Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Noštek

    , Autor: Toscana

    Dobrý deň pani doktorka,
    dcérka má 10 týždňov, dávala som ju odgrgnúť, začala sa prudšie hýbať tak som si jej hlávku pritlačila o hrudník, ale nevšimla som si, že je otočená ku mne tvárou a počula som ako jej niečo puklo v nošteku. Vôbec neplakala ani nič, ale bola rozospatá. Noštek vyzerá v poriadku, vo vrchole nošteka má akoby žilky, ale nie som si istá, či to má súvis a teraz neviem, či mohlo dôjsť k nejakému úrazu, poškodenie chrupavky? Myslíte, že je nutné vyšetrenie na ORL? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak dieťatko normálne dýcha, neobjavila sa žiadna krv z nošteka určite sa nič nestalo, nešlo o žiaden závažný úraz. Nemusíte nikam chodiť.

Podobné otázky

  • Vyrusove ochorenie

    , Autor: Mata1997

    Dobrý večer. Dcérka má 11 mesiacov a zatekaju jej hlieny a stoho kašle. Dávam jej ambrobene, calcium, a libenar, nasivin do nosteka, aj sa jej snažím oddávať sopliky ale nezabera to. Cez deň sa to dá ešte niako ustáť ale akonáhle si ide večer ľahnúť začne ju dusiť a strašne kašle nemôže preto vôbec spat. Pani doktorka nám poradila fenistil kvapky ale vôbec jej nezaberajú. Poradili by ste mi niečo účinné čo by jej uľavilo v noci a ona sa mohla trošku vyspať? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ambrobene by som určite nedávala. Treba jej dať vlhký froté ručník k postieľke, dalo by sa aj podložiť predné nohy postieľky aby spinkalal vo zvýšenej polohe. Na noc 10 kvapiek fenistilu a cez deň 3x 10 kvapiek sinupretu. Do nošteka viackrát denne alliamare a na noc nasivin 0.01% jeden vstrek

  • Soplik v nose

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pani doktorka, synček má 3 týždne a raz za cca 3-4 dni počujem, že ma v nošteku soplík. Tým ručným odsávačom vyberiem z jednej nosnej dierky taký tuhý žlto-zelený soplík a to je všetko. Dýcha sa mu dobre, len proste raz za čas toto mu vytiahneme z nosa. Je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je. To nie je choroba to je hlien, ktorý sa tvorí, aby chránil sliznicu dýchacích ciest a v suchom prostredí vyschne, potom tam trvale prúdi vzduch tak sa rozkmitá a je to počuť. Zodvihnite predné nohy postieľky, aby ležal s hlavičkou vyššie a nad postieľku spravte vlhký stan: dajte nad ňu vlhkú osušku alebo plachtu, Dajte do nošteka libenar alebo starimar,

  • Stolica

    , Autor: Rebecka

    Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať, či je normálne u 3 mesačného babatka 3 stolice za deň, a v poslednej boli hlieny, mala ma plný noštek keďsa jej snažím to vybrať nejde, asi to polika, môže byt , ze preto sa objavil aj v stolici hlien, ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stolica u takto starého dieťatka môže byť občas aj do každej plienky, a trikrát denne určite môže byť.
    Hlieny v stolici môžu byť zo zatekania ale aj keď je viac stolíc za sebou tak sa môže objaviť hlien.

  • Alliamare

    , Autor: Monika0611

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako čistiť nos 4 mesačnému bábätku pomocou alliamare ampulky. Dávať mu po jednej kvapke do nosteka alebo na vatovu tycinku vytierat alebo akym sposobom.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kvapnúť jednu kvapku do každej nosnej dierky aj viackrát denne. Ale to len vtedy, ak sú nejaké ťažkosti. Zvýšená produkcia hlienu, vyschnutý hlien v nošteku a chrčanie. Ak je dieťa zdravé, nie je potrebné to aplikovať.

  • Stolica

    , Autor: ABAP

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, čo môže spôsobovať preháňanie u 3,5 mesačného bábätka. Dcérke dávam Bebu Ha1, má ju od narodenia, nemala s ňou zatiaľ problém. Bežne mala 1 max. 2 stolice denne, vždy tmavozelené (vraj z HA mliečka). Zo dňa na deň mala 5 stolíc, pričom v stolici mala zo začiatku aj hrudy hlienu, teraz už málinko niekedy vôbec. Lekárka najskôr povedala, že sú to zatečené soplíky, dala nám fenistil, nepomáhalo to, skúsila som aj odsavat noštek, ale sopliky nemala. Takto mala každý deň 4-5 stolíc, na 4tý deň už mala stolíc 7. Takže sme dostali biogaiu a zarábam bebu do ryžového odvaru, pije dojčenskú vodičku a slabučky čierny čaj na odporúčanie lekárky. Výter z konečníka mala negatívny. Ja mám laktózovú intoleranciu, lekárka tomu veľmi pozornosť nevenuje. Posledné 3 dni má stolicu 3x denne, ráno zelená ako predtým, ostatne žlté, kyslo páchnuce. Dcérka je ale kľudná, niekedy spapá menej ako doteraz. Dnes je to už 7my deň. Môže tak dlho trvať obyčajná hnačka u bábätka? Alebo to môže byť intolerancia na laktózu?

    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Inntolerancia na laktózu to ptavdepodobne nebude, je veľmi vzácna u takto malých detí. Mohla by byť prechodná pri hnačke.
    Hnačku ste v podstate probiotikami a diétou - ryžovým odvarom zvládli
    Prevarenú vodu je pri hnačke možné podávať, v židnom prípade deťom do roka nepodávame čierny čaj, ťahá za sebou vodu a môže hnačku horšiť! V podstate do roka žiadne čaje nepodávame.
    Samozrejme, že stolica sa nezlepší hneď, ale tak ako to popisujete je už známka prehodu na normálnu stolicu. Det v tomto veku môžu mať viac stolíc denne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: