Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tripple test

    , Autor: Vierk@

    Dobrý deň. Dnes som dostala výsledky tripple testu.
    Trošku som z toho zmätená. Afp hodnotu mám 34,18. Hľadala som nejaké informácie ohľadom toho či to je veľa alebo málo ale všetky tie hodnoty boli napísané ináč.
    Tak isto beta hcg neviem či moje výsledky sú v norme. Tie mám 26 225,86. A estriol mám 1,92 ,asi neviem to poriadne prečítať. Všetko ostatné mi bolo vysvetlené. Akurát pri týchto troch hodnotách som sa nedostala k rozsahu v ktorom sa majú hodnoty nachádzať.doktor mi povedal že mám negatívne výsledky ale nedá mi to keď k tomu nemám vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám boli výsledky Tripple testu skonzultované a interpretované ako negatívne, nemusíte sa obávať. Záleží od jednotiek, v ktorých sú výsledky interpretované, či sa jedná o MoM alebo o IU/l. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Výsledky z UTZ v 1. trimestri

    , Autor: viki1307

    Dobrý deň, čo si myslíte o výsledkoch z utz v 1 trimestri.
    13tt+3 podla CRL
    Srdečná frekvencia 158 úderov/min.
    CRL 72,5mm
    NT 1,8mm
    Ductus Venosus PI 0,790
    Srdce normálny nález v 4dutinovej projekcii, normálny nález 3VV
    Uterine artery PI 1,76 Ekvivalentní k 1,130 MoM
    Trizomie 21 populačné riziko 1:700, upravené riziko 1:2999
    Trizomie 18 Pop. riziko 1:1777 upr. riziko 1:5385
    Trizomie 13 Pop. riziko 1:5555 upr. rizilo <1:20000
    Včera mi volali kvôli odberom ktoré mi robili a vyšiel mi Downov syndrom 1:930.
    Myslíte si že sú to zlé výsledky a na základe toho je tam nejaké podozrenie? Doktor pri robení UTZ nespomínal nič, všetko len v poriadku a v norme. No som z tých výsledkov trošku nervózna. Doktor z utz len odporučil utz v 20tt na ktorý som objednaná a idem 4.4. Na Tripple testy idem v utorok 27.2
    Je to veľmi dlhá doba a ten výsledok ma vystrašil. Myslíte že mám ísť ešte pred tým termínom niekde inde na utz ? Myslíte že ten UTZ môže niečo potvrdiť na základe tohto? Neviem čo si mám teraz myslieť a mám strach. Je to moje 2 tehotenstvo a doma mám zdravú 4 ročnú dcérku, pri nej som mala všetko v poriadku.
    Mám 29 rokov, v čase pôrodu 30.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, ak Vám na základe výsledkov PTS vyšlo upravené riziko Downovho syndrómu 1:2999, na základe čoho sa zmenilo na 1:930. Ako osobne si myslím, že plod bude v poriadku. Ak si chcete byť úplne istá, môžete absolvovať Trisomy test, kde si viete dať vyšetriť aj pohlavie plodu. Nevýhodou je, že to stojí 390€, bez zistenia pohlavia 350€. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skonzultujte to aj s Vašim obvodným gynekológom, ktorému by výsledky PTS mali prísť.

  • Pozitívny tripple test

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň. Dosť má vystrašilo výsledky z krvi, ktoré mi odoberali 10t0 podľa utz u gynekológa. Podľa poslednej menštruácie 26.9. mi vyrátali v labor gestacny vek 11t2dni v deň odberu. Podľa sona mi môj gynekológ určil ale termín správny, teda aspoň tak som si to vedela aj ja vyrátať, nakoľko viem presne deň kedy došlo k nechránenému pohlavnému styku 17.10. v iné dni nebol. Pozitívny výsledok pripisuje môj gyn k tomu že si ho rátali od poslednej menštruácie, tiež tie výsledky vraj mohol zmeniť fakt že som dojčila, no v čase kedy došlo k styku už nie. Môže byt tento test aj falošne pozitívny? Alebo výsledky mohlo skreslit to že odber robili skoro?
    Výsledky screeningu: PAPP-A hodnota 0,36iu/L 0,27MoM
    FreeB-hCG hodnota: 58,53iu/L 0,82 MoM
    Riziko Downovho syndrómu 1 v 130 v termíne /moj vek 31/
    V poznámke je uvedené ešte: pre skore tehotenstvo nehodnotíme riziko NTD.
    Môžete sa mi prosím k tomu vyjadrit.
    za odpoved vopred ďakujem
    Simona

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Triple test môže byť aj falošne pozitívny. Na výsledok má vplyv viacero faktorov. Presnejší termín pôrodu je pri veľkej odchýlke prepočítanej podľa poslednej menštruácie stanovovaný podľa prvotrimestrálneho ultrazvuku. Ak si chcete byť istá, dá sa realizovať Trisomy test, ktorý je však spoplatnený. Na základe neho si viete v balíčku XY priplatiť aj za vyšetrenie pohlavia plodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Trizómia 18

    , Autor: Kika2803

    Dobrý večer. Chcela by som sa informovať ohľadom hodnôt na chromozómové ochorenia.. bola som na prvotrimestriálnom skríningu, a z krvi mi vyšlo, že mám nábeh na ochorenie trizómie 18 a to tak, že moje riziko je 1:202 , prosím čo to presnejšie znamená? Je to veľká šanca na to, že by moje bábätko bolo naozaj choré? Čo by ste mi odporúčili? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ako je vek, spôsob otehotnenia, ..., takže je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, ale aj napriek tomu je vhodné realizovať Tripple test. Vhodné je uvažovať o realizácii amniocentézy, ktorá by mala s pomerne veľkou presnosťou potvrdiť diagnózu.

  • Tripple testy

    , Autor: Anid157

    Dobrý deň pán doktor,
    V 16tt som bola na odbere krvi a hmotnosť som uviedla odhadom 62kg lebo som sa doma nevážila. Ale druhý deň som sa vážila a mam 65 kg. Má hmotnosť vplyv na výsledky testov?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, rozdiel 3kg nemá na výsledok Triple testu vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Testy v 16tt

    , Autor: sara-113

    Dobrý deň pán doktor,

    som v 17tt a dnes mi robili tripple test a pap test. Keď som odnášala skúmavky do laboratória, všimla som si,že na priloženom hárku s mojimi údajmi je chybne uvedená moja hmotnosť (mám o 800g viac). Neriešila som to a odovzdala. Teraz mi to vŕta v hlave. Prosím Vás,rada by som sa (pre istotu) informovala,či má uvedená chybná hmotnosť vplyv na výsledok krvných testov. Veľmi pekne ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keby bola odchýlka päť kíl, zásadný vplyv na výsledok to nemá. 800g je zanedbateľná odchýlka. Nemusíte sa obávať.