Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Váha

    , Autor: Anettka

    dobry den som 32tt a dnes som bola na kontrole a maly ma vahu 1790g prosim Vaas nieje to malo na 32tt?? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 32. týždni tehotenstva plod váži okolo 1700g - 1900g. Ak boli všetky výsledky USG vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností informovať priamo u vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer.. chcela by som sa spýtať. Som 34tt krčok mám 1,5cm polotuhý bránka na prst tesne v celom rosahu klenby mierne. Kortikoidy už mi boli podané v skoršom týždni keďže krčok sa mi skracuje pomaly od 26tt.. som hospitalizovaná podávajú mi infúzie s magneziom plus progestanelle 200-0-200.. Bábätko ma váhu cca 2500g myslíte že mám šancu potiahnuť aspoň do 37-38 týždňa? Žiadne ťažkosti nemám ani posličkov nič… poprípade ak by došlo k predčasnému porodu prežilo by to babatko? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy je už novorodenec životaschopný. Záleží však od viacerých faktorov a okolností, ktoré majú vplyv na popôrodnú adaptáciu novorodenca. Váha 2.5 kg je tiež adekvátna. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Váha

    , Autor: Florencia 5

    Posledná otázka pán doktor, ktorú sa chcem spýtať. Som na začiatku 6 tt a dnes mi na brucho skočil psík cca 6-7 kg samozrejme to zabolelo a dávam si pozor ale nedalo sa to ovplyvniť. Prosím vás mohlo sa niečo stať alebo je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, zárodok je v maternici dobre chránený. V tomto týždni tehotenstva je maternica ešte v malej panve. Ak Vám aj pes skočil na brucho, na tehotenstvo to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať žiadny vplyv.

  • Stagnácia váhy

    , Autor: Diana33#

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať. Som v 27 týždni tehotenstva. Pri poslednej poradni som pribrala 5kg (24 týždeň) o týždeň mám ďalšiu poradňu no vôbec som nepribrala za posledný mesiac
    . Celkový prírastok na váhe doposiaľ mam 12kg.
    Chuť do jedla mám a teda sa stravujem normálne. Je to normálne že mi takto zastagnovala váha

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to v poriadku. Ak ste doposiaľ pribrali 12 kg, je to v poriadku. Dôležité je, či rastie plod a či nie je prítomné zaostávanie v raste. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení a nálezy v poriadku, môžete byť kľudná. Prírastok hmotnosti nemusí byť symetrický. Je to individuálne u každej ženy.

  • Biometria plodu

    , Autor: Petka987

    Dobrý den pán doktor, chcem sa spytat na vas názor ohladom biometrie plodu. Na poradni 32+1 som mala namerané taketo udaje:
    BPD 32+6
    HC 30+5
    AC 30+0
    FL 31+3
    Kompozitný vek 30+3. Váha 1632g. Dr. povedala, ze plod je menší a mam zaradiť do stravy viac bielkovín.
    Prietoky som mala:
    Ri1: 0,51
    T1: 148/min
    Ri2: 0,68
    T2: 143/min
    Placenta gr 0-1, normohydramnion
    Su tieto prietoky v poriadku? Hlavne ma zaujíma ta nižšia hodnota ci uz to nie je malo. K prietokom sa dr nevyjadrila. Poradňu mam o 3 tyzdne. Myslite, ze je to postačujúce alebo mam ist este niekam inam na meranie? Mohlo byt babatko aj inak otočene a vyšli potom taketo merania? Som velmi vyplašená. Moze to este dobehnúť? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky USG máte vrámci normy, aj prietoky. O zaostávaní v raste sa dá hovoriť pri 3 - 4 týždennom rozdiele. U plodu sa už prejavujú zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak ani vy s partnerom nie ste veľký, ani dieťa nebude veľké. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte alebo navštívte.

  • Probiotiká

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Je možné počas tehotenstva (momentálne 14+5) užívať Gynimun intim care preventívne aj dlhodobo? Alebo len tých 8 dni uvedených v letáku (prippadne celé balenie 10ks) a následne dať nejakú prestávku? Odporúčali mi probiotiká dlhodobo na sone, ale presne nešpecifikovali, môj dr mi len odpísal, že môžem, ale tiež nekonkretizoval a na prehliadku idem až za týždeň. V lekárni mi odporúčali toeto probiotiká, len teraz váham, či si kúpiť ďalšie balenie alebo dať prestávku, pripadne zmeniť?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj dlhodobejšie. Na trhu je veľké množstvo voľnopredajných preparátov vaginálnych probiotík, aplikovať si môžete aj Vami spomínaný preparát.