Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výplach

    , Autor: Ppetra

    Dobrý deň, s partnerom sme mali trikrát nechránený sex s vyvrcholením ( vcera a predvcerom) a spravila som výplach vagíny ale nie som si ista ci je to dostacujuce.
    Myslíte, že to pomohlo alebo som už tehotná?
    Vcera som zistila, ze mam plodne dni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, nie len počas plodných dní, sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Nespoliehal by som sa na vaginálny výplach, ktorý nie je antikoncepčnou metódou.

Podobné otázky

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: sofi172

    Dobrý deň, s priateľom sme praktizovali petting v čase ovulácie, cez oblečenie. Priateľ vravel, že predejakulačný sekrét neprešiel cez jeho nohavice, ale prirodzene ma chytil stres. Je možné takto otehotnieť? Mám ešte 8 dní do MS, ale bolí ma oblasť podbruška a mám biely
    hrudkovitý výtok. V minulosti som trpela na mykózy a myslím si, že či tento výtok nebude zo stresu (teda návrat mykózy), ale neviem si to dať do súvislosti s tou bolesťou podbruška. Mohlo by to byť zo stresu? Alebo aj ako dôsledok preťaženia svalov po maratóne, ktorý som včera behala? Stresujem už zo všetkého...vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností tehotná nebudete. Podľa opisu sa skôr jedná o mykózu, či zmiešanú formu vaginálnej infekcie. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 až 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zub mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a uz mi pred 3dnami odisla aj hlienova zatka ale ze to vyzera dobre a mala by som potiahnut do terminu. Ozval sa mi ale hore zub mudrosti. Mam to opuchnute a obavam sa ze aj zapalene. Mne sa babätko neotocilo tak to vyzera na cisarsky rez ale teraz neviem ci mi ho urobia ked mam zapal v ustach a len by som ho nejako miernila 2tyzdne co nie je istota ze prejde uplne. Mohla by som ist na cisarsky aj tak? Mozem pripadne ist aj na extrakciu teraz ? Neviem ako von z takejto situacie. Nechcem si vyvolat ani predcasny porod. Vyplachujem si zatial usta repikom a pouzivam bylinnu tinkturu len na poter oblasti.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na posúdenie stavu v dutine ústnej musíte navštíviť zubára, ktorý sa Vám bude vedieť vyjadriť a posúdiť a určiť ďalší postup, či liečbu. Tehotenstvo zastaviť nevieme, takže bez ohľadu na zub, aj indikácia na cisársky rez, naplánuje sa v termíne, v 39. týždni tehotenstva, štandardne 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Ak bude potrebné zub vytrhnúť, pokiaľ to bude možné, vhodnejšie bude odložiť vytrhnutie zubu po pôrode. Je však možné, že bude postačovať lokálna liečba. Je to však otázka pre zubára. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Trulinka

    Dobrý deň, som v 27 tt a od začiatku tehotenstva mám problém s kvasinkovou infekciou. Vybrala som už mnohé vaginálne tablety + probiotiká, ale po krátkom čase sa mi to opäť vráti. Tentokrát mi gynekológ predpísal Fluco Sandoz 150 mg orálne, ale v pribalovom letáku aj na internete som sa dočítala že by sa nemal v tehotenstve užívať. Nechcem ohroziť dieťa, mala som predtým 2 potraty, čiže som dosť opatrná. Aký je váš názor na tento liek? Svojmu gynekológovi zatiaľ veľmi nedôverujem, nakoľko som u neho len krátko. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom Ivana.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sa liek v štandardných dávkach a pri krátkodobej liečbe nemá používať, ak to nie je úplne nevyhnutné.
    Spomínaný preparát sa má oficiálne užívať perorálne, prehltnutím. V tehotenstve je jeho užitie perorálne kontraindikované. Použitie vaginálnou cestou je off label, teda nie sú realizované štúdie vaginálneho použitia. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si vaginálne probiotiká dlhodobo. Kvasinková infekcia sa v tehotenstve vyskytuje často, záleží tiež od toho, či máte ťažkosti alebo nie, pretože nie za každých okolností je potrebné ju liečiť.

  • Neprijemne svrbenie v 1 trimestri

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, som ešte len na úplnom začiatku tehotenstva 5tt, avšak kvôli predchádzajúcim potratom musím ihneď od pozitívnych tehotenských testov užívať lieky ako napríklad Utrogestan.

    Pred cca 2 týždňami som mala nepríjemné svrbenie zo spolu, pravdepodobne z ATB, ktoré som užívala cca pred mesiacom. Kúpila som si canesten 6tbl. Avšak teraz sa mi to opäť vrátilo. Moja lekárka ma aktuálne dovolenku. Používam canesten z vonkajšej strany, avšak trápi ma to i zvnútra. Čo by ste mi prosím odporučili z voľne predajných liekov?

    Môžem si opäť kúpiť canesten? Je lepšie 1 tbl 500mg alebo tých 5 tbl po 100mg? Alebo sa Canesten neodporúča? Môže to spôsobiť potrat? Pripadne niečo iné?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi pribiotikami po dobu aspoň 7 až 10 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.