Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stres

    , Autor: Hana_456

    Dobry den prajem,

    chcem sa spytat na Vás názor lebo pocula som teda názory rôzne.
    Čo hrozí embryu na začiatku tehotenstva (4.-6.tt) ked je matka vystavená stresovým situáciám v tomto období, teda krátko po zistení tehotenstva.
    Viem ze v tejto fáze hrozí hlavne potrat...ale okrem toho este nieco? Co moze zanechat stopy na vyvíjajúcom sa plode? (v pripade ze by sa nepotratilo).


    ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak aj dôjde k potratu v tomto týždni tehotenstva, príčina býva najčastejšie genetická. V tomto týždni tehotenstva platí princíp všetko alebo nič. Teda, ak má dôjsť k potratu, žena nemusí prežívať absolútne žiaden stres a k potratu dôjde a naopak, žena môže byť vystavená rôznym vplyvom a k potratu dôjsť nemusí.

Podobné otázky

  • Hadka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor pre zmenu som sa zase dnes pohádala s rodinou som 8+3tt a kadečo ma vie vytočiť ale najme blbé pripomienky v nedeľu som sa pohádala tak s manželom že ma bolelo podbrusko a bolo mi zle mala som kŕče potom deň na tosom sa hodila do pohody a všetko bolo ok dnes som sa zase pre zmenu pochytila s rodinou a pri hádke ma zase rozbolelo veľmi v podbrušku snažila som sa čím skôr ukľudniť pobaliť sa a odísť samozrejme som došla domov a už som kľudná len sa chcem spýtať či sa mám obávať o bábätko alebo tie kŕče v hádke ktoré mám sú bežné zo stresu a nervov? Ja len či sa mám obávať potratu keď pri hádke mávam bolesti podbruška teraz už mi je dobre ale v momente keď zvyšujem hlas alebo sa rozculim ma veľmi rozbolí. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, platí to isté, čo som Vám už písal. Hádka Vám potrat, navyše v taktomto nízkom týždni, nespôsobí, ale snažte sa vyhnúť častému rozčuľovaniu.

  • Nočné mory

    , Autor: Florencia 5

    Ešte sa chcem opýtať pán doktor ako som tehotná veľmi zle spím niekedy spím cez deň celý deň až do večera a v noci vobec a dakedy spím v noci len pár hodín no vždy mám nočné mory. Skrátka hrozne sny budim sa spotená a s vysokým tempom potom sa hneď ukľudnim a neriešim veď to bol len sen. Čítala som že veľa žien v tehotenstve máva nočné mory. No som prvý trimester tak mám obavy či to nemôže ublížiť bábätku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, “živé sny” sa môžu počas tehotenstva vyskytovať častejšie ako bežne. Príčinou je zvýšená hladina progesterónu a veľmi časté budenie. Pre každý trimester sú charakteristické iné typy snov. Na sny, ktoré na seba vezmú podobu nočnej mory, sa treba pozrieť z nadhľadom. Určite z nich nebuďte vystresovaná, považujte ich len za akési upozornenie vášho podvedomia. Emočná úzkosť, či strach, ktoré pociťujeme po prebudení sa, môžu byť strachom z nejakej zatiaľ neprijatej informácie. Na tehotenstvo samotné sny vplyv nemajú.

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ako potrebujem sa ešte uistiť a ukľudniť. Trpím panickymi atakmi atakmi hnevu stresu úzkosťami od kedy som tehotná tak som mala Nonstop stres celý týždeň raz pol dňa dobre pohoda klidek a potom pol dňa stresy pre hlúposti úplne hluposti potom zase kľud je to ivf tak mi z toho šibe beriem prolutex progesteronelle a estrofem aj z tých hormónov je to sila no snažím sa byť v kľude naozaj chodím na prechádzky keďže som PN a snažím sa byť v poriadku som 6 tt 1300 hcg a zajtra idem na kontrolné hcg tiež ma čaká psychológ aby som sa naučila zvládať stres emócie. Snažila som sa byť v kľude a akurát teraz večer ma vytočil manžel neskutočne sme sa pohádali aj som sa snažila byť v kľude ale nešlo to poplakala som si kričať som sa snažila nekricat ale ten prieliv emócie a hormonov boli silnejšie ale snažila som sa ukľudniť sa šla som sa prejsť. Do kontrolneho ultrazvuku mám 2 týždne a aj to je mi ťažko vydržať či bije srdiečko ale snáď dáko vydrzim. No chcela som sa spýtať či tieto stresy prechodné celotýždňové a hádka mohla bábätku ublížiť a či môžem potratit? Akože fakt sa snažim byť kľudná aj urobím všetko preto aby sa to neopakovalo ale viete no. Bolesti nemám ani nič Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste pristupovať k všetkému pozitívnejšie. Samozrejme, dlhodobý stres, nedostatočná výživa, či choroba nemajú pozitívny vplyv na tehotenstvo. Ale nie každé rozčúlenie alebo stresová situácia musí automaticky spôsobiť potrat. Takto sa na to nemôžete pozerať, budete si len škodiť.

  • Mohla som silnejsie spinit kvoli poklesu progesteronu

    , Autor: Mely1111

    Dobry den, ja by som sa chcela poradit, lebo uz zo stresu mi boli hlava. Od minuleho tyzdna (5+3tt) som spinila, najprv velmi slabo ruzovu, potom hnede. 3 sni iba, potom to prestalo. Po tychto som isla k dr 6+0tt, a mala som tam 2mm embryjko zatial bez akcii srdca. Dal mi utrogestan zatial cez usta 3x1. Zobrala som predvcerom cca okolo 11tej a okolo 4 zas. Bolo mi zle (bolest zaludka) , tak som si uz nedala ani na vecer, ani na dalsi den.... Ani zo spodu. Nijak. Hovorim si, ved uz nespinim. ????????‍♀️ Vcera cca okolo 11tej som si vlozila klasicke probio cipky probiotika, kedze citila som take jemne palenie, lezala asi hodinu, ked som vstala, tak klasika, citila som, ako tecie, ale, bol to ruzovy vytok. A hojne. Cely den zo mna tieklo ruzove a palilo ma zvnutra tam dole. Strasne som sa zlakla, tak hned som uzila aj progesteron, a zacalo sa to normalizovat. Uz vecer to bolo hnede, a ku koncu dna uz iba minimum. Dnes opat iba sem tam vidim po utreti svetlohnedy hlien. Podla Vas, co to mohlo byt? Kvoli progesteronu, ze som potom nedala nic? Cipku? Potrat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy môže dôjsť k ružovému výtoku, či zašpineniu aj po aplikácii vaginálnych čapíkov, globuliek, či tabliet. Skôr si však myslím, že sa jedná o tzv. implantačné špinenie. Špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa najčastejšie o ružové alebo hnedé špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kvapky

    , Autor: Florencia 5

    Prosím a nemohla som ublížiť bábätku tými kvapkami čo sme sa bavili v konverzáciach pred tým? Lebo teraz sa už budem bat Keďže som už závislá ? Skúsim si zohnať nejaké čo by som vedela nahradiť mám doma aj afrin ten mi dali v lekárni že ten je vhodný pre tehotné...len prosím povedzte či som nemohla urobiť zle bábätku a či mam stresovať ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste fungovali dlhodobejšie na Olynthe, nemyslím si, že to malo nejaký vplyv. Do budúcna však dlhodobú aplikáciu neodporúčam.