Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Klacid

    , Autor: Heri

    Dobrý deň. Dojčím 9 mesačného synčeka a trpím opakovanými zápalmi hrdla. Dnes mi doktor predpísal atb Klacid, nakoľko na penicilínove antibiotika som alergicka. Chcem sa spýtať, či môžem tieto atb užívať a normálne ďalej kojiť. Syn odmieta UM. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, účinná látka tohto antibiotika je do materského mlieka vylučovaná iba v malých dávkach, takže kojiť môžete. Dieťa je však potrebné sledovať, či nedôjde k hnačkám alebo vzniku kvasinkovej infekcie. Odporúčam používať aj probiotiká.

Podobné otázky

  • preventívna liečba

    , Autor: Jane_123456

    Dobrý deň pán doktor,
    aktuálne som v 26 týždni tehotenstva. Môj manžel mal dávnejšie (apríl) potvrdené ureaplazmy, tak mi teraz urobil môj gynekológ taktiež ster. Mne vyšli ureaplazmy negatívne, resp nepotvrdili sa mi ani žiadne iné baktérie.
    Napriek tomu mi môj gynekológ predpísal antibiotika Klacid 500 (1-0-1; 7 dní), že ich musím užívať preventívne, nakoľko som bola v kontakte s ureaplazmami. Moja otázka znie, je to správny postup? Naozaj musím užívať tieto silné ATB aj keď nemám žiadne príznaky a ster mi vyšiel negatívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazma je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré môže a nemusí spôsobovať ťažkosti. Štandardne sa po prejavení príznakov alebo potvrdení infekcie u jedného z partnerov predpisuje liečba aj pre druhého partnera, aby sa zabezpečilo to, že si partneri nebudú medzi sebou infekciu prenášať. V niektorých prípadoch sa však ureplazmová infekcia nelieči. Ak ste mali negatívny výter na ureaplazmu a nemáte žiadne ťažkosti, rozhodnutie užívať liečbu je na Vás, aj keď Vám liečba bola odporúčaná správne.

  • atb klacid C

    , Autor: katka299

    Dobry den, prosim poradte mi,
    Minuly tyzden som bola prechladnuta,upchaty nos, neskor sfarbene hlieny, bolesti hlavy vcera mi zacal vytekat z oka zltozeleny hnis. Dnes som pre istotu skocila k lekarovi, spravil crp vysetrenie- vysledok 108 , dostala som atb klacid, bioparox. Do oka si mam vtierat opthalmo-septonex.
    Prosim Vas, nemoze ta infekcia ublizit dietatku? Hlavne ked je take vysoke crp-cko? Som v 33 tt. Dakujem. Katka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    žiadne infekcia nie je počas gravidity prospešná, no na druhej strane ste už v 33 týždni gravidity, a dieťatku by to nemalo ublížiť. Je však nutná dôsledná liečba.

  • antibiotika klacid

    , Autor: zuziku

    Dobry den,
    som v 23.tt a lekar mi dnes predpisal antibiotika klacid. Mozu sa ,neposkodia plod? Problem bol v tom, ze vo vytere hrdla mi bol zisteny haemophilus spp. a mam uz nejake tri tyzdne problemy - najskor vnutorna teplota, teraz uz aj normalna do 37,5, skrabanie a bolest v hrdle, potenie a palenie oci. Z vyteru bolo zistene, ze skoro na vsetko je to rezistentne, iba na ciprofloxacin a chloramfenikol citlive. Potom infektolog odporucil claritromycin, preto asi tie antibiotika... Napisete mi vas nazor? Dakujem pekne.