Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placenta grade 3

    , Autor: Niiikkki


    Dobry den pan doktor,
    pri poslednom ultrazvuku v 32 tyzdni mi lekar povedal ze mam placentu grade 3. Ostatne parametre som mala vraj v poriadku.
    Srdce - pravidelna akcia 147/min
    BPD: 82 , HC: 301 , AC: 260 FL: 59
    Ultrazvukovo koresponduje s 33. tyzdnom gravidity, 1678 g.
    Plodova voda AFI 17,9 cm. a. aumbilicalis RI 0,63. Zaver: graviditas hebdomen 33, eutrophia foeti, euhydramnion, normocardia.
    Prosim mate s tym skusenosti? Aby mali rodicky uz v 32. tyzdni takto prezretu placentu? Da sa napriek tomu zvladnut uspesne tehotenstvo? Mozem brat nejake extra vitaminy, napr. Zelezo?
    Uz som prekonala 2 potraty v 1. trimestri, nechcem uz nic podcenit, nemala by som byt sledovana v nemocnici? Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, posudzovanie zrelosti placenty je do istej miery subjektívne. Ak sú hodnoty prietokov v poriadku, plodovej vody je dostatok, plod nezaostáva v raste, teda nie sú prítomné známky placentárnej insuficiencie, nemusíte sa obávať. Nevidím dôvod, prečo by ste nemali plod donosiť do termínu. Tehotenské vitamíny užívať môžete, neovplyvní to však starnutie placenty. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.