Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Listerioza v 32.tyzdni

    , Autor: Gabiii

    Dobry den, pan doktor, v 32. tyzdni mi bola diagnostikovana listerioza a brala som tyzden antibiotika DUOMOX 500 3krat denne. Mne sa ale priznaky znova vratili a bojim sa prenosu na dieta, kedze u novorodencov moze byt priebeh horsi. Som teraz v 34.tyzdni, robili mi kontrolny krvny odber aj kultivaciu stolice na listeriu, cize teraz musim pockat tyzden na vysledky. Je nieco, co sa da v takomto pripade robit? Ak mi ju znova potvrdia, radite znova brat antibiotika a ked ano, na ako dlho...az do porodu? Naozaj sa velmi bojim prenosu ak nie v brusku tak pri porode, kedze sa listeria moze preniest sekretmi aj krvou. Bol by bezpecnejsi cisarsky rez? Chcem urobit maximum pre babatko aby sa narodilo zdrave a nenakazilo sa. Dakujem velmi pekne vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je zbytočné predbiehať výsledky. Ak ste boli preliečená, je vhodné počkať na výsledky odberov a výterov. Teraz nemôžete robiť prakticky nič, iba čakať. Vrámci prevencie nákazy sa odporúča mäsové výrobky zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie. Studené pokrmy treba naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny. Nekonzumujte párky a mäsové konzervy, ktoré neprejdú varom, rovnako nekonzumujte nepasterizované mlieko a mliečne výrobky. Listéria prežíva a množí sa aj pri teplote pod 10°C.
    Listérie môžu byť prenesené buď placentou, tzn. transplacentárne, alebo počas pôrodu pri prechádzaní dieťaťa pôrodnými cestami. Pri dokázanom osadení pôrodných ciest nasleduje profylaktické podávanie antibiotík. Vyčkajte na výsledky odberov a výterov a následne postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.