Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,290 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Degan počas tehotenstva

    , Autor: AylinLia

    Dobrý deň pán doktor,


    prosím Vás som v 9tt, bola som hospitalizovaná v 6tt kvôli hyperemesis gravidarum. Vtedy mi v nemocnici podávali 3x denne intravenózne Degan.
    Následne sa mi zlepšil stav, mala som doporučene pri pretrvavajucich ťažkostiach degan užívať v tabletkovej forme 3x1. No ako ma prepustili, stav sa vrátil a
    ja som degan neužívala nakoľko som sa snažila existovať bez neho. Je to však obtiažne, ráno začnú závraty trvajú cely deň, samozrejme vracanie je na každodennej báze.
    Dnes som si dala degan 1x ráno a 1x na obed, zatiaľ sa citim veľmi dobre, ako nový človek. Preto moja otázka znie, môžem užívať degan 3x1 dlhodobejšie? Resp. aké to ma následky, neublíži to bábätku? Ako dlho ho mám uzivat?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak to stav vyžaduje, tak áno, je možné aj dlhodobejšie podávanie Deganu, kým sa stav neupraví. Neodporúča sa užívanie na konci tehotenstva. Nemusíte sa obávať, nemá to vplyv na tehotenstvo v jeho začiatkoch. Odsledujte si to. Vhodné sú pravidelné kontroly u obvodného gynekológa, ktorého vyhľadajte aj v prípade pretrvávania ťažkostí alebo nejasností.