodidla. Detska lekarka odporucala potierat imazolom. Pomaha to, za 3 dni uz nema problem. Vsimla som si, ze malej sa pri tomto probleme zapali aj lave licko na tvari, potom na druhy den aj prave-to niekedy trva aj 4 dni, potom zmizne (ked nepremastim, tak sa supe)a vacsinou sa pridruzia k tomu aj sopliky alebo kasel. Bola som aj na odborne vysetrenie na koznom aj na krvne vysetrenie. Nemala ziadne alergie, ani atopicky ekzem, len reumaticky faktor vysiel raz pozitivny a druhy krat negativny pri tom istom vysetreni (zrejme v dvoch roznych laboratoriach). Naplanovany odber krvi mame v najblizsich dnoch, koli tomu nezhodnemu reum. faktoru. Chcem sa opytat ci mozu mat tie cervene licka (rozpalene na dotyk az do bordova a potom vyschnu-musim ich premastovat) nieco spolocne so zapalom vonkajsich rodidiel. Mala by som navstivit aj detskeho gynekologa?
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na vonkajších rodidlách zrejme nie je zápal rodidiel / to by mala aj výtok/ ale zapáloená koža. Imazol je potrebné dávať najmenej dva týždne v kus. Okrem toho je potrebné nepoužívať mydlo, a už vôbec nie peny do kúpeľa. Medzi aplikáciou imazolu/ ráno a večer/ je možné cez deň po umytí aplikovať krém seforella. Sledujte, či dieťa nemá výtok, špinavé gaťky, to by mohla yť indikácia na vyšetrenie u gynekológa.
    V organizme všetko so všetkým súvisí, ale nie vždy. Nález na líčkach je potrebné doriešiť naozaj smerom k reumatologickému, respektíve inému autimnitnému ochoreniu.
    Problémy s genitálom, môžu súviseiť aj s nákazou parazitom mrľa detská.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: