Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,297 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ozvy

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    V sobotu som bola hospitalizovaná, lebo som mala pocit, že cítim slabé pohyby. Na CTG a sone bolo všetko Ok, CTG zaznamenal vyše 30 pohybov aj keď ja som ich necítila, asi tým, že mám placentu na prednej stene. Odvtedy nebol problém, priebežne počas dňa som cítili bábätko, ďalších 6 monitorov ok. Posledný keď ma šli prepustiť avšak na chvíľku zaznamenal pokles oziev - lenže neviem či sa mi to posunulo a sonda sa zošmykla, pani sestrička tým tiež pohýňala, lahla som si na bok, držala sondu a zas bol monitor ukážkový. Najprv mi povedali ze to je ok lebo to nie je pokles, potom ze ano je to pokles. Avšak hospitalizáciu neukončili. Čo mi nevadí, radšej nech to 100x skontrolujú. Ďalší monitor bol pekný, minimálne do stredy tu urcite budem. Pan doktor, je to podla vas ok ? Zevraj na nejaky stah zareagovalo babatko zle, ale tie stahy som mala uz aj predtym a nikdy neklesli ozvy. Ak to bolo jednorazove, je to v poriadku ak nasledujucich neviem 10 monitorov bude ok ? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás jednalo o sporadickú deceleráciu so spontánnou úpravou. Ak sú výsledky vyšetrení, najmä prietokov, biometrie plodu, množstva plodovej vody v poriadku, nemusíte sa obávať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Barbi01

    Dobry večer dnes som bola na poradnu kde mi prvykrat robila doktorka ozvy som 31tt ale vraj niesu dobre keď ležim na chrbte keď ma dala lahnuť na pravy bok tak boli vraj o trošku lepšie v tehotenskej knižke mam zapisane tieto vysleky
    BP:8,27=33,4tt
    AC:26,16=30,2tt
    FL:6,36=32,6tt
    SID2,90
    EFW: 1814g
    Prosim vas viete mi to vysvetliť mam sa bať že je niečo zle alebo že hrozi predčasny porod alebo niečo take? Doktorka mi nič nato nepovedala iba že ležať a spať mam na boku nie na chrbte a mam sa šetriť a brať magneziu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, uvedené hodnoty sú parametre biometrie plodu, k prietokom sa teda neviem vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať v prípade nejasností priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý pozná všetky informácie, výsledky vyšetrení, ako aj okolnosti. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krvácanie/špinenie po vyšetrení

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť.
    Aktuálne som v 37+4tt a včera večer som bola na vyšetrení u gyn. Robili mi usg vyšetrenie, ctg a aj vaginálne vyšetrenie.
    V lekárskej správe stojí: p. vag: cervix sakrálne, takmer spotrebovaný, bránka priepustná na 1,5-2cm, hlavička vysoko, s.sagit. ani fontanely nehmatám, vak blán zachovaný
    USG: PPH, post I, akcia+, pohyby+, euhydramnion, placenta v predu pred zn. odlučovania
    EFW 3410g, BPP
    CTG: fyziologické

    Podľa lekárky boli ozvy ukážkové.. Je podľa tejto správy prosím Vás naozaj všetko v poriadku?
    Moja druhá otázka: Po vaginálnom vyšetrení (vag.vyšetrenie som mala večer okolo 20:00) som si včera večer všimla krvavé flaky na vložke.. sledovala som si to, či to prejde.. postupne to slablo a v noci som mala už čistú vložku.. ale dnes ráno som si zase našla flaky/ ako keby také hnedé špinenie.. Je to prosím Vás v poriadku po vyšetrení?
    Na kontrolu mám ísť zajtra o 13:00.. môžem počkať dovtedy alebo je problém to špinenie?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, opísané výsledky sú v norme. Ste otvorená na 2 cm, vaginálny nález máte priaznivý, pôrod sa môže spustiť prakticky kedykoľvek. Špinenie v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení je normálne, môže sa vyskytnúť, ak sa nejedná o krvácanie. Špiniť však môžete aj z otvárania sa, nakoľko máte podľa opisu priaznivý nález na pôrodných cestách. Takto sa Vám však objektívne bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácania, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • 6tt bez odozvy srdca

    , Autor: Eris

    Dobrý deň, mala by som byť v 9tt, no po dnešnom sone mi povedala lekarka, že embryo ma veľkosť na 6tt a lekarka nevidí odozvy. Je možné, ze sa embryo začalo vyvíjať až v ďalšom cykle po oplodnení, preto je take malé? Pred par dňami som mala este pozitívny tej.test s výraznou druhou čiarkou. V piatok mám kontrolné sono aj odber krvi, no lekarka do toho veľké nádeje nedáva . Spomínala , ze ak by to bol nakoniec potrat, bolo by lepsie, ak by sa maternica vyčistila sama - menštruáciou po pichnuti oxytocínu. Ak by sa mi spustilo krvacanie a nieco by sa mi nepozdávalo, mam ist na pohotovosť, no co to znamená? Ako mam vediet, aká intenzita krvácania a bolesti sú este “v norme” a kedy uz treba vyhľadať lekára? Co by ste mi odporučili na pripadne tlmenie tejto bolesti ? Je vhodný Algifen? Chcem byt pripravená, ak by to prišlo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o Missed Abortion, teda zamlčaný potrat. Tehotenský test budete mať stále pozitívny, ste tehotná, jedná sa však o patologické tehotenstvo, kedy došlo pravdepodobne k odumretiu zárodku. Ak to potvrdí aj kontrolné USG vyšetrenie, bude vhodné maternicu vyčistiť inštrumentárne vrámci jednodňovej chirurgie. Po podaní oxytocínu nemusí dôjsť ku krvácaniu, rovnako tak nie je isté, či sa maternica vyčistí sama dostatočne a nebude potrebné robiť revíziu. Rovnako tak sa maternica môže čistiť týždne, čo by mohlo spôsobiť infekciu. Ak sa samovoľne spustí potrat, krvácanie môže byť aj naozaj masívne. Ak bude krvácanie silnejšie ako menštruačné krvácanie, prípadne sa pridružia aj kŕčovité bolesti v podbrušku, vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.

  • Aniball

    , Autor: Herečka54

    Dobrý deň pán doktor,

    Cvičím s Aniballom, som 39týždeň a mám nacvičených 34cm, je to dostatok nacvičený pre hlavičku dievčatka ? Aký obvod môže mať hlavička pri narodení?
    Ešte by som chcela vedieť, či je v poriadku, že od 36tt moj doktor nemeria našu malú a ani ju neváži. Len kontroluje ozvy.
    a ešte prosím Vás, mám znížené trombocity, na hodnote 130, viete mi povedať, čím by som si ich ešte dokázala zvýšiť pred pôrodom ? Čo treba užívať okrem kyseliny listovej ?

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoved.

    S pozdravom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte nacvičené veľmi slušné číslo, myslím si, že sa to odzrkadlí pri pôrode. Vo všeobecnosti, ak máte nacvičené nad 30 cm, je to veľmi slušný výsledok. Trombocyty viete zvýšiť užívaním ferropreparátov, teda preparátov železa. Voľnopredajným preparátom je Globifer Forte.

  • Menštruačné bolesti

    , Autor: Tarkaaaa

    Dobrý deň , som 24t2d a mám menštruačné bolesti aj bolesti krizov, nie sú silné ale mám ich a ani magnézium veľmi nepomáha . V pondelok som bola na pohotovosti a vyzeralo všetko ok aj na ozvy som bola a všetko vporiadku.a dneska zase tie bolesti. Scoho môžu byť tieto bolesti ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica môže byť dráždivejšia vplyvom viacerých okolností. Ak bolesti budú pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovosť. Je možné, že bude potrebná hospitalizácia, nasadenie progesterónového bloku a infúznej magnéziovej liečby. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.