Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vaginálny výplach v tehotenstve

    , Autor: Ella30

    Dobrý deň pán doktor.Od začiatku tehotenstva som užívala Utrogestan 3×1 tbl., v 13.tt som ho postupným znižovaním dávky úplne vysadila.Momentálne som v 17.tt a môj gynekológ mi odporučil Tyndaflor vaginálny výplach 5x140ml,pretože ma poriadne nevedel vyšetriť,resp.nevedel odobrať cytológiu kvôli hlienom. Inak nemám žiadne problémy,žiadna bolesť,pálenie,svrbenie, nič také,len sem tam biely nezapachajúci výtok.Chcela by som sa spýtať,či je tento preparát v tehotenstve bezpečný a či výplachom nemôže prísť k poškodeniu krčka,príp.či sa nemôže roztok dostať až do maternice. Mám z toho obavy,nakoľko som otehotnela po IVF.Jeden výplach som si urobila,jemne,opatrne,ale bolelo ma podbruško dva nasledujúce dni,preto som si další výplach nerobila.Po dvoch dňoch od výplachu sa mi objavil biely hrudkovitý výtok,ale nemám inak žiadne ťažkosti. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás môže jednať o vaginálnu infekciu, pravdepodobne mykózu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vaginálny výplach sa v tehotenstve aplikovať môže. Za daných okolností však nemusí byť účinný. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať aj výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a nasadiť potrebnú liečbu.