Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zachod

    , Autor: katuspp

    Dobry vecer pani doktorka,chcela by som sa vas opytat dcerka ma uz dva a pol roka od plienok sme uz odviknuty ani cez noc ale problem nam robi ze nechce vobec chodit na zachod iba na nocnik ked jej spomeniem zachod zacne revat,ked ideme niekam na navstevu tak s nocnikom,a o plienke nechce ani pocut..A ked ideme niekam von na dlhsie tak jej pit nedavam vobec a ked jej treba cikat tak rychlo domov,lebo ona chce cikat na nocnik..ale priznam sa ze ma dobru vydrz este sa nam nikde nepocikala,len ma trapi to ze o chvilu je tu leto cakame druhe babo v juni a od septembra ide do skolky..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neriešte to, noste všade nočník alebo skúste kúpiť redukciu na záchod . jedného dňa si zvykne, Mnohé mamičky v tomto veku majú problém, že dieťatko sa vôbec nepýta!

Podobné otázky

  • Veľké bruško

    , Autor: Zuzka25

    Dobrý deň.

    Mám mesačnú plne kojeni dcérku, ktorá má veľmi veľké bruško ( doslova vyzerá ako zachodovy pavúk) a vyzerá to tak že má pupkovy pruh. Je nejaký dôvod obávať sa že je možnosť že ten pruh praskne alebo tak? Stolicu má v poriadku aj cika dostatočne len neviem či je to bruško v poriadku keď je také veľké. Vyzerá ako hladukuce deti v afrike, ale za mesiac pribrala 900g.
    Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťatko má iné proporcie ako dospelý človek, veľkú hlavičku a zväčša aj veľké bruško, hlavne ak je ešte slabý svalový korzet / čo je/, takže po najedení je bruško akoby ešte väčšie. A isto papá veľa a dobre, keď takto priberá.
    Aj keby mala pupkový pruh, nie je dôvod sa obávať, ten sa nikdy nezauzlí a nespôsobí črevnú nepriechodnosť.
    Takže nateraz nie sú žiadne obavy na mieste.

  • boji sa nocnika

    , Autor: zuzkav-2

    Dobrý deň, syn má 1 rok. Keď sa už vedel sám posadiť (asi v 9. mesiacoch), skúsila som ho dať na nočník. Spustil riadny plač, nepomohli ani hračky, ani prihováranie. Skúsila som počkať niekoľko týždňov, že na to zabudne, ale keď už nočník beriem do ruky, už vtedy spustí panický plač. Skúsila som dať nočník medzi hračky, posadila som na neho synovho obľúbeného psíka a povedala, že psík kaká, ale syn sa tým smerom kde bol nočník so psíkom celý deň pre istotu ani nepozrel :)
    Občas syna posadím na záchod, tam chvíľu vydrží, ale chcela by som aby vydržal aj na nočníku. Pediatrička mi povedala, aby som ho pravidelne každý deň v určitý čas dávala na nočník a keď nepomôžu ani hračky, tak ho tam mám nechať plakať, že syn si časom zvykne.
    Ale ja mám trochu pochybnosti, nechcem mu spôsobiť nejakú traumu.
    Možno som ho mala dávať na nočník už skôr, keď bol menší...neviem.
    Moja otázka je, či mám syna nechať na nočníku plakať a časom si možno zvykne, alebo nechať nočník tak a dávať ho na záchod.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pediatrička má sto rokov a od aparomócie asi nič nečítala!!!!!!! Niekedy sa naozaj podarí, že matka vie už okolo deviateho mesiaca spozorovať, že dieťa bude kakať, posadí ho tam a dieťa sa vykaká. Niek je to však vedomé naučenie sa dodžiavania hygieny, skôr využitie pozorovania a prípadne pravidleného času, kedy dieťa kaká.
    Začiatok dodržiavania hygienických návykov je možný až vtedy, kedy dozrejú prísluné dráhy nervové a dieťa vie vôľou ovládať vonkajší zvierač konečníka. U každého dieťaťa je to individuálne a praktikai ako poradila pani doktorka sa najskôr dostanete k tomu, že dieťa prestane kakať celkom, bude mať zápchu a vetko sa len oddiali. Vo veku jeden rok nechajte dieťa nech kaká do plienok!!! Nič neriešte, nevysadzujte ho na nočník a v žiadnom prípade ho tam nenechajte plakať!!!!!!!!!!!!!!! Vo veku okolo dvoch rokov sa môžee začať rozprávať o tom, že veľkí ľudia aj detičky kakajú nie do plienky ale do nočníka atd........ Dieťa už musí rozumieť tomu, čo od neho chcete, aby začalo v tejto veci spolupracovať.

  • odvikanie od plienok

    , Autor: domini232

    Dobrý den....Dcerka mala v july 2 ročky. Začaly sme s odvikanim od plienok. Problem je ale v tom,že sa vycika hocikde len nie do nočnika. Ak chce cikať tak sa väčšinou skryje a to aj pri kakani. Davam ju na nočník každych 20.min.a vysvetlujem jej že do nočnika sa cika aj kaka, rozumie mi pretože sama robi s pusou zvuky akože cika :o) akonahle jej ale treba cikať naozaj,nesadne na nočnik ani za svet,resp.nestihne isť na nočik a vycika sa hocikde, zachod nehce ani vidieť,,,Chcem sa opytať či je možne že hoci vie,že nočnik je na cikanie, nevie ešte mechurik tak dobre ovladať aby sa vycikala do nočnika a cika hocikde bez toho aby to vedela udržať???

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieta pravdepodbne ešte nie je dostatočne pripravené na tento proces odvykania od plienok. Je však leto, tekže le jednoduchšie ho nechat behat holé,ked sa pociká, tak neprechladne ale vidí, že pocikávanie nie je príjemné. Niekedy sa podarí ich takto od plienok odučit.
    Niekedy však neostáva nič iné, len celý tento proces odúčania od pienok a nývyku na hygienu odložit. Jedného dna sa od plienok iste odučí.

  • Zadrziavanie kakania

    , Autor: muskasvetluska

    Dobrý deň p. Dr. moja dvojročná dcéra sa bojí kakania.3 mesiace je už odplienkovaná.iba v noci ešte plienku má,nakoľko ju kojím.cez deň sa pekne pýta na nočník.len s kakaním je problém asi mesiac.po odplienkovaní kakala do gatiek,nočník na kakanie nechce,ani záchod.no teraz začala veľmi štrajkovať.akoby sa bála vykakať.začne byť nervózna,celá sa spotí a len plače a chce ísť na ruky.kaká väčšinou každý deň ale po dlhom boji.vraví,že kakať nie.tvrdí,že dupa ju nebolí.skôr si myslím,že je to nejaký psychický blok,ako zdravotný problém.v okolí dupky nemá žiadne trhlinky ani nič podobné.stolicu ma mäkkú,stravu som upravila-veľa vlákniny,tekutím,k tomu ešte je kojená.veľa zeleniny a ovocia a vylúčila som čokoládu.od obvodnej máme duphalac,tak občas ho dám,ak napr. celý deň nekaká. vidno,že má z kakania veľký stres a ja už neviem ako jej to uľahčiť.nikdy som na ňu nekričala,keď sa pokakala do gatiek,naopak ju chválim,že sa vykaká hoc nie do nočníka.už som zaviedla,že dostane odmenu,keď nebude plačkať,ale nič nezaberá.viete mi poradiť,ako mám postupovať?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nevidím důvod dávat duphalac, dieta nemá problém so zápchou.
    Jej problém určite súvisí s odplienkovaním, presná príčina alebo chyba sa dá tažko určit, určite si nerobte výčitky.
    Ja by som sa vrátila k plienke a naučila dietatko, aby pokaknie hlásilo, prebalíme sa, umyjeme a dáme potom už len gatky. Určite sa pred dietatom tvárte, že kaknie vás až tak nezaujíma/ ako vá s v skutočnosti zaujíma, samozrejme/. Niekedy sa tvrdí, že tento problém s kakaním býva prvý spůsob ako nás deti v určitom zmysle " týrajú", vedia, že tým pritahujú našu pozornost. Preto len pokoj, povedzte, že nedá sa nič robiř, kakař treba a ked jej to vyhovuje do plienky, dostane ju. Rozprávajte sa o tom, že velké deti kakjú do nočníka alebo do záchodu, že potom netreba kupovař plienočky a podobne, ale potom diskusiu ukončite apokojne ju nechajte kakat do plienky. Hlavne pred npu s nikým o kakaní nehovorte / menžel hned ked príde z roboty, nech nerieši tento problém, ani s babičkou či priatelkou, ani po telefone. Dieta to vníma a ešte viac je usvedčen o tom, že týmto správaním je zaujímavé a pritahuje pozornost. Ak by sa totiž stále pokračovalo s nepokojným vyprázdnovaním, dieta postupne nebude kakat každý dena objavia sa dalšie problémy. Jedného dna sama povie, že už plienku nechce. Za vykaknie do nočníka alebo záchoda, spočiatku možno aj do plienky ak to potom ohlási ju chválte, za kakanie do gatiek určite nie. Nie je správne dávat za vykaknie sa odmenu.

  • Odplienkovavanie a cikanie

    , Autor: lemetka

    Dobrý deň p. Doktorka,
    Chcela by som sa spýtať či dobre učím syna na nočník nakoľko mi každý úplne niečo iné tvrdí.
    Syn bude mat 20mes a každé ráno ako stane ho dám na serblik s tým že mu dám knižku a obsedieť tam cca 5-10min a nespravil tam nič.
    Ale zase ho nedám plienku ale len slipy a tepláky ale stane sa havária a trvá to 4 dni a keď sa pocika tak si to ani neuvedomuje ale snažím sa mu vysvetlit že tam sa robí cik cik a stalo sa že aj sám sa pýtal len nič sa neudialo do nocnika. No potom behom dňa tu plienku musí mat nakoľko som 2 x tehotná a čoskoro príde 2 dieťatko tak nemám toľko času a ešte k tomu mame aj opatrovateľku a tá neni taká pedantne to chápem. Len či mám pokračovať alebo nejako to by sa nedalo vylepšiť. Určite máte lepšie skúsenosti ako ja. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mali by ste byť s opatrovateľkou jednotné, keď sa rozhodnte, že v určitých chvíľach ho budete vysadzovať na nočník, sedí tam, tak mu prízvukujte, prečo tam je. Nemal by tam byť viac ako 10 minút!! Ak by odmietal sedieť na nočníku, zrušte akékoľvek nacvičovanie a pokračujte až po niekoľkých týždňoch, keď znova začnete o tejto veci hovoriť, dávať príkaldy, že veľkí chodia na nočník alebo do záchoda a malinkí / aj keD sa narodí bábätko bude mať príklad/ majú plienky. Je to veľmi citlivá veci naučenie na dodržiavanie hygienických návykov, netreba nič siliť ani premeškať vhodný čas. Zo skúseností a výviového hľadiska v tomto veku ešte nemusí byť čas na učenie hygienickým návykom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: