Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zapach z ust

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o radu. Vsimla som si, ze 21-mesacnej dcerke zapacha z ust, trva to asi 2 tyzdne. Je to najhorsie rano, ale v podstate kedykolvek na mna dychne citim to. Je to zapach ako mavaju aj dospeli rano, taky kyselinovy, resp. akoby az hnilobny. Je pravda, ze zapasime s umyvanim zubkov, je dost tvrdohlava a nechce si dat umyt ani za svet. Dbam na to kazdy vecer, niekedy sa podari vycistit lepsie, niekedy horsie. Moze byt toto pricinou? Inak papa, kaka, prdka normalne, brusko neboli, ziadny iny problem nepozorujem. Ako babatko dost ugrckavala po kojeni, ako zacala papat tak to do roka postupne ustalo. Pekne priberala, tak to lekarka neriesila. Teraz ma 12,5 kg. Treba navstivit pediatricku? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zápach z úst môže mať rôznu príčinu, v tomto veku to ešte s umývaním zúbkov a zúbkami nesúvisí. Mohol by to byť gastroesofageályn reflus, ale to by asi aj viac grckala. Môže to byť aj infekcia v dutine ústnej. Ak je zápach akoby odlakovač, mohla by to byť porucha metabolizmu cukru. Môže sa jednať aj o dysmikrobiu, hlavne ak predtým užívala antibiotiká. Pri tejto poslednej príčine by mohlo stačiť užívanie probiotík. Ak sa stav neupraví, odporúčam vyšetrenie u lekára.

Podobné otázky

  • Bolesti bruška

    , Autor: Eva36

    Dobrý deň,
    Synček máva problém s bruškom. Dávame probiotiká a je to lepšie ale samozrejme občas sa problémy ešte prejavia. Má 7 týždňov. Od včera zase bojujeme ale stále má kyslý zápach z úst.. teda vzdy keď ho trápi bruško. Dnes sa ráno pekne vykakal, počujem ho prdkat ale aj tak sa stále "puči", nemôže poriadne spinkať. A akoby sa mu vracalo mliečko. Mám zájsť k lekárovi alebo to súvisí s tým jeho bruškom?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy života dieťatka v tomto veku, Pučí sa, lebo máva plné bruško samozrejme, veď musí často papať. Snaží sa si grgnúť, možno sa vyprdkať a preto sa pučí, kopká, ochká, je jednoduch hlučné. Nie je to choroba, sú to životné prejavy babatka.

  • Zapach z ust 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dcerka ma 18.mesiacov a minuly tyzden sme odovzdavali moc.No by v nom malo-nemalo byt,keby ten zapach suvisel s tym.???A este k tej mykoze,nepouzivame lokoid,ale lotriderm,nemala som pri seme tie kremy,tak som sa pomylila v nazve

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lotriderm nepoznám, na mykozu by naozaj nemal obsahovať kortikoidy, hormóny. V moči by nemal byť cukor. Ak tam bude aceton, súvisí to asi so zápachom ale príčina sa musí hľadať, je to inak aj príznak hladovania dieťaťa.

  • Zapach z ust

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dcerke citim taky zvlastny zapach z ust,mozno to vyznie cudne,ale akoby od alkoholu,niekedy take nieco citim,ked si da manzel pivo...Moze to mat dcerka od cesnaku v jedle???ALebo za tym mam hladat neico ine?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nennapísali ste ako je dcérka stará. Ak sa ten zápach podobá zápachu acetonu, odlakovača, sledujte, kolko dieťa pije, kolko močí a je vhodné vyhľadať lekára. K vyšetreniu je vhodné doniesť moč.

  • Zápach z ústočiek

    , Autor: mataz

    Dobrý večer pani doktorka, potrebovala by som poradiť. Môjmu 17 mes. synovi asi týždeň začalo smrdieť z ústočiek. Nie je to veľmi silný zápach ale predsa by ma zaujímalo z čoho by to mohol mať. Je pravda že zúbky (12 zúbkov) neumývame veľmi pravidelne, lebo sa mu tlačia zúbky a bolí ho ďasienko a nedovolí mi ich umyť. Môže to byť tou hygienou? Alebo niečím iným? AKo mám postupovať na koho sa mám obrátiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme v prvom rade to môžu byť neumyté zúbky. Zbytky jedla spôsobujú zápach a aj mliečne zuby sa môžu pokaziť. Treba vymyslieť nejakú hravú formu na čistenie zúbkov, event. lokálna čiastočná dezinfekcia prirodzene bylinkovým čajom po každom jedle - repík, šalvia. Zápach môžu spôsobovať aj nejaké afty v DÚ, ale to by ho asi aj bolelo a acetonemický zápach je pri cukrovke, ale to tiež veľmi nepredpokladám, mal by aj iné príznaky. Ak by čistenie zúbkov a lokálna dezinfekcia nepomáhali, treba skúsiť ešte prehliadku u stomatológa.

  • zápach z úst ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som sa opýtať- u našej 16 mesačnej dcérky pozorujem asi 2 týždne zápach z úst.Neviem ho presne popísať,ale miestami mi pripomína stolicu.Keďže dcérka pije počas celého dňa mlieko(France lait),cítim ho hlavne po vypití mliečka,po tuhej strava ani tak nie.Máme 5 zúbkov,trošku problémy s čistením-dcérka sa zdráha,ale zúbky sú v poriadku (boli sme u zubára).Inak je dcérka zdravá,prospieva,stolica,močenie v poriadku,jesť jej chutí,je hravá...
    Máme nejako riešiť ten zápach z puisinky ,alebo to zmizne ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odporúčam výter z úst a nosa, sledovať hmotnosť a aj ten zápach . Pri jeho pretrvávaní sa poraďte s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: