Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pruh na pupku

    , Autor: Baru

    Dobrý deň, pán doktor,

    Som v 28.týždni tehotenstva a pravdepodobne sa mi vytvoril pruh na pupku. Nie je príliš veľký a ani bolestivý. Chcem sa spýtať či je bezpečné si ho prelepiť, tak ako sa to robí pri deťoch, aby sa nezvacsoval, prípadne či by pomohlo kúpiť si podporný tehotenský pás na brucho. Bude pruh prekážkou pri tlačení pri prirodzenom pôrode?

    Tiež sa chcem spýtať, či je bezpečné vykonávať tehotenské cviky na brucho aj napriek pruhu, a či je šanca, že sa pruh napraví po pôrode, alebo či sa vždy musí riešiť nakoniec operačne.

    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väšinou pri raste maternice je maternica v pokročilom štádiu tehotenstva nad úrovňou pupka a prietrž v pupočníku na pôrod nemá vplyv. Je vhodné doplniť chirurgické vyšetrenie. Prelepenie nič nevyrieši. Cviky brušnej steny by som obmedzil, aby nedošlo k zhoršeniu stavu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je, aby sa do prietrže nedostala črevná kľučka, ktorá by sa vedela priškrtiť a spôsobiť problém, ktorý by bolo nutné akútne riešiť.