Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie 12 tt

    , Autor: Mary_Ann 233

    Dobrý deň prajem, rada by som sa spýtala, aktuálne som 12 tt a opätovne som začala špiniť, tmavohnedou krvou. Už sa mi to raz stalo v 5 tt, kde som bola hospitalizovaná v nemocnici, užívala som dicynone 2 týždne spolu s ascorutinom. Od začiatku tehotenstva užívam kyselinu listovú, progesterón, ascorutin stále v zníženej v dávke po spomínanom špinení v 5 tt. Špinenie ustálo pred týždňom asi na 5 dní, teraz opätovne začalo. Mám aj prevrátenú maternicu. Včera na sone bol plod v poriadku. Z čoho môže toto špinenie vznikať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najmä tmavou krvou, či hnedým výtokom, je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bol v maternici prítomný aj hematóm, je možné, že sa postupne vyplavuje. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak boli výsledky vyšetrení, aj USG, v poriadku, nemusíte sa obávať. Ascorutin môžete užívať aj naďalej, v dávke 3x1 tabletka denne. Nemáte prevrátenú maternicu, je iba v zadnom postavení RVF. Zväčšujúcou sa maternicou sa toto postavenie zmení, nie je to žiadna patológia.