Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Osteomyelitida

    , Autor: Evvvka

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 34r a som v 7tt+2 - čakáme prvé dieťa, včerajšia návšteva môjho obvodného lekára potvrdila tehotenstvo aj gestačný vak - všetko by malo byť podľa jeho slov v poriadku, avšak pýtala som sa ho na veľa vecí a nevedel mi poradiť - povedal mi, že ešte nemal pacientku s osteomyelitídou, preto prosím Vás ak by ste mi vedeli odpovedať budem Vám veľmi vďačná. Mám chronické rany vo veľkosti cca 1cm na kolene a predkolení, ktoré si pravidelne denne ošetrujem - používala som na dezinfekciu Cutasept F, peroxid vodíka, inadine mriežky a natierala som okolie ialugen plus mastičkou. S týchto prípravkov podľa slov môjho gynekológa nemožem nič okrem peroxidu. Taktiež som brala každé cca 3mesiace ATB - augmentin 1000mg v kombinácii s ciprofloxacínom 500mg v dlžke 2týždne. CRP sa mi pohybuje od 8 do 24. Vždy keď stúpne nasadzujú sa ATB. K tejto liečbe som mala pridané aj injekcie polyoxidonium. Takto už fungujem cca 6rokov, keďže amputáciu končatiny odmietam.

    Moje otázky:
    1. Čím by som mohla nahradiť Cutasept F aby som spoľahlivo rany dezinfikovala a neublížila pri tom bábätku?
    2. Ktoré ATB by som mohla v tehotenstve namiesto ciprofloxacinu?
    3. Ako nahradiť polyoxidonium? prípadne nejake doplnky ktoré podporujú imunitu? Wobenzym, imunoglukan? Mate s tym skusenosti?

    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja som sa ešte asi tiež nestretol s tehotnou pacientkou s osteomyelitídou. Osobne si myslím, že môžete používať naďalej všetky spomínané dezinfekčné prostriedky a prípravky. Čo sa týka spomínaných antibiotík, je pravda, že vrámci bezpečnostných opatrení sa odporúča vyhnúť používaniu Ciprofloxacinu počas tehotenstva. Ak to stav vyžaduje a je to nevyhnutné, môžu sa tieto antibiotiká použiť. Polyoxidonium je v tehotenstve kontraindikované. Wobenzym užívať môžete. Na niektoré otázky Vám bude vedieť lepšie odpovedať reumatológ.