Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vaha plodu

    , Autor: Monika96

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ohladom vahy plodu. Podla ms som 30+2, podla dnesneho usg 31+4, babatko ma okolo 2000g. Dr mi povedala, ze ak to tak pojde dalej, narodi sa s vahou okolo 4500g. Chcem s ateda opytat, je mozne, ze sa vaha nejak pozastavi a babatko bude mat nizsiu hmotnost ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG vyšetrením odhadovaná váha plodu má odchýlku 450g - 500g. Áno, je tu istý predpoklad, že plod môže byť väčší, teraz je však veľmi skoro hovoriť o možnej konečnej váhe plodu. Je vhodné na to myslieť a sledovať to. Vedieť odhadovanú hmotnosť plodu má zmysel v termíne pôrodu. Ak je však zachytený možný väčší plod už počas poradní robenými obvodným gynekológom, je vhodné realizovať biometrické USG vyšetrenie už vrámci prvých tehotenských poradní v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Gestacny vek

    , Autor: Nika31

    Dobrý deň dátum poslednej ms som mala 14.01.2023 Ket 2.2.2023 podľa ms mi vychádzal termín pôrodu 21.10.2023 podľa crl zo dňa 13.04.2023 58,8mm tp vyšiel na 24.10.2023. Teda podľa poslednej menštruácie by mal vychádzať gestacny vek 37+0 ale u lekára ukazuje 36+4 všimla som si že na monitore mu tým pádom naskočilo dátum poslednej ms 17.1.2023 môžu byť tým pádom odchýlky v meraní biometrie? Mám ho nato upozornit? A podľa čoho sa ráta váha plodu môže to byť tým pádom gestacnym vekom zle vyrátané? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín pôrodu sa Vám už nemení. V tomto týždni tehotenstva má však už plod prejavené zdedené vlastnosti po Vás, ako rodičoch, takže sa u neho prejavuje aj veľkosť. Odchýlka 3 dni je úplne v norme. Prepočet odhadovanej váhy plodu sa realizuje meraním kostených štruktúr - priemeru hlavičky, obvodu hlavičky, obvodu bruška a dĺžky stehnovej kosti. Nemusíte sa obávať.

  • Stagnacia vahy v 32 tyzdni

    , Autor: lussinda

    Dobry den.
    Dnes na poradni som pri vazeni zistila ze za posledne 3 tyzdne som vobec nepribrala. Teda vazim rovnako ako v 29 tyzdni.
    Pani doktorka skontrolovala babatko ktore sa posunulo od 1200g k 1890g takze povedala ze ziadne obavy mat nemusim, babatko rastie.
    Aj tak vsak nerozumiem tomu preco sa nehybe moja vaha. Mohol by tam byt nejaky problem?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pomerne časté, že sa u pacientky nemení hmotnosť. Keď však plod rastie, znamená to, že vy chudnete. He to vždy lepší prípad, ako by mal stagnovať váha plodu a vy by ste na hmotnosti naberali. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Usg hodnoty v 39 tt

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Momentálne som v 38/6 tt.
    Chcela by som sa informovať, či je možné, že podľa rozmeru BPD 97 mm (39/5 tg) mi vyšla vyššia odhadovaná váha plodu 3550g, a v skutočnosti by mohla byť váha nižšia, len hlavička bude trochu väčšia.

    Ostatne namerané hodnoty sú :
    HC 336 mm (38/3tg)
    AC 345 mm (38/3tg)
    FL 75mm (38/1tg)
    Komp. Vek 39/4 tg

    Ďakujem


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to presne tak, ako ste napísali. Niekedy je priemer hlavičky väčší, záleží tiež od tvaru lebky plodu, a to má potom vplyv na celkový prepočet odhadovanej hmotnosti plodu a stanovenie kompozitného veku plodu. Je to pomerne časté. Tak isto je treba brať do úvahy odchýlku merania, ktorá je +- 450 - 500g.

  • Menší plod

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer mám otázku ,som v 33 týždni tehotenstva a váha plodu je 1680 gr je celkovo menšie,všetky vyšetrenia do teraz boli v poriadku poslali ma do nemocnice kôli liečbe a na sledovanie,prietoky a ctg sú v norme,je možné že liečba zaberie a dieťa naberie na váhe? Rodia sa také deti zdravé? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odhadovaná váha je pomerne v norme, ak ste navyše nižšieho vzrastu a partner nie je tiež vysoký, dieťa nebude veľké. Nevidím dôvod, prečo by dieťa nemalo byť zdravé. Nepoznám však žiadne bližšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. Oni sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, keďže majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, USG nálezy a poznajú všetky informácie.

  • Váha

    , Autor: NBi

    Dobrý deň, som v 31tt a dieťa má 1918g. Je to veľa?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priemerná váha plodu v 31. týždni tehotenstva je 1400 - 1700g. Ak sú výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemáte tehotenskú cukrovku, prípadne cukrovku I. typu, nemusíte sa obávať. Plod už má prejavy zdedených genetických vlastností, takže ak ste sa vy alebo manžel sami narodili s vyššou pôrodnou hmotnosťou, plod mohol zdediť tieto vlastnosti a môže byť väčší. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.