Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Akútna vaginitida

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň pán doktor,
    Písala som Vám nedávno ohľadom vplyvu liekov na tehotenstvo. Zistila som, že išlo o ampicilin injekčné liekovky, z ktorých boli čapíky vyrobené. Zostali mi ešte 2 čapíky a keďže som zistila, že som tehotná, neviem či ich dobrat.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Pôvodná správa:
    Chcem sa spýtať, mala som predpísané lieky proti streptokokovi po pozitívnej kultivacii, žiaľ názov neviem, pretože boli to čapíky, ktoré sa vyrábali v lekárni deň po vystavení receptu (Individ. vyrábany liečivý prípravok). Zistila som, že v čase ich použitia som bola už tehotná. Mohlo to nejako uškodiť plodu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ampicilin sa v tehotenstve môže v nevyhnutnom prípade užívať. Niektoré antibiotiká sa v tehotenstve môžu užívať, aj keď krátkodobo a lokálne. Zvyšné čapíky si už neaplikujte. Je potrebné tehotenstvo potvrdiť na USG, následne po potvrdení vitálneho vnútromaternicového tehotenstva sa založí tehotenský preukaz, urobia sa vstupné odbery. Odporúčam potom realizovať PTS (prvotrimestrálny screening) v 11.- 14. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Akútna vaginitida

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň pán doktor,
    chcem sa spýtať, mala som predpísané lieky proti streptokokovi po pozitívnej kultivacii, žiaľ názov neviem, pretože boli to čapíky, ktoré sa vyrábali v lekárni deň po vystavení receptu (Individ. vyrábany liečivý prípravok). Zistila som, že v čase ich použitia som bola už tehotná. Mohlo to nejako uškodiť plodu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže neviem, o aké čapíky sa jednalo, neviem sa Vám k tomu bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa jednalo o Borax-glycerínové globule, vplyv na tehotenstvo to nebude mať.