Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • topánočky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, kedy mám synčekovi zaobstarať topánočky. Má 8 a pol mesiaca, sám sa postaví a stojí,drží sa ešte opory rúčkami )napr. nábytku, gauča..). Topánky mu bude potrebné kúpiť, až keď začne sám chodiť? Dovtedy môže stáť aj bez topánok? Aké topánky by ste mi doporučili? A ešte jedna otázka, malý nieje kojený, odkedy mu môžem dať vaječný bielok? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vaječný bielok najskôr po roku.
    Topánočky tiež treba okolo roka, na začiatku môže chodiť okolo nábytku a postieľky bosý. Samozrejme, keď začne chodiť sám, tak topánočky už musí mať.
    Topánočky majú byť kvalitné, radšej len jedny v danom čísle ale kúpené u dobrého predajcu. Musia byť po členky a musia mať pevnú pätu, je tam taká pevná vložka v topánke okolo päty.

Podobné otázky

  • Sucha, zhrubnuta koza na palcoch na nohe

    , Autor: MMartinaMM

    Dobry vecer pani doktorka, chcem Vas poprosit o radu. Dcera 18m ma na oboch velkych palcoch na nohach zhrubnutu suchu popraskanu kozu. Myslim si, ze to ma kvoli zlemu naslapovaniu pri chodzi. Dcera by chodila vzdy najradsej doma bosa, davam jej ale vzdy ponozky, papuce nenosi. Obuv na vonku ma vhodnu. Dcere suchu kozu pravidelne natieram ale nelepsi sa to. Je potrebne to nejako riesit, moze to byt zlym naslapovanim? Dcera zacala chodit az v 15m, preto mi pride skoro riesit ortopeda, ale necham si poradit. Obavam sa, aby sa jej to nezhorsilo. Dakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som najprv skúsila premaťovať 2x denne infadolanom. Po asi mesiaci by sa koža mala upraviť, ak to bude pretrvávať, sledujte aj ako zošlapuje topánočky, treba vyhľadať ortopéda alebo podológa, ktorý sa zaoberá deťmi.

  • ročné dieťa

    , Autor: jana3105

    Dobrý deň pani doktorka. Môj syn mal pred týždňom 1 rok. Zatiaľ nechodí, ale postaví sa sám aj bez opory, je len v ponožkách, pretože topánky veľmi nechce, vyzúva si ich. Je pre neho lepšie, aby ich mal? Všetci mi tvrdia, že v topánkach bude mať lepšiu stabilitu. Moja ďalšia otázka sa týka stravy. Môže už aj vaječný bielok, bryndzu, citrusy? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti v tomto veku ešte často nechodia samostatne, niektoré s oporou, niektoré sa len postavia. Topánočky nemusí mať stále, ale občas mu ich obujte, aby si zvykal. Topánočky majú byť pevné po členok, mať aj pevnú časť v oblasti päty.
    Dieťa po roku môže bežnú, zdravú racionálnu rodinnú stravu, mierne oselnú, nepálivú s určitými obmedzeniami. Aj po roku by malo mať dieťa mlieko ako samostatnú mliečnu porciu buď materské, ak je ešte kojené alebo umeleé mlieko, formulu, nie bežné konzumné kravské mlieko z potravín. Do jedla samozrejme je možné dodávvať smotanu alebo mlieko bežné, konzumné.
    Napíšem vám, čo deti do troch rokov nemôžu, respektíve by nemali konzumovať: do dvoch rokov žiadne tavené syry, do troch rokov žiadne syry ovčie, kozie, bryndzu, korbáčiky, ani mlieko, zo salaša, nepasterizované. Do troch rokov žiadne konzervy / tuniak, paštéta/, žiadne údeniny/ ani detskú šunku a detské párky/. Nič, čo obsahuje glutaman sodný / vegeta, masox/. Do šiestich rokov žiadne huby ani zrejúce syry.
    po roku samozrejme môžecelé vajce, cca 2x týždenne, spočiatku sa mozrejme v jedle a vždy tepelne dobre upravené. Citrusové plody podávať postupne, sledovať reakciu. Pozor na oriešky, zaťažovať postupne, nedávať nepostrúhané. Do dvoch rokov / ideálne až do piatich/ nedávať celozrnné pekárenské výrobky. Môžete podávať rybu, sladkovodné, lososa, morské. Nepodávame mečúne, žraloky / podľa niektorých prameŇov do 16 rokov, kvôli vysokému obsahu olova/.

  • Ploché nechtíky

    , Autor: lucianka2

    Dobrý deň. Dcérka ma 2 roky a trápia nás ploché štiepiacie sa nechtíky hlavne na veľkých palčekoch na nohách. Na ostatnýxh prstoch je to v poriadku. Len na veľkých palcoch sú ploché a lámu sa. Sú nejaké vitamíny, ktorými by som vedela pomôcť? Kedy by sa to malo upraviť? Vyrastie z toho, či nie? Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či z tpoho vyrastie. Takéto nehty nepredstavujú dôkaz nedostatku nejakých látok v tele, vitamínov ani nie sú príznakom ochorenia. Zväčša je to aj rodové, že niekto má v rodine také ploché nehty. Čo sa týka nôh, veľmi záleží, aj pre tvar a rast nehtov, aby mala kvalitné topánočky.

  • špičkovanie

    , Autor: iwwankaxxx

    Dobrý den Pani doktorka.Chcela by som vas poprosit o radu.Mam 1rocneho synčeka ešte nechodí sam.Drzim ho za rucicky a tak sa učime bežkat no problém je ten že špičkuje.Poslala na s doktorka aj na cvičenie ktore sme absolvovali 3krat tak ako nam bolo od doktora určene.No špičkuje stale.Ked ho pustim nech chvilku postoji tak stoji na celých nožičkach no ked behame tak špičkuje stale.Doktorka nam povedala že ma malý behat bosi no podla mna ked je bosi viac spickuje lebo ma volnu nožičku.Poradte mi prosim Vás čo mam robit aby nešpičkoval.DAKUJEM PEKNE ZA RADU

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa nie je potrebné učiť chodiť! Takže sa držte za ručičiku, nechajte ho radšej chodiť samostatne, okolo nábytku. Až keď bude schopný chodiť len s pridŕžaním jednej ručičiky, tak môžete chvíľami chodiť takto. Takmer všetky deti v tejto fáze začiatku samostatnej chôdze špičkujú, nie je potrebné to zatiaľ riešiť. Dieťa ešte nie je v chôdzi stabilné. V tomto veku, keď samostatná chôdza začína je určite správne, aj keď nie na celý deň, obúvať topánočky, kvalitné, po členky, s pevnou pätou. Keď samostatná chôdza začne, sleduje ako dieťa chodí a ak y niečo nebolo v poriadku, konzultujte lekára.

  • chodenie na boso

    , Autor: lucianka2

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo je lepšie. Keď dieťa (14 mesiacov) chodí na boso, alebo v topánočkách? Počula som, že sa odporúča, aby dieťa čo najviac chodilo na boso, že je to lepšie pre vývoj klenby. Že už neplatí to čo kedysi. Ale každý ma upozorňuje, že by nemal chodiť na boso, že len v ortopedických topánočkách... Kde je prosím pravda? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravda je taká, že po nerovnom teréne, skalkách tráve, ale aj piesku je dobré, keď deti chodía bosé, aby sa im podporovala klenba nožná. Pozor samozrejme na sklo a iné predmety, ktoré by mohli spôsobiť poranenie!
    Na rovncýh povrchoch je potrebné, aby bolo dieťatko obuté v správnej obuvi. Podrážka pevná, päta pevná / vo vnútri topánky/ a topánka u detí vo vašom veku až po členky. Odporúčam radšej kúpiť pre každé číslo len jedny, ale kvalitné topánočky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: