Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedalnicek

    , Autor: ika057

    Dobry den,chcela by som sa opytat na nazor na jedalnicek mojho skoro 9M syna,ci je ok, pripadne co zmenit.. Syn je od narodenia na UM, prikrmy papa od uk. 4M, od zaciatku velmi pekne. Po zobudeni, okolo pol 8 vypije 180ml UM. Okolo 10 ma desiatu, ovocie povacsine s nejakou obilninovou kasou (kukuricna, ovsena, ryzova, obcas pseno, pohanka), okolo 13 tej ma obed - mäso/zltok plus zelenina, cestovina,ryza, cervena sosovica... Olovrant ma az po spanku,cca okolo 5, striedam bud biely jogurt alebo mliecne kase, a pred spanim,okolo 19tej 180 ml UM. V noci 1-2 krat 180 ml UM. Treba nieco pridat/zmenit/vylucit?
    A este by som sa chcela opytat na pecivo, ci ho uz davat,obcas zje par kuskov chleba/rozka, ked my papame, ale to skor na zabavenie ako na jedenie. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dopoludnia by mal mať len ovocie. Ak chcete kašu, mžete mu dať ráno po zobudení, určite nie proso, pohánku, špaldu, to nie sú kaše vhodné pre deti, Môžete mu odpoludnia dať na olovrant už jogurt, prípadne s nejakým keksíkom vhodným pre deti /hero, hipp, nestlé/ určite nedvam chlieb, rožky, hlavne preto, že obsahujú soľ. Deťom do roka nesolíme.
    Mäso má mať každý deň, aj keď má občas ž’ltok.
    Mliečnu kašu alebo zemiakovú kašu by som dávala pred kúpanám, pred spaním potom ešte môže mlieko. V noci by už mlieko nemal piť.

Podobné otázky

  • Názor na jedálniček

    , Autor: Natalia2p

    Dobrý deň máme 8 mesačné dievčatko, ktoré od 3 mesiaca pije už len UM a cca medzi 4-5 sme zaviedli prikrmy.
    Avšak aj napriek tomu, že podľa môjho názoru papá dobre je oproti rovesníkom drobná.
    Cca o pol 4 začína mliekom 150 ml, potom ráno okolo 8 má buď to biely jogurt (občas pridám banán, ovsené vločky) alebo mlieko ako má chuť
    Na desiatu má presnidávku (buď to domácu z hrusiek, alebo kupovanu bez pridaného cukru)
    Na obed má zeleninu + mäso, alebo zelenina + vajíčko vždy zje celú misku ak nie dávam jej dojest okolo pol 3 + mlieko podľa potreby. Občas má okolo 5 napríklad polovicu banánu, alebo uvarenú zeleninu.. Okolo 6-7 má kašu, buď mliečnu, alebo ryžovú, trojzrnú, ovsenú, kúpila som aj ochutenu ale ta jej veľmi nechutí, celkovo má radšej menej výrazné chute a kombinácie jedál.... skúšala som jej do nej pridať aj zeleninu ale nechutí jej to tak, tak jej to robím tak ze trošku zeleniny bokom, to zje najprv a kaša zvlášť vtedy s tým problém nemá.Po kúpaní má znovu cca 150ml mlieka.
    Spapa aj popučene vidličkou aj mixované (keď jej išiel zúbok trosku menej jedla, uprednostnovala skôr mixovanu formu). Čo sa týka pitného režimu pije čistú dojčensku vodu ak odmieta urobím jej 20-30ml mlieka alebo čaj hipp (bez cukrov)..
    Jedlá nesolim, nesladim. Ak aj nechce občas papať vždy sa snažím ju zabaviť s hračkami robím jej divadielko spievam jej a nakoniec tu porciu celú zje. TV ani telefón jej púšťať nechcem...
    Ďakujem za váš názor... Mrzí ma, že je o kilo ľahšia než rovesníci s rovnakou pôrodnou váhou asi robím niečo zle. Čo sa týka motoriky, ešte nesedí, plazí sa, dvíha sa o nábytok na kolienka, skúša sa dávať na 4, je vnímavé spokojne bábätko,pekne drží hračky, vie nájsť hračku keď jej ju schovam, džavoce.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko je podľa mňa v poriadku.
    Čaje deťom neodporúčam dávať, naozaj je od smädu voda.
    Žĺtok dávam polku 2x týždenne do mäsosozelneinového príkrmu, ale do roka mäso nevynechávam, má ho mať denne 30-50 gramov.
    Ak pekne papá, čo je zrejme z vašich informácií, dobre sa vyvíja, tak nie je dôvod na obavy, že váži menej ako jej rovesníci. Každé dieťa je iné, tak ako každý človek je iný, aj keď konzumuje rovnako ako iný človek.

  • Strava

    , Autor: Lia04

    Dobry den, ja by som sa chcela spytat, ako naucit 21mes dieta jest, nakolko s tym mame dost problem, aj ked mu denne x-krat nukam jedlo, tak mi to nezje. Utecie od toho, vypluje to. Do 13-14mes papal vsetky druhy presnidavok (alebo doma spravenych prikrmov) do obeda ovocne, poobede masovo-zeleninove. Rano a vecer mal mlieko, medzitym par detskych piskotov, nemali sme problem s nicim. Potom mu vyrastlo za cca 2-3mes 14 zubov a odvtedy je jeho jedalnicek nasledovny: rano mlieko, desiata chleba s maslom, syrom/sunkou, potom naobed znova mlieko, ale trvanlive, plneny kroasant, olovrant ovocie (jahody, cucoriedky), pribinacik alebo puding, monte a vecer opat mlieko. Uz som mu skusala nedat to mlieko aj 2 dni vobec, no neprijal nic aj tak. Nechudne, pribera. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má absolútne zlý jedálníček, hrozí, že bude chudokrvné!!!
    Deti do troch rokov nemajú dostávať žiadne údeniny, ani detskú šunku. obsahuje veľa soli!!!!!
    Mlieko ako mliečnu porciu má mať do troch rokov umelé mlieko, formulu. Nemá ho vypiť viac ako 300-500 ml ale v tomto množstve už sú aj mliečne výrobky , syr / do dvoch rokov len čerstvý syr typu lučina, cottage cheese, tvaroch, mozarella, v žiadnom prípade tavené syry/, prípadne aj mlieko v strave. Na obed má dostať normálnu varenú stravu pre rodinu, mierne osolenú, hlavne polievku so zeleninou, v akejkoľvek polievke môžete vyvariť kúsok kvalitného mäsa a dať to dieťaťu do polievky, ideálne napríklad pretlačené cez cesnakový lis. Má mať 200-250 gramov mäsa za týždeň, takže cca 50 gramový kúsok mäsa 4-5 x týždenne. Na desiatu ovocie, keď sa napchá chlebom, tak isto nebude obedovať. Chlebík na raňajky alebo na olovrant, prípadne aj na večeru. Ak naozaj z nejakých dôvodov nechcete dávať mliečnu porciu vo forme formuly, tak v žiadnom prípade nie trvanlivé ale čerstvé, prevarené mlieko.

  • Jedalnicek 9 mesačného dietata

    , Autor: Gamodi

    Dobrý deň p. Doktorka.
    Rada by som sa opýtala či by som mala niečo zmeniť v jedálničku mojej dcérky ktorá má o týždeň 9 mesiacov.na začiatok poviem že mala je veľký jedák takze nemáme problém s ničím (chvalabohu) je dojcena prikrmovaná od 5 mesiacov.nás jedalnicek býva takýto
    Ráno dojčenie
    Desiata ovocie alebo výživa jogurt alebo kasa
    Obed maso králici alebo kuracie zo zeleniny zemiak, mrkva, cuketa, tekvica, mladý hrasok, kaleráb, pretezlen, bataty, už sme skúšali aj fazuľku mladú struky, karfiol, špenát,brokolicu, ryžu bezvajecne cestoviny namiesto masa zltko.
    Olovrant striedame to čo na desiatu
    Medzitým 2x spi a pred spaním dojčenie
    Večera kasa alebo pripadne keď ostalo z obeda.
    Pred spaním dojcenie a v noci dojcenie 2-3x
    Skúšali sme už chlebík s maslom. Chrumky ani piskoty nedávam. Do obeda pridávam olej buď lanový slnečnicový alebo repkový. Mala krásne priberá bruško ju neboli ani nebolelo z ničoho pekne kaka. Moja otázka či mam niečo v strave zmeniť alebo už pridať niečo nové. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som do roka nedávala chlebík ani maslo, mliečneho tuku má dosť vo vašom mlieku.
    Mäso odporúčam každý deň cca 30-50 gramov, žĺtok ak ho dobre znáša 2x týždenne polovicu, mäso nevynechávame. Po desiatom mesiaci skúsiť celé vajce - polovicu vajca do mäsovozeleninového príkrmu alebo spraviť halušky: krupica alebo hladká múka, celé vajce pár kvapiek oleja, spraviť cestíčku a uvariť halušky vo vriacej nesolenej vode. Prvé dni dajte len zo štyri haluštičky, sledujte reakciu. potom môžete aj viac. Do roka platí strav: nesolená, len varená, mäso, zelenina, olej / slnečnicový, olivový/ a potom rôzne prísady, aby to bolo pestré/ vajce. haluštičky, zamiak, krupica/ . Nedávala by som komerčne vyrábané bár aj bezvaječné cestoviny, lebo obsahujú soľ. Po desiatom mesiaci môžete pridať strukoviny, červenú šošovicu.





  • Jedálniček ročného dietata

    , Autor: Lenik

    Dobrý deň pani doktorka, prosím Vás môžte mi povedať aký by malo mať jedálniček 12 mesačné bábätko a aké koreniny už môžem používať. Nejaké aj tipy na raňajky, obed, večeru, tak aby som mala pojem ako jej zostaviť jedálniček. Myslíte, že už by mohola aj normálne sviečkovú, všetky druhy mäsa, ryby, buchty na pare, všetky druhy ovocia aj zeleniny, dukátové buchtičky atď a takéto naše dospelácke jedla. Napr.buchty na pare, čo sa týka výživovej hodnoty je dostačujúce na obed a vhodné u ročného dieťatka. A napríklad sezónna zelenina a ovocie, teda paradajky, uhorky atď dávať len v sezóne alebo aj teraz. Ja vôbec neviem čo variť. A čo surová mrkva a šaláty môžem dávať aj surové.
    Ďakujem krásne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne platí, že dieťa do ničoho nenúťte! Deti v tomto veku neradi konzumujú nové veci tak to treba akceptovať.
    Dieťa v tomto veku má mať rodinnú bežnú stravu, samozrejme s určitými obmedzeniami.
    Koreniny bežné bylinkové, trocha jedlo už aj osolené.
    Týždenne má spapať cca 200 až 250 gramov mäsa, kvalitného všetky druhy.
    Do dvoch rokov žiadne tavené syry
    Do troch rokov žiadne údeniny, ani detské párky, detskú šunku, nič čo obsahuje glutamat sodný : masox, vegeta.Nič z nepasterizovaného mlieka žiadne brydza korbáčiky, kozie ovčie mlieko syry zo salaša. Žiadne konzervy / tuniak paštika/. Do šiestich ideálne do desiatich rokov žiadne huby.

  • Papkanie 8 mesiac

    , Autor: silvi-2

    Prave sme zahajili 8 mesiacik, ranajky pecivko s masiekom, obed zeleninovy prikrm, olovrant ovocie, vecera mliecna kasa, pred spinkanim mliecko, dcerka je kojena, je tento jedalnicek vhodny pre nas vek? Mam totiz pochybnosti

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie.
    Ráno ešte maslo nepotrebuje, pretože ho má dostatok z vášho mlieka, ktoré je tučné, prípadne je ho dosttok v umelom mliekua v správnom zložení!
    Takže ráno mlieko alebo obilninovú kašu / od deviateho mesiaca biely jogurt/ Do roka žiadne jedlá na báze tvarohu / pribináčik, termix, syry/. Dopoludnia ovocie, na obed mäsosozeleninový príkrm, odpoludnia mlieko / po deviatom mesiaci jogurt/, môže k olovrantu dostať nejaký keksík / len vhodný pre bábätká, hero, hipp a podobne/, Pred kúpaním obilninovú alebo ryžovú kašu / ak dobre kaká/ a pred spaním ešte mliečko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: