Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 9 tt

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Do minulého týždňa som mala nevoľnosti
    Veľmi mi nechutilo jesť. Je mi už lepšie sem tam mám také tlaky v podbrušku, ktoré trvajú len chvíľku .
    Bojím sa či sa niečo nestalo , kdeže mi už nieje zle. Som aktuálne v 9 tt a pred dvoma týždňami mi doktorka potvrdila , že je všetko v poriadku a bolo počuť aj srdiečko.
    Do poradne mám ísť až 18.2.2022
    Ťažkosti nemám žiadne a ani výtok len taký prirodzený bez farby a zápachu ako na začiatku tehotenstva
    Ďakuje. Za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak bolo všetko v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, stačí realizovať poradňu podľa odporúčania. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor vcera som písala že som zjedla veľa hovädzieho mäsa ktoré bolo nedostatočne tepelne upravené bolo ružové až krvavé vnútri. Samozrejme že ste ma včera upokojili ale ja som dnes ráno silno zvracala čo ja vôbec nezvraciam aj keď som 9 tt už len pri myšlienke na to mäso je mi neskutočne zle zvracala som niekoľko krát ale žiaľ len vodu a žltú horkú tekutinu keďže som to konzumovala poobede už v žalúdku nič nebolo. Boli ma aj hrdlo a mám nádchu ale tu mám už dlhšie takú chripku a chcela som sa spýtať či teda odporúčate tie testy na listeriozu alebo nie mäso bolo kupované v bille a bolo to hovadzie na guláš mladé preto sa zdalo uvarené po pol hodine max hodinke ale nebolo, keďže vnútri bolo krvavé ružové. Mám sa obávať listeriozy alebo toxoplazmozy keď som dnes vracala pol dňa a bolo mi zle alebo skôr ide o psychicku stránku že viem že som skonzumovala surové mäso ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je riziko listeriózy, či toxoplazmózy naozaj nízke. Skôr by som sa sústredil na nachladenie, bolesti hrdla, či zvracanie, ktoré sa počas tehotenstva, najmä v I. trimestri vyskytuje pomerne často. Skúsiť môžete viaceré voľnopredajné preparáty proti zvracaniu, či zázvorové cukríky. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám, okrem iného, vyšetrí krv na zápalové parametre a určí ďalší postup. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Fibroadenom a užívanie progesteronu

    , Autor: Kkaudy

    Dobrý deň.
    Mám v ľavom prsníku fibroadenom o veľkosti cca 2cm , som tehotná v 19 TT a pán doktor mi predpísal progestanelle 2x200mg vaginálne kvôli skracujucemu sa krčku. Môže mať užívanie tohto hormónu vplyv na fibroadenom v prsníku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát je progesterón, ktorý nemá vplyv na zjavne benígne zmeny a nálezy na prsníkoch, na rozdiel od estrogénov. Fibroadenóm sa môže objaviť okrem iného aj v dôsledku hyperestrogenizmu počas tehotenstva, laktácie, či pri nedostatku progesterónu, takže užívaním progesterónu si nepoškodíte, práve naopak. Pokračujte v užívaní Progestanelle podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Čipok

    , Autor: EvelínaAl

    Dobrý deň !
    Som 19 tt tehotenstva včera sa bola na poradni
    Doktorka ma vyšetrila a povedala že čipok pozerá dopredu a to by malo pozerať dozadu povedala aby som nedvíhala . Ja som Sa zabudla s pýtať že vo to vlastne znamená alebo ake následky môže mať . Krčok ma 4,5 cm povedala že to je dobre Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, smerovanie krčka nehovorí o jeho otváraní. Záleží od viacerých okolností. Ak je dĺžka cervikálneho kanála (DCK) 45 mm, je to absolútne v norme. Podľa mňa nie je dôvod na obavy. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade nejasností sa jej nebojte pýtať a informovať sa.

  • Hraničné prietoky a plodová voda

    , Autor: Sima1995

    Dobrý deň, trochu na objasnenie situácie- od cca 29 tt mám hraničné prietoky v placente, bábo našťastie rastie, užívam Mg a Euphyllin, kontroluje sa to. Viac ma však trápi, že niekedy sa gynekológovi zdá, že tej plodovej vody je mierne pod normu. Môžu mať prietoky v placente vplyv na to, že plodovej vody je menej?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prietoky krvi hovoria o výžive plodu. Dôležité je zhodnotiť nie len prietoky krvi v pupočníku, ale aj v cieve mozgu (aretria cerebri media) a na základe CPR indexu sa dá konštatovať a vyjadriť k stavu výživy plodu, či nie je prítomná tzv. centralizácia obehu. Množstvo plodovej vody sa dá pomerať aj objektívne meraním AFI indexu, teda pomeria sa depo plodovej vody v každom zo štyroch kvadrantov, na ktoré je pomyselne maternica rozdelená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, hodnoty ani výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa niečo nebude obvodnému gynekológovi pozdávať, odošle Vás na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Nadcha

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Som v 19 tt a som po covide.
    Stále mám nádchu a hlieny, sem tam vlhký kašeľ.
    Brala som aj atb, ktoré mi predpísal lekár.
    Čo by som si mohla dať na to zahlienenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v lekárni existuje viacero voľnopredajných preparátov, ktoré by Vám mohli pomôcť uvoľniť hlieny. Odporúčam užívať vitamíny, dodržiavať dostatočný pitný režim 2 litre tekutín denne. Realizovať si môžete kúru vaginálnymi probiotikami.