Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pitný režim

    , Autor: Lesi

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na pitný režim 12 mesačnej dcéry počas leta. Cez deň vypije cca 500ml mlieka - má
    UM (ráno po zobudení cca 200ml, po obednom spánku cca 100ml - ako časť olovrantu a večer cca 200ml). Okrem toho cez deň vypije cca 250 - 300ml vody (občas jej do vody pridám trošku odšťaveného ovocia). V noci nepije. Počas dňa má pocikané plienky (5-6ks). Počas noci ju neprebaľujem, až ráno (po 9 hod spánku). V poslednej dobe má však po noci menej pocikanú plienku, dokonca občas sa pociká až pri rannom mlieku. Všimla som si,že začala v noci "tuhšie" spávať, môže to byť aj tým? Je v poriadku jej pitný režim?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pitný režim je v poroadku, deti v určitom veku menej močia v noci až močiť v noci prestanú, preto sa už nepocikvajú v noci

Podobné otázky

  • Pitný rezim

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň vy ste mi napísali že 1,5 ročný syn má za deň vypit 2 deci vody a všade v tabuľkách je že má vypit vyše llitra vody aj keď neviem ako by som doňho toľko dostala,tie 2 deci vypije,tak naozaj to stačí? Už som z toho jeleň,nechcem aby bol dehydrovaný,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to stačí. liter sa myslí možno so všetkou tekutinou alebo v prípade, že má dieťa hnačku, vracanie, horúčky, je letná horúčava a podobne.

  • Pitný režim dojčeného dieťaťa

    , Autor: Anika96

    Dobrý deň, pani doktorka chcem sa opýtať koľko tekutín ma prijať 15 mesačné dieťa ak je dojčené? ... problém je, že mi poslednú dobu odmieta piť s akejkoľvek fľaše či pohárika ale mliečko dostáva aj 5 krát cez deň. Čajíka vypije tak 50-100 ml. A trošku vodičky stačí to?. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    A ešte jedna otázka ak je prechladený a má boľavé hrdielko môže sa dať preventívne nurofen sirup, keďže tam píše že pôsobí protizápalovo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Preventívne nurofen určite nie!!!!! Je na liečbu horúčky a aj bolesti ale tú treba definovať a podávame nurofen výnimočne.
    Čaje deťom dávam veľmi málo, hlavne nie osladené a vôbec žiadne osladené nápoje.
    Môže vodu, ponúkajte mu ale nenútiť. Za bežných okolností / nie horúčka, ochorenie, horúčava vonku/ stačí do 200 ml tekutiny denne/ keďže je pomerne veľa kojený, je ťažké určiť množstvo vody. Smädné dieťa sa napije.

  • pitný režim

    , Autor: kamca43

    Dobrý deň, chcem sa spýtať môže 16 mesačné dieťa piť prefiltrovanú vodu z filtračnej kanvici Brita. Ďakujem za radu a odpoveď. S pozdravom Hajašova

  • Pitný režim bábätka -doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, velmi pekne dakujem za Vasu odpoved. Mala by som k nej ale doplnujucu otazku. Pokial dieta do desiateho mesiaca nepotrebuje nijake ine tekutiny okrem mlieka (ktore, ako som pisala, moj syn pije len rano a vecer) a tekutin v strave (u nas len hustejsie kase), kolko poriadne pocikanych plienok by malo mat? Totizto dovod, preco som synov pitny rezim pocas dna zacala riesit bol ten, ze sa mi cez den par razy stalo, ze aj styri hodiny nepocural plienku (bola uplne sucha) a ked sa mi obcas pocikal pri prebalovani, moc bol zlty a smrdel. Plienok sme niekedy za 24 hodin nemali ani 5. Este raz dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mokré plienky by mali byť najmenej 5 za 24 hodín. Skúste dať riedší obedný príkrm aj ovocný príkrm. Samozrejme môžete aj v tomto veku ponúknuť prevarenú ochladenú vodu, ale určite nie čaje, nie ovocné šťavy a netreba dieťa vodou prelievať.

  • Pitný režim bábätka

    , Autor: kofoluska

    Dobrý deň pani doktorka, rada by som sa s Vami poradila ohľadne pitného režimu môjho 8mesačného syna. Od narodenia je na UM, v súčasnosti pije UM len ráno a večer, desiata, obed a olovrant normálne jedlo. Polievku mi nezje, ani kašu ak je priveľmi riedka.
    Naším problémom je pitný režim počas dňa. Ak to nechám len na ňom, som rada, ak počas dňa vypije aspoň 60-70ml čaju/prevarenej vody. Skúšala som mu čaj aj osladiť glukopurom, ale to mi ho odmietol úplne. Má k dispozícii takú tú tréningovú fľašu (aj tých máme doma už toľko, že by sme si mohli otvoriť obchod), ale skôr ju hryzie než by z nej pil. Skúšali sme aj naše poháre, dá si pár glgov a potom sa s tým začne hrať. Takže sa napije len keď si ho položím v spálni na posteľ a dám mu z tej istej fľaše, z ktorej pije mlieko.
    Naša pani doktorka nám poradila čerstvé šťavy riedené s vodou jedna k jednej. Bohužiaľ som sa jej zabudla opýtať, či ich môže každý deň a koľko. Pretože nakoniec práve jablkovo-mrkvová šťava nám pitný režim vyriešila a už viac ako týždeň syn vypije denne minimálne 250ml tekutín mimo mlieka (toho pije momentálne do 300ml dokopy, niektoré dni 400ml).
    Nerada by som mu spôsobila zdravotné problémy, takže by som Vás chcela poprosiť o Váš názor, či je takýto pitný režim v poriadku. V noci synček pije vodu (cca 50-100ml za celú noc), cez deň vodu aj čaj viac menej odmieta a keď, tak si dá 50-70ml za celý deň. Zriedených štiav mi vypije 2-3 deci. Momentálne dávam dva diely šťavy a diel prevarenej vody. Keď som dala jedna k jednej, nechcel to, takže sa k tomu snažím prepracovať nenápadne. Problém s tým, že by ho šťava zasýtila nemáme. Papá normálne.
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Šťava ako ju popisujete nie je doplnenie pitného režimu ale treba ju považovať za ovocnú porciu! Dieťa pije enormne veľa. Musíte ho núťiť, lebo je múdry a vie, že mu piť okrem mlieka a všetkého ostatného, čo v podstate dostáva tiež v kašovitej alebo tekutej forme netreba!!!!!!!!!!!!Pitný ražim začína za bežných okolností / ak nie sú extrémne horúčavy/ okolo desiateho mesiaca, dieťaťu ponúkame prevarenú, ochladenú vodu cca 180 ml /24 hodín!!!!!!!!Viac okrem tropických horúčav v lete ani nepotrebuje. Robíme to asi do troch rokov lebo dieťa si samé nevypýta tekutinu. Podávanie ovcných štiav nič nerieši, akurát dieťa sa naučí na ich sladkú chuť a potom ich niekedy pije aj na úkor jedla. Čistá šťava napríklad hipp je dobrá ale ako som uvidla asi 50 ml /24 hodín a je potrebné ju brať ako ovocnú porciu nie ako tekutinu! Nateraz radím: žiaden pitný režim neriešte, pokazíte dieťa, naučíte ho na sladké šťavy a ako som už uviedla vyššie: existuje aj otrava vodou, keď deti pijú nadmieru!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: