Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnosolv

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň, pán doktor, užívala som magnesium lactas 3x2 denne, ale začalo ma veľmi zapekať. Pán doktor mi predpísal magnosolv a povedal mi že s ním opatrnejšie. Nakoľko som v 32tt, krcok mám 27mm a som otvorená pre prst, chcela by som sa vás opýtať aké dávkovanie magnosolvu je vhodne? Ďakujem pekne

Podobné otázky

  • Pomalý rast

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Mám na vás otázku či moja gynekologicka postupuje dobre. Mám predpísaný magnosolv ktorý musím brať 2 krát denne a železo kvôli slabemu krvnému obrazu. Keď som bola pri nej povedala som jej že mi trvdne brucho aj cez tie vysoké dávky magnézia, krčok ani nemerala, povedala že je to ešte dobré, dieťa je malé má len 600 gramov a to som na konci 25 týždňa. Sú tie výsledky v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že užívate magnézium neznamená, že sa Vám nebude maternica zväčšovať, ani že nebudete pociťovať občasné tvrdnutie podbruška. V 25. týždni tehotenstva plod váži cca 600 až 700 gramov, takže je to v poriadku. Pokračujte v predpísanej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň,
    Som aktuálne 13+5tt po Ivf. Pred týždňom som začala vysádzať amelgen 400mg, omylom o týždeň neskôr, ako som mala. Pri prechode z užívania 2x denne, na 1x večer mi začalo špinenie, ale vnímala som to ako reakciu na zníženie progesterónu. Vo štvrtok 28.12. sa špinenie zintenzívnilo, tak som šla k zastupujúcej gynekologičke. Všetko bolo v poriadku, špinenie spojila so zníženou dávkou amelgenu.
    Poobede sa mi však spustilo silné červené krvácanie. Na pohotovosti skontrolovali plod, ten bol v poriadku. Krvácanie vraj spôsobila nízko položená placenta, ktorá by sa vraj ešte mala vytiahnuť vyššie, doktorka mala navyše pocit, že vidí aj drobný hematóm. Dali mi injekcie na zastavenie krvácania (dicynone a kanavit), odporučili užívať naďalej amelgen 1x večer a ascorutin 3x1 denne a pokoj na lôžku. Okrem toho užívam magnosolv na tetaniu. Krvácanie neprešlo úplne, hoci zďaleka nedosahuje pôvodnú intenzitu. Niekedy je to len krvavá stopa pri utretí na wc, niekedy je krvi viac, aj s nahromadenými zrazeninami.
    Chcem sa spýtať, či stačí čakať, či to postupne neprejde a neriešiť to, pokiaľ sa to opäť nezhorší na úroveň veľmi silného krvácania, alebo by bolo vhodné sa ho snažiť zastaviť? Som z toho dosť nervózna a neviem, či nemám ísť opäť na pohotovosť, kvôli ďalším injekciám na krvácanie. Bojím sa, aby som niečo nepodcenila.
    Ďalšia otázka - koľko môže také krvácanie pretrvávať?
    Bolesti v podbrušku nie sú podľa mňa výraznejšie, než doteraz, počas predchádzajúcich fáz tehotenstva. Niekedy som bez bolestí, občas cítim pichanie, alebo tlak, pobolievanie v rôznych častiach podbruška, predovšetkým na bokoch.
    Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie tmavšou krvou, sa do 16. týždňa vyskytuje pomerne často. Súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme o tzv. implantačnom špinení. Bolesti, najčastejšie pichavé, po stranách podbruška, ako aj v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Podľa opisu máte nasadené všetky dostupné a potrebné lieky. Je lepšie, keď sa krv z maternice dostane von z pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátený krčok v 34tt

    , Autor: 123Mia123

    Dobrý deň pán doktor,

    Som v 34t a lekár mi na poradni pred 2 dňami nameral pri cervikometrii dĺžku krčka 24mm bez funnelingu.

    Zvýšil mi dávku Mg 2x1 magnosolv 1x1 magnerot + utrogestan 1x 200mg vag. večer.
    Odporučil mi kludovy režim a zakázal prechádzky.

    Chcela by som sa vás opýtať čo v takom prípade znamená kludovy režim ak sa chcem vyhnúť hospitalizácii? Snažím sa väčšinu dňa ležať a robiť len nevyhnutné veci - wc,sprcha,varenie... Nakoľko mám aj hydronefrozu dosť mám obmedzené polohy v ľahu keďže neprichádza do úvahy ležať na pravom boku preto by som nechcela skončiť v nemocnici v polohe ,,dole hlavou". Kontrolu mám o týždeň.

    Ďakujem, prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak budete pokračovať v opisovanom kľudovom režime a v nasadenej liečbe, je veľká pravdepodobnosť, že v nemocnici neskončíte. Nález na krčku nie je katastrofálny, nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní obvodného gynekológa a v prípade zmeny alebo zhoršenia zdravotného stavu, či nejasností ho kontaktujte.

  • Hnačka

    , Autor: NinkaH

    Dobrý deň pán doktor.
    Už štvrtý deň ma trápi hnačka. Som v 34+2tt. Predtým som hnačkovala z magnosolvu ale vysadila som ho a vymenila za magnerot uz bolo fajn. V sobotu som začala mať kŕče a denne chodím aj 6-7x na wc. Robili mi výter z recta výsledky ešte nie sú a dali mi smectu. Dnes som začala s jej užívaním. Bola som upozornená, že hnačka a kŕče môžu spôsobovať skracovanie krčku, ktorý už mám momentálne len 1,5 cm. Je to pravda ? Poprípade ak sa stav nezlepší mám ísť do nemocnice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to niečo obdobné, ako nadmerný dráždivý kašeľ, ktorý, ak pretrváva dlhšiu dobu, môže mať vplyv na nález na pôrodných cestách. Pri častej a nadmernej hnačke, rovnako tak aj pri dráždivom dusivom kašli sú vyvíjané vnútrobrušné tlaky, ktoré môžu vyvíjať tlak na maternicu, ktorá následne môže tvrdnúť a to môže spôsobovať predčasné otváranie a skracovanie krčka. Odporúčam tiež užívanie probiotík. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a v prípade ťažkostí alebo nejasností ich navštívte.