Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Macmiror complex 500

    , Autor: Vikit

    Dobrý deň pán doktor, aktuálne som v 25 tt, minuly tyzden mi začali problémy so začínajúcim zápalom močových ciest plus pálenie v pošve. Zápal mám preliečený, ale moja gynekologička mi zistila nejaku baktériu v pošve na ktorú mi dala na 12 dni macmiror complex 500. Včera večer som si dala 4 tabletku a mám pocit , že dnes od rána pociťujem ešte silnejšie pálenie, mám pokračovať v kladaní? Alebo mám prerušiť liečbu ? Poradňu mám buduci tyzden v stredu, minulý utorok, keď mi brala ster bolo všetko v poriadku až na tú baktériu. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte počas liečby Macmirorom pocit, že sa stav zhoršuje, prestaňte si aplikovať vaginálne globulky a informujte o tom Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesti v 7tt

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň od včera večera mam bolesti na ľavej strane podbruška a cítim to až v krížoch nie sú tie bolesti až tak silné skôr cítim taky tlak a niekedy pichnutie ale stále ma to tak boli v noci nič ale od rána stále a ešte ma tiež od včera večera boli ľavá noha ako keby som mala presilenu. Žiadny výtok nemám ani nič iné len tieto bolesti. Rozmýšľala som že či to nemôže byť tým že som včera počas dňa zjedla kapustnicu, šošovicovú polievku, aj zemiakový šalát s majonézou z obchodu bez vajec. Beriem tabletky Progestanelle a aj Macmiror Complex 500 od včera pretože mam zelený výtok môj gynekológ mi to predpísal. Ale myslím že tie bolesti nebudú kvôli týmto tabletkam lebo ten macmiror som si dala až pred spaním a bolesti som mala ešte pred tým ako som si ho dala. Nie je to nič vážne tieto bolesti ? Poraďte mi čo mám spraviť alebo čo si mám dať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, či môže spôsobovať občasné pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj pichanie v pošve. Nevylučujem ani črevný pôvod bolestí, najmä, ak ste skombinovali viacero ťažkých jedál. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Macmiror Complex 500

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň potrebujem poradiť mam slabo zelený výtok ktorý mam nepravidelný raz ten výtok príde o 2 dní niekedy o 1 deň a trvá iba pol dňa alebo iba večer. Včera som volala môjmu gynekológovi ktorý mi prepísal macmiror complex 500 som v 7tt bez toho aby som išla na nejakú prehliadku aby ma skontroloval. Používam Progestanelle ráno a večer vkladám. Neviem či mám ten liek používať alebo radšej nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu si myslím, že sa jedná o kvasinkovú infekciu. Skúsiť si môžete aplikovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a vyskúšajte Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizujte aspoň 10
    dňovú kúru vagiálnymi probiotikami. Macmiror je vhodnejšie aplikovať po ukončenom I. trimestri, najlepšie najskôr po 12. týždni tehotenstva.

  • Macmiror Complex 500, užívanie 10 týždeň tehotenstva

    , Autor: Mastes

    Dobrý deň, prosím o radu bola som u gynekológa a po nameranom ph5, mi predpísal Macmiror Complex 500.
    Doma som si prečítala prívalový leták a tak mám obavu si tabletky na noc vkladať.
    Je to pre plod bezpečné v takomto skoro týždni vkladať tento liek?.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle pálenia či svrbenia, vhodnejšie je aplikovať si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, ako začať s liečbou Macmirorom, ktorý je vhodnejšie začať používať po 16. týždni tehotenstva.

  • Vysledky vyteru

    , Autor: Ivka2023

    Dobry den p.doktor,

    prosim ako by ste liecili vysledky z vyteru v 18tt.
    Moj dr mi predpisal macmiror complex 500 na gardnerella. Je to v poriadku?
    Na enterococcus a escherichia netreba nieco uzivat?

    Vysledky:
    Stredne masivne Gardnerella vaginalis
    Masivne enterococcus faecalis
    Masivne escherichia coli

    Prosim pozrite aj dalsie vysledky ci su v poriadku:

    Epitelie ojedinele…pozit++
    Leukocyty PMN neprit…pozit+
    Lactobacillus neprit
    G+koky dvojice pozit+
    Gram labilne palicky pozit +
    G+ koryneformne pal …pozit +
    Anaerobna kultiv: corynebacterium sp.
    Staphylococcus sp. - koagulaza neg.
    Kvasinky neg
    Laktobacily neg
    N. Gonorrhoeae neg
    Anaerobna kultiv negat

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je citlivosť Nitrofurantoinu (účinná látka Macmiroru) aj na E.Coli, na Enterococcus aj Gardnerellu by mal byť citlivý, mala by byť jedným preparátom preliečená celá skupina premnožených bakterií. Podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, keďže laktobacily u Vás nie sú v pošve prítomné. Všetky spomínané premnožené baktérie sa bežne vyskytujú v pošve. Pri poruche pošvovej mikroflóry sa však premnožia a robia ťažkosti. Odporúčam si po doužívaní Macmiroru realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Macmiror complex 500 v 13tt+4

    , Autor: Simonna

    Dobrý deň želám...
    Chcela by som sa spýtať, či je bezpečné pre plod vkladanie macmiror complex 500 v 13tt+4?
    S tým že od začiatku tehotenstva si vkladám 2x denne progestanelle. ( nariadené z centra , som po IUI ).
    Môžem teda vkladať aj macmiror aj progestanelle? Bez dopadu na plod ?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Macmiror by sa nemal používať do 12. týždňa tehotenstva, takže vo Vašom prípade si liek aplikovať môžete. V tehotenstve je nutné vaginálnu infekciu preliečiť, aby sa predišlo predčasnému pôrodu, či potratu. Môžete si aplikovať Progestanelle aj Macmiror podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.