Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenská cukrovka

    , Autor: Petti

    Dobrý deň, som v 27+4tt a bola som na odberoch ogtt. Výsledky na lačno mi vyšli 4,65, po hodine 8,29 a po dvoch hodinách 8.02mmol/l. Po dvoch hodinách sa vyskutoval cukor v moči. Chcem sa spýtať či sú výsledky veľmi zlé a či sa jedná už o tehotensku cukrovku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty oGTT vyzerajú v norme. O tehotenskú cukrovku sa nejedná a predpokladám, že výsledky budú vyhodnotené ako negatívny oGTT.

Podobné otázky

  • Spánok

    , Autor: Florencia 5

    A vlastne ešte jedna otázka pán doktor ako som tehotná som PN stále som unavená najskôr som chodila aj na prechádzky potom mi povedali že keď som spinila že mám mať kludovy režim tak som nechodila ani na prechádzky.no bolo mi povedané že to nie je dobre len ležať že môže vzniknúť tromboza obezita alebo tehotenská cukrovka. No som prvý trimester a úprimne často krát sa mi vôbec nechce nič som 7+0 a furt by som len ležala spala lebo som buď unavená a pre počasie sa mi nič nechce alebo skrátka mi vyhovuje ležať a pozerať filmy. Prosím môže taká to lenivosť a únava naozaj uškodiť že nechodím nikam len ležím akože občas idem aspoň do obchodu ale mne sa fakt vážne nechce. Bojím sa že dostatočne neprekrvujem maternicu ale mne sa niekedy len chce stále spať ležať fakt mám minimálny pohyb. Akurát dosť často chodím v noci cikať ale to je asi tak jediný pohyb a úprimne ak treba zaradím povinné prechádzky ale vravím sú dni kedy najradšej len ležím.tak sa len chcem spýtať či to môžeš spôsobiť missed abort alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, vysvetliteľné a neznamená automaticky hroziaci potrat. Čo sa týka pohybu, nie je najlepšie iba ležať, trošku pohybu vo forme prechádzok neuškodí. Únava v tehotenstve je pomerne Častá. Užívanie tehotenských vitamínov, dostatočná hydratácia a trošku pohybu sú ideálnou kombináciou na prekonanie I. trimestra.

  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Ivka2023

    Dobry den,
    V 26 tyzdni som absolvovala oGTT.
    Gluk 0.hod 4,45<5,6
    Gluk 1.hod 9,33<11,10
    Gluk 2.hod 8,30>7,80
    Gluk v moci 0 hod negat
    Gluk v moci 1 hod pozit

    Moj gynekolog najprv zhodnotil ze v poriadku..po mojej poznamke ze su hodnoty zvysene iba povedal ze obmadzit cukor. Aky je prosim vas standardny postup? Neposlal ma na zidne ine odborne vysetrenie. Nie je potrebne si cez den merat hladinu cukru?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie sú celkom jasné namerané hodnoty glykémií. Ak z výsledku vyšetrenia oGTT výjde výsledok potvrdzujúci gestačný diabetes mellitus, pacientku odosielame na diabetologické vyšetrenie, kde diabetológ po vyšetrení zhodnotí nález a stav a odporučí ďalší postup, či management, prípadne nasadí potrebnú liečbu v prípade potreby.

  • Opuch

    , Autor: Barbi01

    Ešte som chcela dodať k prvej otazke že mi zistili tehotensku cukrovku može to byt aj tym že som si dala pred spanim sladkosť alebo to nema cukrovka a opuch nic spoločné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, takto je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť, keďže som Vás nevidel, ani nepoznám žiadne ďalšie výsledky vyšetrení a nálezy. Tehotenská cukrovka je v tomto prípade priťažujúca okolnosť. Ak však došlo k výraznejšiemu opuchnutiu zo dňa na deň a v anamnéze máte preeklampsiu v predchádzajúcom tehotenstve, je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa a následne, alebo priamo, zdravotnícke zariadenie, kde je potrebné stav dovyšetrovať. Ak to dané zdravotnícke zariadenie vie realizovať, je potrebné realizovať vyšetrenie markera preeklampsie sFlt-1/PlGF, okrem štandardných odberov krvi, ako je krvný obraz, koagulačné parametre, vnútorné prostredie, pečeňové enzýmy, … realizovať aj vyšetrenie KVP (kvantitatívnej proteinúrie) - zber 24 hodinového moča na prítomnosť bielkovín v moči a odsledovať tlak. Na základe výsledkov sa určí ďalší postup.

  • Tehotenska cukrovka?

    , Autor: Eliva

    Dobry den, dnes som bola na zisteni tehotenskej cukrovky, vysledky mi dali v laboratoriu do ruky ale nic mi k tomu nepovedali. Su vysledky v norme alebo sa jedna uz o cukrovku?
    Rano na lacno moc negat., glukoza 4,2
    Po 2 hodinach glukoza v moci pozit., glukoza 7,2.
    Ketony frakce 1 a 2 negat.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, normálne hodnoty cukru v krvi pri záťažovom vyšetrení sú: glykémia nalačno do 5,5 mmol/l, 1 hodinu po záťaži do 8,8 mmol/l, 2 hodiny po záťaži do7,8 mmol/l, takže u Vás je výsledok v norme.

  • Ide naozaj o tehotenskú cukrovku?

    , Autor: Deja23

    Dobrý večer,
    v 27 tt + 6 dní mi na diabetologii robili test na tehotenskú cukrovku (bez predošlých odberov u gynekológa, tie som naposledy absolvovala v 12. týždni, kedy som mala výsledok glukózy 4,0).

    Výsledok z testu vyšiel nasledovne:
    S-glukóza nalačno 3,47 mmol/l
    S-glukóza po 2 hodinách 8,27 mmol/l
    U-O GTT - Acetón nalačno Negatívny
    U-O GTT - Glukóza nalačno 0,93 mmol/l
    U-O GTT - Acetón po 2 hodinách stopy
    U-O GTT - Glukóza po 2 hodinách 29,0000 mmol/l

    Chcela by som podotknúť, že krv mi sestrička vzala po hodine a štyridsiatich minútach (čo bolo bráne po 2 hodinách), a rovnako vzhľadom k tomu, že sa mi skracoval krčok beriem Utrogestan.

    Diabetológ mi teda oznámil, že mi vyšla tehotenská cukrovka, podľa parametra glukózy 8,27mmol/l. Nariadil mi prísnu diétu, tzn. absolútne nič sladké, žiadne ovocie (a to mám problém so zápchou), zeleninu ako je mrkva, hrašok a podobne rovnako nie, lebo obsahujú cukor, sladené nápoje už v žiadnom prípade, biele pečivo takisto nie a mliečne výrobky obmedzene. Rovnako mám mať dostatok pohybu, čo sa vylučuje s odporúčaním gynekológa, ktorý mi nariadil pokoj na lôžkkeďže som sa v 20 týždni začala otvárať a skracoval sa mi krčok. Vzhľadom na problémy so zápchou mi predpísal Duphalac. Hodnotu cukru si mám merať glukomerom. Najskôr som skúsila jesť tak ako doteraz, to znamená dala som si aj ovocie, aj niečo sladké a po 2 hodinách mi vyšiel výsledok na glukomere 5,7 s tým, že som nevykonávala žiadnu fyzickú aktivitu, keďže mám nariadený pokoj na lôžku. Niekoľko dní po sebe som skúšala rôzne jedlá, aj čisto sladké, pričom zakaždým mi po 2 hodinách cukor nevystúpil nad 6,3. Dokonca som si cukor merala aj v kratšich intervaloch, napr. po pol hodine alebo hodine a cukor mi nevystúpil nad spomínanú hodnotu. A samozrejme s tým, že viac menej len oddychujem, prípadne sa trochu poprechádzať po byte, ako mi to nariadil môj gynekológ. Nerozumiem tomu, nemohli byť moje hodnoty skreslené kvôli skoršiemu odberu krvi?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že rozdiel 20 minút by ukázal až tak skreslený výsledok. K záverom diabetológa, ani k jeho vyšetreniam, sa Vám vyjadriť neviem. Čo sa týka zápchy, skúsiť môžete užívať vlákninu, napríklad Psyllium. Pri nejasnostiach týkajúcich sa hodnôt glykémie kontaktujte Vášho ošetrujúceho diabetológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.