Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Rada

    , Autor: Spring6

    Dobry den..chcem sa opytat co to znamena ak mi 7 tyzdnove babatko vyplazuje jazyk a je trosku nespokojne... moze byt len hladne alebo ide o nieco one? Dakujem za odpoved"

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti majú rôzne prejavy a jedným z nich je aj vyplazovanie jazyka. Okrem toho si iste dáva ručičku do pusinky, čo je tiež normálne v tomto veku.
    Ak by to vyplazovanie bolo spojené s tým, že neraguje primerane, keď sa mu prihovoríte, bolo by akoby mimo, poraDte sa s lekárkou. Dnes je možné ho pri tomnahrať na mobil a poradiť sa potom s lekárkou.

Podobné otázky

  • Problém pri papani

    , Autor: Kaja462

    Dobrý deň, mám mesačného synčeka ktorý doteraz papal pekne mali sme bebu HA1 ale z tej nekakal zmenili nám mlieko na Nutrilon allergy digestive care nakoľko mám intoleranciu na laktozu tak sme skúsili už papal pekne 90ml aj kaká pekne ale posledné dni mame problém zje 50ml a pri zvyšku 40ml začne strašne plakať a pucit sa a zvyjat.. aj odgrgnut ho dam aj si poprdka ale pri tých zvyšných 40 protest a aj plače že je hladný ale iba plače keď pije ostatok. Už neviem ako mu pomôcť aby dobre bolo. Trápi má to keď vidím ako sa zvyja a plače. Dávali sme aj coliprev teraz som prešla na SAB symplex od včera ale toto trva už zo 4 dni takze čo by ste mi poradili skúsiť aby pomohlo ? Dva krat za deň mu spravím mliecko do harmancekoveho čaju. Či skúsiť dávať biogaiu alebo niečo iné ? Vopred ďakujem za odpoved a radu. Aj s ním cvičím pred každým papanim aj masírujem bruško. Skúsila som snáď všetko. Či to nebude mliekom zase alebo čo .. sme objednaný aj na gastro ale až o 2 týždne. Niekedy mi zjedol aj 120 a teraz mame problém aj s tymi 90ml.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko do harmančekového čaju robiť sa nemá!!!!!!!!!!!!!!!!Deti nemusia kakať aj niekoľko dní, nie je potrebné to riešiť, pokiaľ papajú, nemajú neprimerané bolesti brucha, majú vetry, nevracajú prúdom, normálne cikajú. Nemajú krv v plienke. Nie je treba riešiť aj niekoľko dní bez stolice. Ak máte laktózovú intoleranciu, nie je isté , že ju zdedil a okrem toho mlieko Nutrilon allergy digestive ju vôbec nerieši, to je na alergiu na bielkovinu kravského mlieka, pokiaľ viem a to je celkom iná diagnóza. Predpokladám, že dieťaťu to mlieko nechutí. Nerada mením mlieka, ale vrátila by som sa k bežnému nutrilonu pre daný vek, žiadne harmančeky na prípravu mlieka a sledovať dieťa ale neriešiť hneď, že nemám aj niekoľko dní stolicu!!!!!!!!!!!!!

  • Espumisan L

    , Autor: Bejca

    Dobry den,
    mam mesacne babatko, kojim ale aj dokrmujem umelym mliekom. Nerada, ale bohuzial nie vzdy mu to moje mliecko staci.
    Zaciatkom 4. tyzdna sme zacali mat problemy s bruskom. Zacala som mu preto davat espumisan. Na pribalovom letaku je uvedene, ze sa ma dat 25 kvapiek pred/po kazdom kojeni, ale ja niekedy kojim aj 10x za den (najmenej 8x). Preto sa chcem spytat, ci aj takto casto mozem kvapky podavat? Nie je to prilis vela?
    Zatial davam 4x za den, ale nechce mi vobec spat, vzdy sa po chvili zacne hmyrit ze ho boli brucho a potom sa na to zobudi. Preto by som rada vedela, ci mozem davat kvapky aj castejsie a ci mu to pomoze potom so spankom.
    Dakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Udáva sa, že sa môže dať pri každom papaní, ja zvyknem dávať v jednej dávke 10 kvapiek. Ale detičky zväčša tie naintenzívnejšie plače majú v určitom čase dň,a tak je ideálny predtým, keď už viete kedy to zvykne prísť, podať 10 alebo 15 kvapiek espumisanu.

  • Odmietanie prsníka

    , Autor: Daduu

    Dobrý deň pani doktorka, moja sedem týždňová dcéra začala posledné dva dni odmietať prsník. Je dokrmovaná fľašou ráno a večer nakoľko som mala ranu na bradavke a kojila iba z jedného prsníka. Počas dňa a noci sme sa výlučne kojili. Teraz však začala pri ponúknutí prsníka plakať a vôbec sa nechce prisať, fľašu ale prijme hneď. Snažím sa ju prikladať aj na druhý prsník aby sme mohli prestať dokrmovať, no je to ťažké keď ho odmieta, plače až do bordova, vždy sa upokojíme a potom znovu núkam prsník až kým si ho nevezme. V noci neprotestuje a pekne sa prisaje, cez deň odmieta. Snažím sa o kontakt koža na kožu a nosíme sa v šatke.
    Chcela by som vás preto poprosiť o radu, čo robiť? Fľašu chcem čo najrýchlejšie prestať používať a plne ju dojčiť. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robíte to správne, buďte s ňou stále v úzkom kontakte, stále prikladajte. Keďže bola zvyknutá na fľašu, niekedy pomôže, ked budete kojiť s klobúčikom, ten sa na dotyk podobá fľaši. Niekedy to pomôže.
    Snažte sa kojiť vždy ako v noci: prítmie, ticho, kľud, s nikým počas kojenia nekomunikovať. Môže sa to podariť. Len treba mať trpezlivosť a vydržať.

  • Prikrmovanie

    , Autor: nataly260

    Dobrý deň, môj syn má 2,5 mesiaca krmime sa materským mliečkom ale štýlom odsávania. Rodila som sekciou a v nemocnici sa naučil na fľašu keďže mi mliecko začalo až na 4. deň. a prsník odmietal (problém sú aj ploche bradavky). No chcem sa opýtať, či môžme dokrmovať UM, keďže už toľko neodsajem. Nahradiť jednu dávku alebo dorábať ku MM?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak máte málo mlieka, nič iné vám neostáva, len prikrmovať. Určite je lepšie vždy odsať alebo skúsiť dieťatko priložiť, len keď je mlieka málo , tak dokrmiť. Nevynechávať kojenie, pretože sa začne tvoriť menej mlieka a kojenie skončí.

  • Kozie mlieko

    , Autor: MMartinaMM

    Dobry den, rada by som sa opytala na Vas nazor na kozie mlieko. Dcere 18m sme zacali uz druhy tyzden davat pred spanim kozie mlieko. Doteraz bola dojcena. Hladali sme nahradu za MM, a neprislo mi vhodne davat jej UM, kedze doteraz ho nepotrebovala. Okedy ale dcere davame kozie mlieko, zapeka ju a mava problemy so stolicou. Stolicu ma sice kazdy den, aj viackrat do dna ale uplne tvrdu a zacala odmietat chodit na nocnik, vidiet ze sa niekedy pri stolici trapi. Zacala som mlieko aj riedit ale problem pretrvava. Stravu ma pestru (vlaknina, ovocie, zelenia, dostatok tekutin). Mame pristup k domacemu kravskemu aj koziemu mlieku z overeneho zdroja. Uprednostnila som kozie, kedze sa mi zdalo vhodnejsie ale rada si necham od vas poradit. Ako prosim Vas nahradit MM, aby dcere nic nechybalo? Mlieko vyžaduje len pred vecernym zaspavanim a niekedy 1x v noci. Dakujem velmi pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kozie mlieko a žiadne neupravené mlieko deťom do troch rokov neodporúčam. To, že kozie mlieko je lepšie ako kravské alebo umelé mlieko, ktoré je vytvorené na báze kravského mlieko je ťažký mýtus zavádzajúci matky a dobrý len pre toho, kto to kozie mlieko predáva. Kozie mlieko nemá proti kravskému žiadne benefity, býva často zdrojom infekcie, hlavne napríklad kliešťovej enecphalititdy. Nemá dostatok bielkovín. Okrem toho nie je vhodné pre deti s alergiou kravského mlieka, pretože alergia je tam skrížená aj s kozím. A už vôbec nemá význam pri neznášanlivosti laktózy, lebo tá je tam tá istá ako v kravskom mlieku! Vo veku do troch rokov jednoznačne odporúčam mlieko ako mliečnu porciu vo forme umelého pokračujúceho mlieka, formuly.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: