Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Pamelka

    Vcera na vyšetrení v nemosnici mi zapisali toto:
    Uterux relaxovany poloha plodu hlavickou, postavenie II
    Per. Vag. Hrdlo sakralne neskratene, branka pre tesny prst, plod hlavickou nalieha na panvovy vchod OP+PP+, K nema.
    Ctg 9-10 toko bez kontrakcnej cinnosti.
    BPD: 89 HC: 312 AC 312 FL 66
    PPHLA, PII, AS+, PP+
    euhydramnion, placenta predna stena Gr II
    EFW 2600
    RI 0,6 v norme
    Grav. Hebd 36+3, molimina gravidum, gravidita intacta
    Toto zapisali ked som prisla stym hlienovym zatkom a vysetrili ma.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky máte v norme. Nemusíte sa obávať. Časť hlienovej zátky mohla vytiecť, keďže ste pre tesný prst otvorená. Po vyšetrení tiež môže dôjsť k odtoku časti hlienovej zátky. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Prenatalne echokg

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr, moja reumatologicka ma poslala pre pozitivitu antifosfolipidovych protilatok na prenatalnu echokardiologiu plodu, vraj len pre istotu a je na mne ci tam pojdem. Mam za sebou 2x MA. Nakoniec som bola v 30tt, pan Dr. pozrel babatko detailne, aj prietoky, hlavne to srdiecko, meral pulz, vsetko bolo v poriadku. Cele to mohlo trvat okolo 20min. Ku koncu uz som citila ze ten pristroj dost hrial na brusku. Preto mam teraz take myslienky je to vobec bezpecne pre plod take monitorovanie hlavne toho srdiecka? Nemohol mu nijak uskodit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, USG vyšetrenie, ani v rozsahu 20 minút nemá na plod negatívny vplyv. Dnešné moderné USG prístroje už pracujú s oveľa menšou dávkou USG žiarenia, ako tomu bolo v minulosti. Pri opakovanom pohybe sondy po nagélovanom brušku dôjde k vzniku istej teploty, aj samotná sonda sa nahreje. Na tehotenstvo to však nepôsobí.

  • Bolesti

    , Autor: Katka83

    Dobre rano, pan doktor dnes som zacala 20tt pobolieva ma pod bruchom alebo v boku , od 19tt ma pobolieva takto,bez spinenia.
    Na poradni som dostala magnezium , dupaston a kyselinu listovu. Nebola som otvorena ani krcok sa neskracoval. Myslite , ze je dovod na obavu? Prve tehotenstvo skoncilo v 28tt na abrupciu placenty. Na pohotovost mam obavu ist, ze ma poslu domov lebo nekrvacam. Prosim poradte mi ci je lepsie ist rano za svojim gynekologom alebo navstivit pohotovost , dakujem vam velmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje a tým dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako ťahové, či pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vzhľadom k anamnéze však chápem Vaše obavy. Vždy platí, že v prípade ťažkostí, ako aj nejasností je vhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa alebo navštíviť gynekologickú pohotovosť.

  • Tehotná po sekcii

    , Autor: aond

    Dobrý deň, prosím o radu. 3 mesiac po sekcii som znovu tehotná. Lekár mi povedal že vajko je usadené na jazve. Aké to bude mať následky? Môj gyn ma o nich zatiaľ neinformoval.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Otehotneli ste však extrémne skoro, jazva na maternici ešte nebude dostatočne zhojená. Navyše, ak došlo k uhniezdeniu v jazve, za týchto okolností bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebné tehotenstvo ukončiť. Po sekcii ste mali byť informovaná a poučená o ďalšom tehotenstve, prevencii včasného otehotnenia, či plánovania ďalšieho tehotenstva po cisárskom reze. Najvhodnejšie je sa informovať v prípade nejasností u vyšetrujúcich lekárov, ktorí najlepšie poznajú nález, ako aj všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Brutálne bolesti

    , Autor: Abc

    Dobry den, Som v 6+6tt. Včera som bola na sono, všetko je v poriadku, aj keď malinke ešte nie je vidno. Nekrvacam, nešpinim. Ale už sa mi stalo druhý krát v noci, že sa mi snívalo o sexe a zrazu som sa zobudila na brutálne bolesti podbrušku, tam kde je maternica. Ale keď hovorím brutálne tak brutálne. Nedá sa mi vtedy ani postaviť, ani vystriet, proste nič len čakám co to prejde. Prvýkrát to do minutky odznelo a spala som ďalej. Túto noc, teda po hodine spánku som sa na to zobudila, strašne to bolelo, krútila som sa po celej posteli. Totálne som sa spotila, vyzvracala som sa, potom vykakala a bolesti prešli a teraz ani neviem že by sa niečo také udialo. Na noc si vkladám progesteron, ale z toho si myslím ze to nemôžem mať. Nikdy som z neho nemala dáky problem. Môj doktor tvrdí , že bolesti sú normalne, že sa roztahuje maternica, ale až takéto bolesti???
    Zároveň doktor vylucil mimomaternicove

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k príčinám, ani k intenzite bolestí sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je pravda, že maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza tým k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve, nemali by to ale byť až tak intenzívne bolesti, ako opisujete. Ak máte vylúčené mimomaternicové tehotenstvo a t.č. nemáte ťažkosti, odsledujte si to. Ak by sa stav opakoval alebo zhoršil, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovost.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň, aktuálne som 25tt + 2 a bola som u svojej gynekologičky pred 4 dňami na poradni. Zistila mi skrátený krčok na 27mm s funnellingom pri zakašľani. Som prvorodička. Predpísala mi Utrogestan 200mg večer a povedala aby som oddychovala. Mala som dnes orgazmus 2x bez pohlavného styku. Môže to vyvolať predčasný pôrod? Odkedy som bola u doktorky len ležím v posteli s vyloženými nohami. Hrozí mi riziko predčasného pôrodu? Ako sa mám ešte čo najviac chrániť aby bábätko čo najdlhšie vydržalo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasný orgazmus na tehotenstvo negatívny volyv nemá. Pokračujte v nasadenej liečbe a dodržujte pokyny Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo zmeny zdravotného stavu navštívte.