Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Axetine 500mg

    , Autor: Jak11

    Dobrý deň,som v 37+3 tt tehotenstva. Ochorela som,mám infekciu horných dýchacích ciest,bez teploty,crp zvýšené som mala na 22. Doktor predpísal mi antibiotiká Axetine 500mg každých 12 hodín. Môžu sa používať počas tehotenstva a nemá to vplyv na dieťa? Aj tak v neskoršom štádiu tehotenstva kedy môžem hocikedy porodiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je na zvážení užívanie antibiotík za daných okolností a opisovaných výsledkov vyšetrení. Ak nemáte alergiu na penicilín, vhodnejšia by bola asi liečba Amoksiklavom 625mg. Nie som však obvodný lekár, zhodnotiť to však musí obvodný lekár, v ktorého kompetencii to je. Predpísané antibiotiká užívať môžete, v tomto týždni tehotenstva už na vývoj plodu nemajú antibiotiká vplyv. Najrizikovejší je prvý a druhý trimester. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára.

Podobné otázky

  • Antibiotiká a borax glycerín 10%

    , Autor: Jak11

    Dobrý deň, včera som vám písala ohľadom užívaním antibiotík. Keďže mám problém celý čas s mykózou v tehotenstve tak aj teraz v priebehu užívania antibiotík sa mi zhoršila mykóza. Je možné užívať antibiotiká Axetine 500mg každých 12 hodín a robiť okolitý výter pošvy s Borax glycerín 10% Aby sa mi mykóza nezhoršila? Som 37+3 TT. Počas tehotenstva som brala veľa liečiv na mykózu, nič tak nepomohlo,len sa stále preliecuje aby nebola veľmi zhoršená. Môže to mať vplyv aj na plod opakovaná liečba a podávanie liekov vo forme mastičiek (fungicidin, lomexin, jemanzol, gynazol), capikov (Macmirror 3x) alebo spomínaný glycerín borax 10% na vyplachy? Každý liek je predpísaný od doktora. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané lokálne pôsobiace preparáty v tomto týždni tehotenstva už na plod nemajú v zásade žiadny negatívny vplyv. Ak máte silné prejavy mykózy a jediným účinným preparátom je borax glycerín, môžete si ho aplikovať podľa odporúčaní Vášho lekára.