Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok maternice

    , Autor: Žanet97

    Dobrý deň, som v 26tt a mám skrátený krčok do 1,5cm, 30mm, vzadu zatvorený, mám nariadený kludovy režim
    Chcela som sa spýtať či je tento nález veľmi zlý, či sa môžem trochu aj pohybovať?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak máte nariadený kľudový režim, treba ho dodržiavať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať. Poznajú všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení, či progresiu nálezu a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

Podobné otázky

  • Hlienova zátka a otváranie sa

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa informovať u Vás ohľadom stavu krčka a hlienovej zátky.
    OG má odoslala do nemocnice kvôli menštruačným bolestiam s vystrelovanim do krížov (31+1).
    Nález bol: uterus normotonus, hrdlo zachovalé, uzavreté, guľatá časť plodu nalieha na panvivy vchod, PV neodteka, nekrvaca.
    Cervikometria 35 MM, VB formovana.
    Vystrašila má, že ešte pár dni a mohla by som začať rodiť pri takých bolestiach a preto treba hospitalizáciu a magneziove infúzie na stabilizáciu. V nemocnici sa ma spýtali, že prečo má s takýmto nálezom poslali, vraj to nie je na hospitalizáciu. Po vyšetrení u nich bol nález nasledovný: uterus normotonus, hrdlo 3 CM, vonkajšia branka pre prst, ďalej uzavreté, na vchod nalieha hlavička, PV neodteka, nekrvaca. Cervikometria 30 mm bez vezikulizacie, Valsalv negat.
    Po danom vyšetrení ma poslali domov, že nevidia dôvod aby som zostávala, iba zvýšili dennú dávku magnézia.

    Je možné, že sa začnem otvárať a môže mi odchádzať postupne hlienova zátka, keďže už je tam otvorenie pre prst? Niekedy počas dňa, predovšetkým ráno pozorujem hustý kúsok hlienu a neviem čo to znamená, no mám obavy pretože mám celé tehu problémy s infekciami. Bolesti po Mg neustupili, no trocha sa zmiernili ale pretrvávajú. Prečo jeden nález hovorí o tom, že je hrdlo zatvorené a druhý otvorenie pre prst?
    Bojím sa pôrodu v takom skorom štádiu, keďže dieťa ešte nie je vivinute. Aké má šance na život?
    A aká je denná dávka magnézia pri takýchto bolestiach?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre začiatok treba povedať, že občasné bolesti v podbrušku, najmä po stranách, ako aj občasné pichavé bolesti v podbrušku, či v pošve súvisia s rastom maternice a s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Ak bolesti nie sú v celom podbrušku a nie sú pravidelné, pri danom náleze nie je dôvod na obavy. Krčok maternice máte dosť dlhý. To, že je vonkajšia bránka pre prst neznamená, že sa otvárate. Ak je krčok 3 - 3,5 cm dlhý a prst je napríklad 1 cm a zvyšok je uzavretý, nie je to žiadny katastrofálny nález. Nevidím dôvod sa znepokojovať a premýšľať nad situáciami, ktoré sa Vás netýkajú. Magnézium môžete užívať v dávke 3x2 tabletky. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nie je suchá, občas sa preto môže vyskytnúť hlienovitý, ako aj vodnatejší výtok. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám na vyššom pracovisku v nemocničnom zariadení povedali že hospitalizácia nie je nevyhnutná, postupujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť v nemocničnom zariadení.

  • Nízky krčok maternice v tehotenstve

    , Autor: Vanesa38

    Dobrý deň, momentálne som 10+4tt. Pred dvoma dňami som bola prvý krát u mojej gynekologičky na poradni. ( prvú som mala v centre asistovanej reprodukcie v 7tt kde mi spravili len sono ) Moja gynekologička mi povedala dve veci s ktorými som sa pri mojom prvom tehotenstve nestretla . Prvá je že mám vraj nižšie krčok a druha že mám maternicu trošku vzadšie. Keď som sa vystrašene opýtala či je niečo z toho pre mňa a bábätko zlé odpovedala mi že nie . No ale stále mi to vŕta hlavou a neviem sa o tom nič dočítať na internete. Môže nízky krčok spôsobiť nejaké komplikácie počas tehotenstva ? Nemala by som byť viacej sledovaná skrz to ? Ak som to nemala pri prvom tehotenstve je možné že pri pôrode sa mi tam dole niečo zmenilo ? Na tu maternicu sa mi vyjadrila že rastom bábätka sa posunie tak ako ma . To je tiež pre mňa novinka. Prosím upokojte ma, že nič z toho nieje vážne. Ešte také malé info, toto bábätko máme po úspešnom 2. IUI nakoľko mám PCOS … prvá dcérka sa nám podarila prirodzene. Od spodu si vkladám progestanell a aj pri tom cítim že si ten krčok viem sama nahmatať . Zdá sa mi to tam dole také viacej uzatvorené. A ešte taká malá podotázka, stačí si progestanell dávať do ukonceneho 12tt ako mi odporučili v centre alebo v mojom prípade radšej pokračovať v užívaní ? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Samozrejme, po prvom tehotenstve, ako aj pôrode sa toho dosť zmení a už nikdy to nebude také, ako pred prvým tehotenstvom či pôrodom. Krčok uložený nižšie a maternica uložená vyššie sú dva protichodné nálezy. Ak však boli výsledky vyšetrení v poriadku, naozaj nevidím dôvod na obavy. Najobjektívnejšie sa Vám však bude vedieť vyjadriť Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky informácie, nálezy, ako aj okolnosti. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať a informovať sa.

  • Kychanie

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,som v 22 tyzdni a trapi ma par dni uz silna alergia,svrbenie oci,nadcha a intenzivne a caste kychanie. K lekarovi som objednana az na auguat.chcem sa spytat,ci taketo caste a intenzivne kychanie moze ublizit babatku alebo priebehu tehotnosti? Uz ma pobolieva bruako z tolkeho kychania. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhodobejšom, nadmerne častom a intenzívnom kýchaní, či kašľaní a oslabenom krčku maternice môže dôjsť za istých okolností k zhoršeniu nálezu na krčku. Za normálnych okolností by mal však krčok maternice bezpečne vydržať. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí s pobolievaním podbruška navštívte Vášho obvodného gynekológa. Na alergiu môžete užívať voľnopredajné antihistaminiká, prípadne, ak ste v sledovaní alergológa, navštívte aj jeho.

  • Hlienova Zatka, skracovanie krcka

    , Autor: Mary993

    Dobry den, mam dve otazky :)
    Mynuli tyzden ked som bola 29+3tt som mala taky hlienovy vytok ale uplne krvavy iba rano, potom uz iba hnede spinenie, no ale na dalsi den rano sa to znovu zopakovalo...k tomu bolesti v podbrušku a tvrdnutie bruska...na pohotovosti ma skontrolovali krcok usg 36mm, rukov ked kontroloval povedal ze to nevyzera dobre a na nalez iba napisal Hrdlo 0.5 branka zatvorena...
    Mohla to byt hlienova zatka?
    Dnes 30+0tt som bola u svojho gyn. uz mam krcok iba 27mm, a povedal ze je nemozne aby som mala hrdlo iba 0.5cm ale neskontroloval to :(
    Je velky problem ked sa tak rychlo skracuje krcok? Co robit nech vydrzim aspon do toho 36tt.. snazim sa iba lezat na lavom boku ale uz ma stoho boli cele telo.. :)
    Moj gyn, je velmi neochotny co sa tyka odpovedania na otazky.. :(
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď úplne rozumiem Vašim obavám, takto bez videnia nálezu a poznania výsledkov vyšetrení, kompletného USG nálezu, informácií a okolností sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin špinenia mohlo byť viacero. Ak maternica tonizovala a hlavička zatlačila na presiaknutejší krčok maternice, mohlo to spôsobiť prasknutie cievky a zašpinenie, či slabé zakrvácanie. Ak nie ste spokojná so starostlivosťou Vášho aktuálneho gynekológa, viete ho ku koncu každého kalendárneho mesiaca zmeniť.

  • Tlak na kŕčok

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer chcem sa opýtať som v 23 tyzden tehotenstva ,počas dňa má pichá v ľavej strane podbruška,a niekedy cítim tlak ,bolesť na kŕčok maternice,niekoľko krát počas dňa pri oddychu sa to ukľudní.Je to v poriadku ?Je to moje druhé tehotenstvo pri prvom som to necítila.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve môžu byť spôsobené zväčšujúcou sa maternicou a naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.