Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Duch

    , Autor: valika4

    Dobrý deň, už 2 týždne mi mešká menštruácia tak som si spravila testy. 2 od rovnakej značky a jeden od inej. Všetky ukazujú druhú čiarku ale slabšie tzv. ducha? Som tehotná alebo nie už som z toho v rozpakoch. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú na testoch dve čiarky, ste pravdepodobne tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Sanytol

    , Autor: Florencia 5

    A ešte som sa chcela spýtať umývala som sprchový kút a keď som nastriekala sanytol došlo mi že sak ja nemôžem robiť a chémiou troška som sa aj nadýchala ale nič hrozne len ma rozbolela hlava hneď som ho zmila a odišla na vzduch vyvetrala a prostriedok odložila.chxen sa len spýtať či to môže mať následky alebo môžem byť v kľude? Samozrejme že už si na to dám pozor. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, môžete byť kľudná. Tehotenstvu ste neublížili.

  • Hovädzie

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor som 8+3tt a mala som hroznú chuť na hovädzí vývar. Babka mi ho uvarila kúpila kosti aj mäsko také mladé mäsko no a varila to asi hodinu a pol Max dve mäsko bolo krásne mäkké tak si myslela že je hotové ale po zjedení pár kusov keď som ho rozpolila bolo ružové dosť výrazne na povrchu bolo hnedé a vnútri ružové ale bolo mäkkučké tak som myslela že je urobené a dosť som ho aj zjedla dosť tých kúskov ako keď som potom nechala na vzduchu to ružové trošku zhnedlo a ako chcela som len vediet či to znamená že bolo surové podľa vás alebo je ružová farba hovädziny aj po uvarení normálna. Lebo ja by som sa mala vyhýbať surovému mäsu kvôli listerioze a teraz robím menšiu paniku. Mám sa obávať a ísť na testy alebo môžem byť v kľude? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo mäso varené dve hodiny, malo by byť dostatočne uvarené. Podľa mňa nemusíte robiť paniku, ani sa obávať.

  • Aromatické tyčinky

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor nadviažem ešte na tie tyčinky viem že ste písali že jednorazové 5 min neublíži. Ale ja som tam možno bola aj 10-15 min akože tá aróma tam bola najsilnejšia lebo tých tyčiniek horelo viac ako jedna veľmi som sa toho nadýchala lebo to bolo príliš aromatické až ma bolela hlava ako vravím odišla som hneď ako sa dalo a doma si ľahla potom to prestalo tá bolesť hlavy. Naozaj nemôže ublížiť toto bábätku? Veľmi sa bojím veľmi. Akože bolo to síce jednorazové ale naozaj mám strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, neublíži to tehotenstvu, len Vás bolela hlava z nedostatku vzduchu a ťažkých aróm. Do budúcnosti sa však vyhýbajte dlhodobejšiemu a častému pobytu v takomto priestore.

  • Tlačenie

    , Autor: Florencia 5

    Prapacte pán doktor otazka bola na tlačenie pri veľkej potrebe....chcem opýtať na tlačenie pri potrebe. Snažím sa zväčša netlacit no minule sa stalo že som musela potlačiť a no dnes po ultrazvuku som mala také nutkanie ísť na potrebu som 6+5 tt srdiečko bije som po Ket užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1a estrofem 4*2 kvôli špineniu ktoré som mala už nešpiním nič len dnes som mala také nutkanie na potrebu šla som na wc pár krát som silnejsie zatlačila asi Max 5 Min po dva tri krát lebo nechcela som veľmi a keď to nešlo po pár minútach som to vzdala a nechala tak že počkám kým to príde samo. Samozrejme že nechcem tlačiť moc ale chcem sa spýtať že pár takýchto zatlačení môže uškodiť a môže prísť potrat? Alebo mohlo toto uškodiť bábätku alebo je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ani tlačenie na veľkú potrebu Vám v tomto týždni tehotenstva nespôsobí potrat. Skúste zvýšiť príjem vlákniny a dodržujte dostatočný pitný režim, aby ste mali jednoduchšie vyprázdňovanie.

  • Mykóza

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Z poslednej kultivacie mi vyšli pozitívne kvasinky. Som v 29 týždni (28+6) a nemám žiadne problémy. Mykóza páli a svrbí a mňa nič nepáli. Raz za týždeň mám taký slabý výtok to je všetko. Ževraj sa to môže dostať do plodovej vody a treba Clotrimazol. Už som bola 2 krát hospitalizovaná kvôli anémii a že som skolabovala od únavy. Bojím sa aj užiť aj jednoduché antibiotikum aby som zase neodpadla. Neviem, brať ten Clotrimazol alebo nebrať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a v kultivačnom náleze boli prítomné iba kvasinky, môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizovať 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.