Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Utrogestan

    , Autor: 55Nika55

    Dobrý deň,
    idem si ku vám pre radu. Začala som 8tt. Užívam utrogestan 200mg najprv som mala dávku 1-0-1, orálne. Začalo mi slabunké hnedé špinenie niekedy slabé žlté. Tak mi lekárka zvýšila dávku 2-0-2, ale aj kázala nech si ho vkladám vaginálne. No mne toto vaginálne vkladanie vôbec nevyhovuje, preto sa chcem spýtať, že či môžem aj orálne. Čítala som, že orálne má menšie účinky a zaťažuje pečeň a môže byť väčšia únava a byť zle. Tak teraz neviem čo by bolo vhodne urobiť, či môžem pokojne užívať aj orálne, alebo zmeniť lieky, alebo aké sú možnosti? Len u tohto lieku mi vyhovuje, že je viac prírodný. Ďakujem za vysvetlenie. S pozdravom a prianím krásneho dňa :-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva najčastejšie súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Preparát môžete užívať aj čisto orálne, informujte však o tom Vášho obvodného gynekológa. Pri netolerovaní liečby sa dá uvažovať aj o zmene preparátu. Užívať tiež môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mohla som silnejsie spinit kvoli poklesu progesteronu

    , Autor: Mely1111

    Dobry den, ja by som sa chcela poradit, lebo uz zo stresu mi boli hlava. Od minuleho tyzdna (5+3tt) som spinila, najprv velmi slabo ruzovu, potom hnede. 3 sni iba, potom to prestalo. Po tychto som isla k dr 6+0tt, a mala som tam 2mm embryjko zatial bez akcii srdca. Dal mi utrogestan zatial cez usta 3x1. Zobrala som predvcerom cca okolo 11tej a okolo 4 zas. Bolo mi zle (bolest zaludka) , tak som si uz nedala ani na vecer, ani na dalsi den.... Ani zo spodu. Nijak. Hovorim si, ved uz nespinim. ????????‍♀️ Vcera cca okolo 11tej som si vlozila klasicke probio cipky probiotika, kedze citila som take jemne palenie, lezala asi hodinu, ked som vstala, tak klasika, citila som, ako tecie, ale, bol to ruzovy vytok. A hojne. Cely den zo mna tieklo ruzove a palilo ma zvnutra tam dole. Strasne som sa zlakla, tak hned som uzila aj progesteron, a zacalo sa to normalizovat. Uz vecer to bolo hnede, a ku koncu dna uz iba minimum. Dnes opat iba sem tam vidim po utreti svetlohnedy hlien. Podla Vas, co to mohlo byt? Kvoli progesteronu, ze som potom nedala nic? Cipku? Potrat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niekedy môže dôjsť k ružovému výtoku, či zašpineniu aj po aplikácii vaginálnych čapíkov, globuliek, či tabliet. Skôr si však myslím, že sa jedná o tzv. implantačné špinenie. Špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa najčastejšie o ružové alebo hnedé špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Neviem co mam robit

    , Autor: Katkacer92

    Dobry dne, dakujem za predoslu odpoved s porogesterenom. Zijeme v zharanici a mne tu dali utrogestan oral, pytala som sa teraz v lekarni ci s amoze aj vaginalne, a povedali. Ze toto je nejaka novinka, ktora s amoze iba ustne. Avsak zlozenie ma to iste ako na slovensku a v letaku neodporucaju ustne iba vaginalne v tehotenstve. Co mam podl avas robit? Naozaj moze uskodit preroralne? Robi mi inak ja zle na zaludok a k dr idem az o 2 tyzdne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úprimne, je prakticky jedno, ako sa užíva progesterón, ak sú splnené očakávané výsledky. Perorálne (ústami) sa používa na liečbu hormonálnych porúch v dôsledku nedostatku progesterónu, pri problémoch pred menštruáciou (PMS), pri nepravidelnej menštruácie, bolestí prsníkov, ... Vaginálne (do pošvy) sa používa na udržanie tehotenstva (napr. pri prevencii opakovaných potratov) a pri niektorých problémoch s plodnosťou. Ak má však pacientka vaginálnu infekciu, ktorú je potrebné preliečiť a je nastavená na vaginálnu aplikáciu, prechádza sa na perorálnu aplikáciu a do pošvy sa aplikujú preparáty proti infekcii. Ak netolerujete preparát podávaný perorálne, môžete prejsť na vaginálnu aplikáciu. Vhodné je tiež informovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý by mal mať najväčší a najlepší prehľad.

  • Utrogestan 100mg

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, vypisal mi doktor utrogestan 100mg, na obal eje napisane, ze oral.
    V pribalovom som ciatala, ze v 1. trimestri iba vaginalne sa moze utrogestan......

    Doktor sa ma pytal, ci chcem ustne alebo vaginalne, ale teraz som si to rozmyslela, lebo ma boli zaludok. Mozem si dat aj tieto vaginalne alebo iba oralne?
    Som v 6+0tt. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Utrogestan sa môže aplikovať perorálne (ústami), aj vaginálne (do pošvy). Môžete pokračovať vo vaginálnej aplikácii.

  • Neprijemne svrbenie v 1 trimestri

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, som ešte len na úplnom začiatku tehotenstva 5tt, avšak kvôli predchádzajúcim potratom musím ihneď od pozitívnych tehotenských testov užívať lieky ako napríklad Utrogestan.

    Pred cca 2 týždňami som mala nepríjemné svrbenie zo spolu, pravdepodobne z ATB, ktoré som užívala cca pred mesiacom. Kúpila som si canesten 6tbl. Avšak teraz sa mi to opäť vrátilo. Moja lekárka ma aktuálne dovolenku. Používam canesten z vonkajšej strany, avšak trápi ma to i zvnútra. Čo by ste mi prosím odporučili z voľne predajných liekov?

    Môžem si opäť kúpiť canesten? Je lepšie 1 tbl 500mg alebo tých 5 tbl po 100mg? Alebo sa Canesten neodporúča? Môže to spôsobiť potrat? Pripadne niečo iné?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi pribiotikami po dobu aspoň 7 až 10 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Utrogestan- preventívne

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 23tt+4.. išla som k doktorke mimo poradne lebo som po chorobe cítila častejšie napnutia brucha, pichania a podobne.. Zistila že sa mi za 2 týždne skrátil krčok o centimer, no stále je 38 MM, bežne by to neriešila ale keď cítim tie napnutia tak mi predpísala magnézium a Utrogestan 200 jednu večer si mám dať.. bez funnelingu, všetko je v poriadku len toto.. no mám pocit že aj tie napnutia sú lepšie aj po častejšiom magnéziu, a mám dilemu že či sa môže Utrogestan používať aj takto, v podstate preventívne, a či nemôže ohroziť dieťa?.. ďakujem za odpoveď..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, progesterón nemá negatívny vplyv na tehotenstvo, či celkovo na plod. Pokračujte v odporúčanom užívaní Utrogestanu, ktorý môžete pokojne užívať až do 34. týždňa tehotenstva.