Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Foto

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň chcela by som Vám pripojiť foto z ultrazvuku je zo prosím možné ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, taká možnosť tu nie je. Ak máte nejasnosti ohľadom výsledkov USG vyšetrenia, najlepšie sa informovať u vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a kúpele

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Som v 25tt tehotenstva a momentálne ako sprievod s dcérou v kúpeľoch Smrdáky. Chcem sa opýtať či môže mať v dychovanie toho ,,zápachu” z vody nejaký vplyv na plod. Má predpísanú aj fototerapiu tam ju sprevádzala sestrička. Do vody ja nevstupujem len som pri nej. Pripadne je vhodne používať rúško?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že by Vám malo uškodiť inhalovanie pár minerálnych, či termálnych vôd. Ak nevstupujete do vody, ani nie ste vystavená spomínanému žiareniu, nemusíte sa obávať.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hlienovita zátka?

    , Autor: Peti111

    Dobrý deň chcela sa spýtať som 40+6dni a včera večer ako som bola na vcku a utrela sa tak som zbadala trošku hustejšie ako sopel Žlto bledovej farby ďalej takej. Ale nie veľa a dnes znova tak isto. Môže to byť len zátka? Bolesti pravidelne nemám ale cítim že má bolia kríže. Ale nie moc ..do nemocnice som nešla,pôjdem až keď budem mať bolestí ..v utorok mám pásy v nemocnici tak ak dovtedy neporodim tak im ukážem aj foto aj spomeniem to

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mohlo sa jednať o hlienovú zátku. Odsledujte si to. Pri podozrení na odtok plodovej vody, pravidelných bolestiach alebo krvácaní navštívte tehotenskú ambulanciu zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť alebo tehotenskú pohotovosť.

  • Krčok vychádzajúci z pošvy - prolaps v tehotenstve ?

    , Autor: suziiiee

    Dobrý deň pán doktor. Prosím pomôžte.
    V 13tyzdni tehotenstva, po veľkej potrebe som začala cítiť nepríjemný pocit ako “vypadávajúci tampón” a nahmatala som si menšiu guločku. Potom sa mi to nejako samo vrátilo na chvíľu do normalu.
    Avšak pri chôdzi alebo dlhšom státí som začala cítit ako by niečo zo mna vypadavalo, nie celkom vonku ale zas taký nepríjemný pocit ešte trocha horší ako prvotne.
    Dnes som skoro 17tyzden tehotenstva a všimla som si že sa mi to oproti tej malej guličke spred mesiaca cca zväčšilo na veľkosť vajíčka približne.
    Keď si ľahnem zvykne sa to vrátiť dnu ale nezávisle od záťaže stačí že pochodim hoc nie veľa mi to zas vyjde von ( neprečnieva to ale je to cítit na dotyk že je to hraničné aby to vyšlo úplne).
    Velmi sa bojím o bábätko :( bude to moje prvé.
    Termín mame 22.11.21
    Za ten čas som bola za svojim gynekológom, ktorý na tom nič zle nevidí, pozrel ma, tvrdí že to je prekrvením ukazala som mu aj foto keďže v ľahu sa to trati, povedal že je to krčok a je to Ok, ja sa skôr bojím či to nemôže byt prolaps

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero, napríklad aj varix steny pošvy. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Na základe fotografie sa tiež nedá jednoznačne určiť presný problém. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí príčinu Vašich ťažkostí a stanoví ďalší postup. Ak bude po vyšetrení uzavretý stav, ako normálny nález, nemusíte sa obávať.

  • Fotoliečba

    , Autor: DianaLun

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ci je fotoliecba vhodná v tehotenstve vzhľadom k tomu ze je ekzém rapídne zhorseny a žiadne dovolene maste zatiaľ nepomohli.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka na dermatológa, ktorý najlepšie pozná nález. Lokálne aplikovaná fototerapia na tehotenstvo vplyv nemá.