Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Chĺpky

    , Autor: Katuška7891

    Dobra deň, chcela by som sa opýtať ...moja dcérka má 6 mesiacov a má dosť výrazné chĺpky nad perou aj pod ,taktiežna rukách a nožičkách predtým nemala môže ísť o hormonálnu poruchu alebo jej vypadajú.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto nízkom veku by som nepredpokladala hormonálnu poruchu. Možno to pretrváva od narodenia, len ste si to nevšimi prípadne sa to teraz zvýraznilo. V každom prípade je treba na to upozorniť lekára pri najbližšej poradni alebo ak sa to bude výrazne behom krátkeho času zvýrazňovať, treba navštíviť lelkára.

Podobné otázky

  • Moringa

    , Autor: ikanika

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať na bezpečnosť užívania moringy počas kojenia. Momentálne má syn 7 mesiacov a keď mal 3 mesiace užívala som moringu (500mg) 3 tablety 3x denne (odporúčané na mamila.sk aj na iných stránkach) teda 4500 mg denne, neskôr som znížila dávku na 2 tablety 3x denne. Dnes som sa dočítala že odporúčaná denná dávka je len okolo 300 mg! V tom čase som si všimla že mi viac padali vlasy (ale bola vtedy jeseň..) a aj mi vypadali chĺpky na bruchu. Syn mal až do 5 mesiaca mliečne chrasty na hlávke a tiež som si všimla že sa mu preriedili vlasy v tom čase keď som to užívala (možno to bolo len tou chrastou). A zvykne mávať teplotu nad 37 do 37.8, lekár nič nezistil, povedal že niektoré deti mávajú normálne takúto teplotu, alebo že digitálny teplomer skresľuje. Všetky tieto spojitosti som si dala dokopy až teraz po prečítaní článku, neviem či robím zbytočnú paniku ale veľmi sa bojím že som mu nejak ublížila a bude mať nejaké následky :-(

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak najprv som sa pozela čo moringa je. ťažko zistiť objektívne skutočnosti, lebo hlavne je to dobre predávateľný artikel, potravinový doplnok takže nie je to liek! Má svoje účinky ako každá bylina, Nikde som nenašla, že by bola vhodná pre ženy počas kojenia!
    Vlasy žene po pôrode padajú, tam by som moringu nevinila.
    Deti mávajú žlté lupinky vo vlasatej časti hlavy, niektoré viac iné menej, to tiež nie je z moringy.
    Mamila je veľmi komerčná záležitosť, moje sksenosti s jej predstaviteľkami nei sú dobré a určite nemajú žiadne klinické skúšky tohto preparátu počas kojenia tak je neprípustné aby sa kojacim matkám odporúčal!!
    Deti mávajú niekedy zvýšenú eplotu a ak sú zdravé netreba to riešiť, takže tiež by som to moringe nepripisovala.
    Takže nevidím známky toho, že by ste dieťatku ublížili.Určite by som však preparát neužívala, prwtoe jeho účinky sú len popisné, nie dokázané štúdiami a už vôbec nie štúdiami u tehotných a kojacich matiek. Kěže žiadne negatívne účinky pradepodobne nie sú, je otázne čo vlastne pravdepdobne drahý preparát obsahuje........

  • Chlpaté batoľa

    , Autor: alena34

    Dobrý deň,
    moja dcéra má 21 mesiacov a je dosť chlpatá. Chĺpky má hlavne na chrbátiku a celých nohách (aj stehnách). Chlpy nie sú síce výrazne tmavé, ale sú cca 0,5cm dlhé a viditeľné. Po pôrode jej lanugo zmizlo. Tieto jej narástli nové. Je to normálne na dieťa v jej veku? Už ju nekojím ani neužíva žiadne lieky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to bežné. Ak sa chĺpky objavili náhle, zmnožujú sa je potrebné konzultovať lekára, eventuálne odoslať na endokrinologické konzílium.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: