Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,882 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Kašeľ

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor ,som v 20 tt tehotenstva a som po covide . Vybrala som atb , 2 x krát sirup ale kašeľ stále neprestáva, mám aj nádchu. Môže kašeľ ublížiť bábätku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kašeľ nemá vplyv na plod ako taký. Nadmerným, častým, intenzívnym a dlhotrvajúcim kašľaním však môže dôjsť k zmenám na krčku maternice v zmysle vnútorného otvárania krčka.

Podobné otázky

  • Antibiotiká

    , Autor: Linduska22222

    Dobrý deň pán doktor,
    Som v 18 tt a beriem atb Ospamox 500.
    Mám silný kašeľ prieduskovy, potvrdený covid 19 a silne bolesti hlavy a nádchu. Lekár mi dnes lieky predpísal, ale mám obavu už užívať .
    Môžem si zakúpiť probiotiká ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpísané antibiotiká môžete užívať, sú bezpečné aj v tehotenstve. Odporúčam užívať aj probiotiká a do pošvy vaginálne pribiotiká. Proti kašľu sú dostupné aj sirupy vhodné pre tehotné. Paralen môžete užívať každých 6 hodín. Samozrejmosťou je dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne, vitamíny, najmä C a D.

  • Som bezradná

    , Autor: judita Jutka

    Dobrý deň, Som v 30tt od začiatku mám rizikové tehotenstvo ( 1 potrat, hnedý výtok) a teraz mám silný suchý kašeľ cca týždeň + zvracanie celé dni. Dnes som bola na krčnom a tam mi pán doktor vypísal tieto lieky, len ja sa bojím ich brať. Prosím Vás poraďte mi,či to môžem alebo radšej nie? Aeirus 5mg 0 -O-1, Pleumolysin 10ml. 3x25 kvap. Ďakujem za odpoved
    volala som aj gynekológovi,ale nezdvíha telefón:(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Pleumolysin obsahuje kodeín, ktorý sa má užívať počas tehotenstva len v prípade, ak potenciálny prínos prevyšuje nad potenciálnym rizikom pre plod. Na trhu je viacero preparátov proti kašľu, ktoré sa môžu užívať aj počas tehotenstva. Ak by tie nezaberali, je na zvážení pri pretrvávaní silného kašľa siahnuť po silnejších preparátoch. Čo sa týka antihistaminík, tie užívať môžete.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Lianaa

    Dobry deň,
    Chcem sa opytat mala som nechránený styk cca 3 dni pred menštruáciou.
    Bola som totiž aj po chrípke cize kašeľ a mierne teploty.
    Je možné aj za takýchto okolnosti možné tehotenstvo?
    Je potrebne vykonať test ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Bolesť bruška

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred týždňom alebo dvomi som tu písala o bolesti svalov na bruchu.
    Vraj to môže byť spôsobené rozťahovaním maternice.
    Táto bolesť však aj naďalej do 2 týždňoch pretrváva.
    Je lokalizovaná nad pupkom v pravej časti (asi ako začínajú priame brušné svaly).
    Bolesť začína pri námahe alebo pri schôdzi a keď si ľahnem tak bolesť ustúpi. Skôr je to cítiť ako pichanie alebo ťahanie.
    Ako pri natiahnutí svalu.
    Podľa výsledkov čo som bola na pohotovosti pred dvoma týždňami bolo s bábätkom všetko v poriadku.
    Ale začínam sa báť, či tá bolesť nemôže ovplyvniť vývoj bábätka. Alebo je to len môj problém a musím to proste vydržať.
    Na poradňu idem v stredu, tak sa chcem spýtať, či mi neviete odporúčiť nejaké vyšetrenie, ktoré by som mohla navrhnúť môjmu doktorovi.
    A chcem sa ešte spýtať, čo by ta bolesť mohla signalizovať.
    Pohyby bábätka cítim a žiadne ďalšie ťažkosti nemám.
    Iba som prekonala kovid.
    Asi 2 dni som mala teploty a potom už bolo dobre.
    Iba občas kašel a zapchatý nos.
    Je možné, že by sa mohol vírus preniesť aj na bábätko alebo ho negatívne ovplyvniť?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vás bolí skôr pod pravým rebrovým oblúkom, treba myslieť na žlčník, žlčové cesty a pečeň. Vhodné je potom vyšetrenie žlčových kyselín, či pečeňových testov. Takto sa Vám naozaj bližšie neviem vyjadriť. COVID-19 u niektorých ľudí zanecháva ťažkosti aj po prekonaní ochorenia. Aktuálne však nie sú dôkazy, ktoré by predpokladali zvýšené riziko spontánneho potratu alebo prenosu infekcie intrauterinne z matky na plod. Preto je nepravdepodobné, že vírus spôsobí abnormality u plodu. Je popísané riziko predčasného pôrodu alebo horšej popôrodnej adaptácie novorodenca, nemyslím si však, že je vyššie, ako riziko pri iných gynekologických ochoreniach, ktoré majú za následok predčasné narodenie novorodenca. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Covid a snaha o bábätko

    , Autor: Malina21

    Dobrý deň, tento mesiac sme s manželom prekonali covid mali sme len mierne príznaky ako kašeľ s nádcha. Snažíme sa o bábätko je podľa vás lepsie počkať aspoň jeden cyklus alebo môžeme kľudne pokračovať v snažení. Bojím sa aby to nemalo nežiaduci vplyv na vajíčka alebo kvalitu spermii. Očkovana nie som muž áno.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, rozhodnutie je na Vás. Ak nemáte žiadne ťažkosti, môžete sa snažiť aj teraz. Ak Vám to neponáhľa, môžete sa doliečiť a dokurírovať a následne sa v najbližších mesiacoch snažiť otehotnieť.