Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolestivé prsia

    , Autor: SK

    Dobrý deň som v 37tt a začali ma bolieť prsia sú ťažšie a naliate a začalo mi z nich už tiecť to mledzivo.. Je potrebné si prsia niejak masírovať alebo niejak pripravovať ešte pred pôrodom alebo to mam nechať len tak.? Som prvorodička takže nemám žiadne skúsenosti. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých žien sa kolostrum začína tvoriť už počas tehotenstva v poslednom mesiaci, nie je to však úplne bežné. Ak prsníky nie sú bolestivé, napnuté, ani začervenalé, nemusíte s nimi robiť nič. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite to spomeňte na najbližšej tehotenskej poradni.

Podobné otázky

  • Bolestivost prsnikov 2 mesiace po skonceni dojcenia

    , Autor: nikaikadominika

    Dobry den pán doktor.
    Dojcila som syna 22 mesiacov, odstavil sa uplne sam a teraz je to uz 2 mesiace co nedojcim. Nemala som po odstaveni zapal, hrce ani naliate prsia, nebrala som ani tabletky na zastavenie tvorby mlieka. Chcem sa opytat, ci je normalne, ze ma aj po takom case bolia prsniky, ak je na nich vyvinuty tlak? Napr.pri zatlaceni na prsia rukami, ked k sebe vezmem synceka na ruky a on ma tam stisne a pod...tehotna nie som, prsia nie su ani citlive, su troska vacsie ako boli pred tehotenstvom. Ako dlho budu taketo bolestive prsia este po odstaveni?
    Vopred vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, obdobie po ukončení laktácie je individuálne u každej ženy. Prsníky časom stratia citlivosť, mliečne žľazy sa stiahnu a aj samotné prsníky sa o niečo zmenšia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • tehotenské príznaky

    , Autor: MU

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, robila som si test pár dní po tom čo mi meškala menštruácia lebo som mala všetky príznaky tehotenstva ako napr. točenie hlavy, bolesť hlavy, únava, chuť na jedlo, pachuť v ústach po železe, ranú nevoľnosť, bolestivé prsia, s bradaviek mi vytekala číra až žltkastá tekutina ale samotné bradavky neboleli pri zmačknutí, krče v podbrušku a bolesť v slabinách - vyšiel negatívne nakoľko som si ho robila počas dňa. Druhý test som si robila o pár dni na to ráno a tam som mala tzv. ducha čiarku, ale na večer som už začala špiniť a do rána som silne krvácala. Môže ísť o samovolný potrať? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám neviem vyjadriť, ale do úvahy za daných okolností pripadá aj potrat. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva a dodiferencovania zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

  • PMS alebo tehotenstvo?

    , Autor: watermelonsugar


    Dobrý deň,
    menštruácia mi meškala osem dní. Vždy pred menštruáciou mám bolestivé prsia, ako som mala aj tentokrát, pichalo ma v podbrušku, ale pichanie po pár dňoch ustúpilo. Okrem toho mi bývalo nevoľno a bolela ma hlava, čo pretrváva dodnes. Keďže som si myslela, že by som mohla byť tehotná na siedmy deň som si urobila test no výsledok bol negatívny. Na ôsmy deň som dostala menštruáciu rovnako intenzívnu ako každý mesiac. Ako som už spomínala takmer každý deň mi býva nevoľno a bolí ma hlava. Pridali sa k tomu aj kŕče v bruchu, dnes veľmi intenzívne. Podbruško ma nebolí, možno občas v ňom cítim malý tlak, keď dostanem kŕče. Myslíte si, že by som mohla byť tehotná? Ak áno, kedy by som si mohla urobiť ďalší test?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak ste aj zašpinili, no aj napriek tomu nie je vylúčené tehotenstvo a máte pochybnosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení a odberu krvi na beta HCG jednoznačne vylúči tehotenstvo.

  • Možnosť tehotenstva

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň,
    moja bazàlna teplota mi pekne stúpala z 36,8 na 36,9, 37, 37,1 , 4 tehotenske testy mi potvrdili graviditu avšak , dnes mi teplota z 37,1 klesla na 36,9 ? O 2 dni mám dostať menštruáciu, avšak keďže som cítila únavu, a mala som časté mocenie, bolestivé prsia, tak som si testy spravila, ktorý mi tehotenstvo potvrdil slabou druhou ciarockou . Avšak mám obavy z klesajúcej bazalnej teploty.... Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tejto chvíli s tým nič neurobíte. Ak ste tehotná a tehotenstvo sa ujme, urobte si tehotenský test pri meškajúcej menštruácii 10 dní. Ak sa dostaví menštruácia, s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude jednať o biochemické tehotenstvo.