Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,018 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vaha plodu

    , Autor:

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ohladom vahy plodu. Podla ms som 30+2, podla dnesneho usg 31+4, babatko ma okolo 2000g. Dr mi povedala, ze ak to tak pojde dalej, narodi sa s vahou okolo 4500g. Chcem s ateda opytat, je mozne, ze sa vaha nejak pozastavi a babatko bude mat nizsiu hmotnost ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, USG vyšetrením odhadovaná váha plodu má odchýlku 450g - 500g. Áno, je tu istý predpoklad, že plod môže byť väčší, teraz je však veľmi skoro hovoriť o možnej konečnej váhe plodu. Je vhodné na to myslieť a sledovať to. Vedieť odhadovanú hmotnosť plodu má zmysel v termíne pôrodu. Ak je však zachytený možný väčší plod už počas poradní robenými obvodným gynekológom, je vhodné realizovať biometrické USG vyšetrenie už vrámci prvých tehotenských poradní v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Vysledky morfologickeho utz

    , Autor: LuciaV

    Dobry den,

    bola som na morfologickom utz v 20tyzdni morfologia plodu v norme, ale lekar mi zistil nizko ulozenu placentu, konkretne napisal:

    placenta na prednej stene dosahuje k VB, krcok 54mm, 3VC, placenta marginalis, vaha plodu=411g zodpoveda 20+6

    ked som sa ho pytala ci je to problem povedal, ze pri prirodzenom porode ano a pri vysetreniach mam na to vzdy upozornit, ale nakolko vzhladom na prvu sekciu a neurologicku vrodenu vadu rodit prirodzene nebudem tak toto ma velmi netrapilo,

    ale trapi ma skor to, ze mi nedal ziadne “zakazy” ci nemam prestat cvicit, vynechat pohlavny styk, nezdvihat tazke veci atd. teda ziadne specialne odporucania, mozem teda normalne aj pri takejto diagnoze fungovat bez obmedzeni?

    dakujem za odpoved
    S pozdravom
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte diagnostikovanú placentu praeviu marginalis a placenta je na prednej stene, ešte sa vplyvom rastu maternice môže vytiahnúť vyššie a v termíne pôrodu nemusí dosahovať k vnútornej bránke. Záleží od nálezu v danom čase. Ak sú výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte dodržiavať žiadne obmedzenia.

  • Váha

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovat ohľadne váhy môjho dieťatka som v 37tt a dieťatko váži iba 2345g je to v poriadku ? Plus mi zistili z vyteru z pošvy streptokoka môže to ovplyvniť pôrod a ohroziť dieťatko?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, váha plodu závisí od viacerých faktorov a okolností. Ak sú prietoky v cievach plodu v poriadku a plodovej vody je dostatok, nemusíte sa obávať. Odhadovaná hmotnosť plodu je s blížiacim sa termínom pôrodu čoraz menej presná, odchýlka je až 500g, to si treba uvedomiť. Prítomnosť Streptococcus agalactiae v pošve sa rieši pri príjme na pôrodnú sálu profilaktickým užívaním antibiotík až do pôrodu, inak vplyv na plod nemá.

  • Hypotrofia - váha plodu

    , Autor: LenkaTD

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, nakoľko ma môj gynekológ na poslednej poradni informoval, že váha dieťaťa sa mu na 34 tt nevidí - 1600 gramov a v tehotenskom preukaze mám zapísané hypotrofia - či sa mám nejako výrazne obávať a stresovať. Pre objasnenie, plod bol od začiatku menší, avšak doteraz ma lekár stále ubezpečoval o tom, že je to v norme aj vzhľadom na mňa (prvorodička, 28 rokov, 158 cm, začiatok tehotenstva s váhou pod 50 kg - aktuálna váha 56,2 kg, pri narodení som sama vážila 3020g/49cm). Stehenná kostička bola od začiatku menšia, v 30 tt sme mali 1200 gramov = čiže bábo/dievčatko priberá (ale evidentne svojim tempom, ktoré už podľa môjho gyn. nie je dostatočné). Lekár mi kázal "poctivo brať lieky" = 1x denne Anopyrin, 2x denne Oxyphillin, 2x denne Magnerot a polyvitamíny keď nechcem ísť ležať do nemocnice + poslal ma na interné vyšetrenie "ak by bolo treba operovať". Nič viac mi o tom nepovedal i keď som argumentovala aj možnou odchýlkou na ultrazvuku a pod. Sama sa cítim v poriadku a stravujem sa normálne. Prosím, čo si o tom myslíte a čo mi odporúčate? Lebo aktuálne som z celej situácie dosť vystresovaná. Termín pôrodu mám od začiatku určený na 6.1.2019 (teda neviem či mi ten tt vôbec sedí). Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo všeobecnosti najprv vylučujeme všetky možné patológie až potom sa po vylúčení zhodnotí, že plod je konštitučne menší. Nemusíte sa obávať ani stresovať. Dodržujte odporúčania Vášho obvodného gynekológa.
    Anopyrin neodporúčam užívať, keď ste už v 34 týždni tehotenstva, ale poraďte sa so svojím obvodným gynekológom, ktorý Váš stav pozná najlepšie a vie o Vás naviac. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.