Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,310 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Biely výtok

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň prajem pán doktor, pred dvoma týždňami som začala užívať utrogestan kvôli skracovaniu krčku, pán doktor má upozornil že sa môže vyskytnúť výtok. Po týždni som bola na kontrole a povedal mi že si mám kúpiť rosalgin a raz za 10 dní si spraviť preplach, keďže výtok má nesvrbi ani nepáli. Väčšinou ho spozorujem ráno a večer po tom, čo si utrogestan vložím. Výtok je biely a hustej konzistencie, je možné že takýto výtok je zapríčinený utrogestanom? Alebo mám ísť pre istotu k doktorovi nech sa na to pozrie a nasadí inú liečbu? Bojím sa totiž aby to nebola nejaká infekcia a nechcem nič zanedbať. Som v 27tt a nechcela by som seba a bábätko vystaviť nebezpecenstvu. Ďakujem, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, biely až krémových výtok môže byť spôsobený rozpúšťajucimi sa vaginálnymi kapsulami. Nie je to nežiadúci ani vedľajší účinok, je to pomerne bežné pri vaginálne aplikovanej liečbe. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vytok

    , Autor: MatkaK

    Dobrý deň, som 9tt tehotenstva a chcem sa spytať je normalny biely vytok trocha väčsom množstve bez zapachu a bez svrbenia pri močeni ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v tehotenstve je výtok častý. Priesvitný, či belavý výtok je v poriadku, pri dostatočnom až nadmernom množstve laktobacilov v pošve môže byť prítomný takýto výtok. Odsledujte si to. Samozrejme, pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Snazilky

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , chcem sa opýtať či mykoza alebo kvasinkova infekcia môže zablokovať tehotenstvo počas plodných dni? S manželom sme mali nechránený styk 4dmi pred ovilaciou podľa kalendára ,a po sexe som začala mať svrbenie, opuch,začervenanie , nepohodlie a úplne malinky biely výtok ako tvaroh nebolo to nič strašne . Je tu šanca ? Podotýkam že už ročne dieta máme a pri nej sme sa nesnažili dlho hneď na druhý mesiac vyšlo , predtým som bola tehotná ešte raz to vyšlo na prvý krát sle v 8tt prestalo byt srdiečko. Aka je šanca teraz ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, kvasinková infekcia nevie zabrániť otehotneniu. Pravdepodobne u Vás došlo k vzniku vaginálnej infekcie. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká počas desiatich dní, najlepšie večer pred spaním. Lokálne viete použiť aj Canesten krém. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mohla by som byť tehotná alebo nie?

    , Autor: janus158

    Dobrý deň
    Prosím vás, je normálne podľa vás mať biely výtok skoro celý mesiac a také divné tlaky v podbrušku (v noci mávam kŕče, niekedy sa anj poriadne nevyspím)? Mala som minulý mesiac menzes 2 dni a nebol ani nejaký silný. Je to v pohode? Mám priateľa, máme spolu aj intímny pomer a aj nechránený sex. Počula som že takto podobne to majú tehotné. Ja som už od 30.9 ďalšie testy neskúšala (oba negatívne) a rozhodla som sa počkať s tým do konca tohto mesiaca, ak mi to nepríde. Len ma dosť bolia, pália, režú prsníky, čo ma pred ms nikdy nebolievali. Zatiaľ nezvraciam. Kedy by bolo vhodné znovu urobiť tehu test? Ja ani neviem kedy presne ovulujem ani nič. Mám to dosť nepravidelne. Podľa kalendára som to mala dostať dnes, ale nič sa nedeje. Je mi aj tak divne pár dní, brucho mám stále nafúknuté (už viac ako mesiac), a to nejak extra veľa nejem, chodím na malú strašne často, mám hrozný úbytok slín a preto stále cítim smäd. Kus sa aj toho bojím že som v tom. Lebo teraz v dnešnej dobe mať dieťa je dosť ťažké. No ale určite sa budem tešiť ak teda budem. Nie som puberťáčka ale dospelá. Mala som pár kamarátok čo mali normálne svoje dni dva-tri mesiace a už boli v tom. Do kedy je treba vyčkať? Priateľ občas nalieha aby som si ho čím-skôr urobila, ale zatiaľ ja to tak necítim a povedala som mu, nech vyčká ako ja do konca mesiaca a potom si ho urobím, samozrejme čím-skôr kontaktujem svojho gynekológa. Ďakujem za zverejnenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie v 34tt po palpačnom vyšetrení krčka

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, prosím vas je normálne že trošku špinim po vyšetrení krčku v 34tt? Pan doktor ma vyšetroval rukou. A doma som zistila ze mam troška výtok s primesou hnedého špinenia. Vyšetruje ma takto už od 20tt ale doteraz som nemala takéto špinenie až teraz. Nie je to nic strašne, iba ozaj biely vytok s primesou hnedej. Len ci sa mam znepokojovať a ísť na pohotovosť alebo je to normálne? Pohyby cítim. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, slabé zašpinenie po vaginálnom vyšetrení sa môže vyskytovať v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení. Ak sa nejedná o krvácanie, či silné špinenie, odsledujte si to. Samozrejme, pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškajúca menstruacia

    , Autor: Laurinka1499

    Dobrý deň pán doktor, poslednú menštruáciu som mala 18.10.2021. S priateľom sa snažíme už dlhšiu dobu o bábätko ktoré sa žiaľ zatiaľ nepošťastilo. Dnes som si robila test a test vyšiel negatívny. Mám príznaky ako sú závraty, bolesti v podbrušku, biely výtok, každý deň mám pocit akokeby som mala dostať menštruáciu a stále nič a stále som cele dni vyčerpaná a unavená.
    Môže byt že som tehotná a test mi zatiaľ neukazuje? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skoro realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny.