Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magnerot 500mg

    , Autor: Mili148

    Pekný deň prajem. Vedeli by ste mi, prosím, poradiť, aké dávkovanie lieku Magnerot by ste odporučili na začiatku 14.týždňa? Beriem aj Femibion 2, kde je RVH horčíka len 20% (75mg). Mávam bolesti hlavy, (ktoré som, ale mala aj pred tehotenstvom), niekedy v noci aj kŕče v lýtkach, únavu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, magnézium sa nemusí užívať počas tehotenstva štandardne a automaticky. Ak sú kŕče v lýtkach najmä v noci a užívate aj Femibion, pre začiatok bude stačiť užívať jednu tabletku MagneROTu večer. Pri nedostatočnom účinku si viete magnézium navýšiť a užívať napríklad jednu tabletku ráno a jednu večer. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Uzivanie horcika a zmena preparatu

    , Autor: annie1234

    Dobry den pan doktor,

    som v 27.tyzdni tehotenstva, od zaciatku uzivam horcik v preparate Magnesii lactas od Galvex 500mg 1x denne, teraz by som rada zmenila preparat na Magnerot 500mg 1x denne. Je bezpecne to urobit ?
    Tiez by som sa chcela s Vami poradit ohladom uzivania horcika v 3.trimestri, je to bezpecne v davke 500 mg 1x denne ? Dakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Magnerot je vhodný preparát. Jedna tabletka denne je minimálne množstvo. Štandardne ženy užívajú magnézium, najmä pri častejšom tvrdnutí bruška, aj trikrát denne, aj v dávke 3x2 tabletky. Do 36. týždňa je to úplne v poriadku. Nemusíte sa obávať.

  • Anopyrin v tehotenstve

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť presnejšie akurát mi beží 32.tt a užívam anopyrin 150mg/denne pred spaním lebo mám zvýšené riziko preklampsie. Na 3.sono mi lekár povedal, aby som užívala do konca 34.tt a môj gynekológ, že do 36.tt a teraz neviem presne kým sa riadiť. A tiež sa chcem spýtať, ak užívam aj magnerot 500mg 3x denne to môžem užívať naďalej do pôrodu alebo tiež sa odporúča vysadiť skôr pred pôrodom? Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem, s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Anopyrin v profylaktickej dávke sa odporúča užívať do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. MagneROT nemá zmysel užívať dlhšie, ako do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Samozrejme, v prípade kŕčok v lýtkach môžete magnézium v malých dávkach užívať až do konca tehotenstva.