Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenský test

    , Autor: Annnka

    Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať na názor na môj aktuálny stav.
    Posledný pohlavný styk som mala 3.7. tesne po skončení menštruácie. Ďalšia menštruácia prišla na čas presne 24.7. Po skončení tejto menštruácie, ktorá bola dosť silná a intenzívna, som začala pociťovať nevoľnosti, bolesti pŕs a hlavy, bolesť v podbrušku. Spravila som si tehotenský test, ktorý mi ukázal veľmi slabo viditeľnú čiarku , ktorá sa na ňom ale objavila až po limite. Nedalo mi to a v priebehu ďalších troch dní som si spravila ďalšie 2 mamatesty. Na jednom bola znova len slabá čiarka , ktorá po limite odznela. Na druhom sa ukázala o čosi tmavšia, ktorá tam zostala. O deň na to som si kúpila ďalší test inej značky, ktorý vyšiel negatívne bez náznaku akejkoľvek čiarky. Je možné, aby mi jeden test ukázal falošnú pozitivitu? Neberiem žiadne lieky, ku gynekológovi sa chystám na budúci týždeň. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test však môže byť falošne negatívny, za istých okolností však aj falošne pozitívny, napríklad v období ovulácie. Nemá zmysel si realizovať ďalšie testy. Odsledujte si to. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Janulka456

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ci by lekar na preventivnej prehliadke zistil tehotenstvo.

    Tehotensky test mam negativny, od styku uplynulo 53 dni a na tento den bol test negativny.

    Na prehliadle sa vykonavalo sono krcka maternice aj vysetrenie hmatom a lekar vravel, ze je vsetko v poriadku.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, extrémne skoré tehotenstvo (53 dní od styku) na USG nie je vidieť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mycomax 150 v 1. trimestri

    , Autor: Martina02

    Dobrý deň pán doktor. Z dôvodu silnej mykózy,na ktorú už nič nezaberalo, som užila 1tbl Mycomax 150. Krásne zabrala, prešlo svrbenie, výtok aj nafukovanie. No na druhý deň mi vyšiel pozitívny tehotenský test. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 4.TT. Mohla som nejak ohroziť bábo?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové užitie preparátu nebude mať vplyv na tehotenstvo. Spomínaný preparát sa počas tehotenstva nemá používať iba preventívne, pretože nie sú realizované štúdie na tehotných. Absolvujte poradne a plánované vyšetrenia podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo ?

    , Autor: 282821

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať prosím či je možné tehotenstvo v tomto prípade.
    Prvý deň poslednej menštruácie bol 26.1.2024
    Dneska mi mala prísť Ms ale neprišla, klasický test bol negat ale včera som si robila 2 clearblue (predčasné) digitálne testy ktoré boli pozit
    Ale Dnes hodnota hcg v krvi bola len 53. Nie je to málo prosím ?
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak Vám už bol realizovaný aj odber krvi na beta HCG a bol pozitívny, ste tehotná. Samozrejme, je to skoro realizovaný odber. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné odsledovať dynamiku rastu beta HCG, ako aj USG nález. Nevylučujem, že sa nejedná o normálne tehotenstvo, keďže však bolo zbytočne extrémne skoro zachytené, je potrebné to odsledovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Idem si sem po radu. 2.1. som mala menštruáciu, 19.1. sa opäť objavilo krvacanie. O 2 týždne som.navstivila gynekológa, kde mi urobil USG vyšetrenie, maternica v poriadku, no na vaječníku mám folikulárnu cystu. Podľa slov lekára praskne sama s príchodom menštruácie. Môj cyklus trvá 23 dní a ešte menštruáciu nemám. Mam miernu bolest krížov a podbruška, no asi 2 týždne ma pravidelne trápia hlavne ráno zavraty a občasná bolest hlavy. Dnes som si urobila tehotensky test, kde druhá ciarka bola ale iba veľmi slabá. Môžem byť tehotná alebo výsledok mohla skrašliť cysta ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínaná folikulárna cysta môže byť aj tehotenské žlté teliesko. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Cvičenie pri snahe o bábätko

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    začali sme sa snažiť o bábätko, minulý rok som prekonala 2x potrat - 1x prestalo biť srdiečko v 9tt, 1x anembryomola. Mame absolvované vyšetrenia aj problém bol zrejme nájdený. Chcem sa spýtať, cvicim uz asi 4 mesiace doma s malou zaťažou. Môžem v cvičení bežne pokračovať alebo je v čase po ovulácii potrebne byť opatrnejšia, pripadne robiť si test nejak skôr? Alebo môžem bežne cvičiť, teda aj na brucho, kým nebude menštruácia meškať?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “bežné” cvičenie nemá vplyv na otehotnenie, ani na samotné tehotenstvo, takže môžete cvičiť aj naďalej. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj zmysel nemá. Odsledujte si to.