Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,489 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Kašeľ

    , Autor: Viktoriam84

    Dobrý deň prajem.. Chcem sa opýtať mam kašeľ dusivy už asi štyri dni, veľmi namáham bruško, začala som užívať atb axetine 500 aj keď mam crp 6 dala mi ho doktorka na kašeľ.. Neuškodím bábätku ak ich budem brat keď mám kvázi len virozu?.. Nieje to škodlivé pre bábätko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané antibiotikum nie je v tehotenstve zakázané. Vo všeobecnosti sa má liek predpisovať tehotným ženám iba vtedy, keď prínos prevažuje nad rizikom.

Podobné otázky

  • Pôrod z kašľa?

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor. Náš trojročný syn začal navštevovať škôlku a hneď po týždni niečo doniesol a nakazila som sa aj ja. Už tri dni kašlem, suchý kašeľ, strašne ma dusí, svojho obvodného praktického lekára som už kontaktovala nakoľko bol víkend, očakávam jeho odpoveď v pondelok. Bojím sa len, kým začnú pôsobiť lieky, ktoré mi napíše, že či nemôžem porodiť z toho častého kašľa. Ráno je to lepšie a poobede sa to stupňuje, k večeru kašlem aj niekoľkokrát za minútu. Snažím sa robiť čo vramci domácich možnosti môžeš aj s ohľadom na tehotenstvo. Som v 28.tt a strašne sa bojím zakaslat, vyfukat nos a všetko kde cítim že sa aj brucho napína. Ale napríklad nedá sa nekaslat. Neviem to odignorovať to dráždenie. Môžem teda predčasne porodiť? Na poslednej gynekologickej poradni mi bolo povedané že mám úplne ok krcok, zatvorený a zatiaľ po tejto stránke predčasný pôrod nehrozí ale neviem ako na to môže vplývať kašeľ. Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čisto teoreticky, pri dlhšie trvajúcom a častom kašľaní môže dôjsť k zmene nálezu na krčku maternice. Krátkodobo trvajúci kašeľ nebude mať vplyv na nález na krčku. Ak boli výsledky vyšetrení, ako aj vaginálny nález v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. V lekárni dostať viaceré voľnopredajné preparáty proti kašľu, ktoré môžu užívať aj tehotné. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného lekára. Pri tehotenských ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Covid

    , Autor: kativa12

    Pekny den, covid mam uz vyse tyzdna a vsetky priznaky uz takmer pominuli, ostal iba kasel a hlieny v nose. Naparujem sa kazdy vecer, cez den striekam do nosa morsku vodu. Da sa to zvladnut.
    Co sa tyka kasla, najprv bol kasel suchy, teraz sice nie je extra vlhky, ale vykaslem nejaky ten hlien. Mam aj taky tazky pocit nie na prieduskach, ale ako keby pod krkom z toho kasla. Viem si nejak pomoct? Mam pocit, ze kasel sa zhorsil. Aleniba cez den. V noci spim pokojne. Beriem hydropastilky a stopkasel a vcera mi napadlo este kalcium, tak som si nasadila. Cibulu a cesnak nezvladam, strasne ma po nich pali zaha.
    Obvodak mi len po telefone predpisal sumamed 500, avsak nerada by som brala atb, ked neviem ci su vobec potrebne. Na vysetrenie mozem prist az 10dni po pozitivnom pcr. Takze az v stvrtok....
    Znepokojuje ma iba tyzden tehotenstva 37tt+4, kedze je to uz dost vysoky datum a chcela by som rodit zdrava....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, do úplného termínu pôrodu ešte máte nejaký ten týžden. Ak nemáte časté, či pravidelné tvrdnutie brucha a ak nález na krčku nebol pokročilý, kľudne môžete aj prenášať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Predpísané antibiotikum tehotenstvu neublíži.

  • Kašeľ

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor ,som v 20 tt tehotenstva a som po covide . Vybrala som atb , 2 x krát sirup ale kašeľ stále neprestáva, mám aj nádchu. Môže kašeľ ublížiť bábätku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kašeľ nemá vplyv na plod ako taký. Nadmerným, častým, intenzívnym a dlhotrvajúcim kašľaním však môže dôjsť k zmenám na krčku maternice v zmysle vnútorného otvárania krčka.

  • Antibiotiká

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor,
    Som v 18 tt a beriem atb Ospamox 500.
    Mám silný kašeľ prieduskovy, potvrdený covid 19 a silne bolesti hlavy a nádchu. Lekár mi dnes lieky predpísal, ale mám obavu už užívať .
    Môžem si zakúpiť probiotiká ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpísané antibiotiká môžete užívať, sú bezpečné aj v tehotenstve. Odporúčam užívať aj probiotiká a do pošvy vaginálne pribiotiká. Proti kašľu sú dostupné aj sirupy vhodné pre tehotné. Paralen môžete užívať každých 6 hodín. Samozrejmosťou je dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, vitamíny, najmä C a D.

  • Som bezradná

    , Autor: judita Jutka

    Dobrý deň, Som v 30tt od začiatku mám rizikové tehotenstvo ( 1 potrat, hnedý výtok) a teraz mám silný suchý kašeľ cca týždeň + zvracanie celé dni. Dnes som bola na krčnom a tam mi pán doktor vypísal tieto lieky, len ja sa bojím ich brať. Prosím Vás poraďte mi,či to môžem alebo radšej nie? Aeirus 5mg 0 -O-1, Pleumolysin 10ml. 3x25 kvap. Ďakujem za odpoved
    volala som aj gynekológovi,ale nezdvíha telefón:(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Pleumolysin obsahuje kodeín, ktorý sa má užívať počas tehotenstva len v prípade, ak potenciálny prínos prevyšuje nad potenciálnym rizikom pre plod. Na trhu je viacero preparátov proti kašľu, ktoré sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Ak by tie nezaberali, je na zvážení pri pretrvávaní silného kašľa siahnuť po silnejších preparátoch. Čo sa týka antihistaminík, tie užívať môžete.