Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,413 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Prsnik

    , Autor: Liliena

    Dobrý večer pán doktor. Som v 31.tyzdni tehotenstva a neskutočne ma začal bolieť pravý prsnik až ma to tlačí na hrudi. Postrehla som aj oranžovo žltý vytok, okolo bradavky mám ako keby male pluzgeriky a spicku bradavky mám celkom popraskanu bradavku. Cítim že ju mám takú ťažkú nahmatala som si aj nejaké guzy.. No neviem či to je v poriadku lebo nie. Šla som už aj pod teplú sprchu lebo som si myslela že to prejde ale bolest neustupuje a ja už neviem čo robit...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás následne odošle na USG prsníkov, prípadne určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Pasovy opar

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.dnes som bola u kožnej lekárky kvôli chrastam co sa mi objavili pod prsnikom.povedala ze to je pasovy opar.dostala som mast a betadin na cistenie.som v 25tt.povedala ze viac nevie urobiť a ze na infektologiu ma nepošle lebo z tehotnými tam nerobia nič v takomto prípade.povedala ze to moze byt z chrbtice ze tam mam asi zapaleny nerv.z chrbticou v oblasti krizov mam uz davno problém a pred mesiacom ma dost boleli krize.ale mam 3rocneho syna co zacal chodit do škôlky a odkedy tam chodi tak kazdy druhy tyzden je chory.ovcie kiahne som uz davno prekonala a maly ich nema.moj gynekolog mi tiež nevedel nič povedať ohladom dietata co dalej.bojim sa ci bude vporiadku a zdravé lebo som čítala ze pri pasovom opare môžu byť vaznejsie následky na dieťa.prosim o vyjadrenie co môžem očakávať ohľadom zdravia mojej dcéry.Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, boli realizované rôzne štúdie zaoberajúce sa vplyvom vírusu Varicella Zoster na tehotenstvo, pričom tieto štúdie nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa.

  • Pasovy opar

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý večer.mam taky problém.som v 25tt. A pod prsníkom na pravej strane sa mi objavil asi pasovy opar podľa toho ako to vyzerá je to to.chcem sa opýtať ci je to nebezpečné hlavne teraz keď čakám dieta.na sa ozvat svojmu gynekológovi.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ovčie kiahne, ako aj pásový opar spôsobuje ten istý vírus, a to Varicella zoster vírus (VZV). Ten pri prvom prieniku do organizmu spôsobí ovčie kiahne. Po prekonaní kiahní vzniká u človeka imunita a ďalšie kiahne sa s pravdepodobnosťou limitne blízkou 100% už nikdy u človeka neobjavia.
    Vírus ale po zvyšok života pretrváva v organizme človeka, v nervových bunkách, a za istých okolností, najmä pri oslabení imunity, sa môže aktivovať a prejaví sa ako pásový opar. Rôzne štúdie skúmali vplyv vírusu na tehotenstvo, pričom nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa. Odporúčam informovať Vášho obvodného gynekológa, dodržiavať zvýšené hygienické opatrenia, mať samostatný uterák, či osušku. Infekčné sú prasknuté pupienky. Liečba spočíva v užívaní antivirotík a symptomatologicej lokálnej liečbe.

  • Krvavé kolostrum

    , Autor: Zdenuska Dunajská

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala či kolostrum s prímesou krvi je v poriadku. Mám tesne pred pôrodom a z prsníkov po stlačení mi občas okrem žĺtkastej tekutiny vytečie aj zopár kvapiek krvi. Gynekológ ma ubezpečil, že je to v poriadku. Nebude problém neskôr pri dojčení?
    Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je otázne, či sa jedná o krv. Kolostrum niekedy môže byť sfarbené aj do mierne hneda. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Laktácia sa zvykne rozvinúť na tretí až piaty deň po pôrode. Ak už máte teraz prítomné kolostrum, myslím si, že nebudete mať problém s kojením. Odsledujte si to.

  • Mohla by som byť tehotná alebo nie?

    , Autor: janus158

    Dobrý deň
    Prosím vás, je normálne podľa vás mať biely výtok skoro celý mesiac a také divné tlaky v podbrušku (v noci mávam kŕče, niekedy sa anj poriadne nevyspím)? Mala som minulý mesiac menzes 2 dni a nebol ani nejaký silný. Je to v pohode? Mám priateľa, máme spolu aj intímny pomer a aj nechránený sex. Počula som že takto podobne to majú tehotné. Ja som už od 30.9 ďalšie testy neskúšala (oba negatívne) a rozhodla som sa počkať s tým do konca tohto mesiaca, ak mi to nepríde. Len ma dosť bolia, pália, režú prsníky, čo ma pred ms nikdy nebolievali. Zatiaľ nezvraciam. Kedy by bolo vhodné znovu urobiť tehu test? Ja ani neviem kedy presne ovulujem ani nič. Mám to dosť nepravidelne. Podľa kalendára som to mala dostať dnes, ale nič sa nedeje. Je mi aj tak divne pár dní, brucho mám stále nafúknuté (už viac ako mesiac), a to nejak extra veľa nejem, chodím na malú strašne často, mám hrozný úbytok slín a preto stále cítim smäd. Kus sa aj toho bojím že som v tom. Lebo teraz v dnešnej dobe mať dieťa je dosť ťažké. No ale určite sa budem tešiť ak teda budem. Nie som puberťáčka ale dospelá. Mala som pár kamarátok čo mali normálne svoje dni dva-tri mesiace a už boli v tom. Do kedy je treba vyčkať? Priateľ občas nalieha aby som si ho čím-skôr urobila, ale zatiaľ ja to tak necítim a povedala som mu, nech vyčká ako ja do konca mesiaca a potom si ho urobím, samozrejme čím-skôr kontaktujem svojho gynekológa. Ďakujem za zverejnenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hrčka v podpazuší

    , Autor: sonu.lienka

    Dobrý deň, počas posledných týždňov tehotenstva som začala pociťovať tŕpnutie, mravčenie prstov na pravej ruke. Neriešila som to, nakoľko som si myslela, že je to spôsobené práve tehotenstvom, no toto tŕpnutie nezmizlo ani po pôrode. Týždeň po narodení synčeka som si objavila v podpazuší tvrdú hrčku vo veľkosti hrášku, čo ma veľmi znepokojilo. Mravčenie neprestáva, práve naopak - mám pocit, že sa postupne zhoršuje a akoby som strácala cit v prstoch. Okrem toho pociťujem aj bolesť pri dojčení, hlavne počas prisávania na bradavku pravého prsníka. Môže to nejako súvisieť s nájdenou hrčkou? Bojím sa toho najhoršieho scenára...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka tŕpnutia končatín, počas tehotenstva a najmä ku koncu tehotenstva je to spôsobené zmenou zakrivenia chrbtice, v prípade tŕpnutia rúk sa jedná o krčnú chrbticu. Ak tŕpnutie rúk pretrváva aj po pôrode, je potrebné realizovať neurologické vyšetrenie. Spomínaná hrčka v podpazuší môže byť aj prídavná mliečna žľaza, ktorá môže byť citlivá až bolestivá v období kojenia. Takto sa Vám však k nálezu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne, ak ste ešte v šestonedelí, zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.