Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 28tt

    , Autor: 1Emília0

    Dobrý deň. Mám za sebou dve sekcie, čaká ma tretia. Som aktuálne v 28+1 tt a posledné dva dni pociťujem také šklbance, pohyby až pod jazvou, nebolí ma jazva z vonka ale cítim to tak vnútri ale úplne naspodu. Pri predchádzajúcich tehotenstvach som až take bolesti pichanie nemala.Je to niečo veľmi nepríjemné. Mám dosť problém sa pohybovať, chodím pomaly skrz to, lebo je to cítiť výrazne pri chôdzi. Slabu bolesť v oblasti dolnej časti podbruška a krížov tiež pociťujem pripomína mi to ako na menzes. Kedy sú tieto stavy ešte v norme a kedy nie ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne pobolievanie v podbrušku alebo občasné tvrdnutie podbruška je normálne, vplyvom zväčšovania sa maternice a rozpínaním sa väzov závesného aparátu maternice. Ak sú však bolesti takej intenzity, že obmedzujú alebo sťažujú pohyb, určite odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Môže sa jednať o bolesti lonovej kosti, prípadne začínajúcu symfyzeolýzu, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Magnézium

    , Autor: NIANA

    Dobrý deň, som v 28tt môžem si dat šumive magnezium s horčikom kvôli unave a bolestiam hlavy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, magnézium, teda horčík, môžete užívať. Bolesti hlavy si odsledujte. Odporúčam dostatočný pitný režim, denne vypiť aspoň 2 litre tekutín. V prípade pretrvávania ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Plod

    , Autor: Kika779

    Som po transplantacii obličky. V 28tt tehotenstva. Bola som na kontrole. Babätko nárastlo len 15g za týždeň. A na sone mi vysli nasledovné hodnoty. Minulý týždeň bol obvod bruška 223mm, a bčera 207mm. Doktorka mi povedala, ze uvidime o týždeň keďže chodím na rizikovú. Prietoky aj placenta sú vraj v poriadku. Ale keď cítam fóra s menším obvodom bruška tak mám veľký strach. Beriem lieky ako ADVAGRAF,PREDNISON,ANOPYRIN.
    HC 262mm
    AC 207mm ( s týmto ma veľmi vystrašila)
    FL 51
    EFW 936G
    PI UmA 0.98,PI MCA 2.06, UmA PI 0.99, UTA 1sin PI 0.93 bez notchu , UTA 0.87 bez notchu, DV PI 0.97 vlna prítomná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nechápem, ako sa môže obvod bruška zmenšiť. Jednalo sa pravdepodobne o chybu merania. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu, že sú prietoky v poriadku a nie je prítomné asymetrické zaostávanie v raste, ani placentárna insuficiencia, teda plod je dobre a dostatočne vyživovaný, je potrebné USG priebežne a pravidelne kontrolovať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Chudnutie

    , Autor: Michaela12hhoh

    Dobrý deň momentálne som v 28tt a za posledný mesiac som schudla cez 1kg , stravujem sa rovnako (akurát niekedy jem ešte viac ako predtým ) . Na poslednej kontrole mi pozerali iba echo srdca a uloženie malého. Mám veľakrát prirodzené obavy , že s malým nieje čosi v poriadku - má fázy kedy je veľmi aktívny a inokedy o ňom aj 6h neviem .
    Mala by som preistotu zájsť k lekárovi alebo sú to zbytočné obavy a počkám do dalšej poradne ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takáto strata na váhe je v poriadku. Je teplo, viac sa potíme, tým viac vydýchame a spálime. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Pohyby nemusíte cítiť 24 hodín denne. Keď vy ste hore, plod môže spať a opačne. Stále platí, že pri ťažkostiach alebo nejasnostiach je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Spanie v 28tt

    , Autor: JePaTa

    Dobrý večer.

    Chcela by som sa Vás ešte opýtať, som v 28 tt,
    a všade čítam že sa odporúča spať len na boku, najlepšie na ľavom.
    Ja sa snažím, aj používam špeciálny vankúš, aby som bola v tej polohe, ale často sa mi stane že za zobudím na chrbte. Je to pre bábätko škodlivé?
    Môžem mu nejak ublížiť? Všade čítam, že tak môže mať menší prínos kyslíka, a preto sa bojím, lebo sa mi stalo ze som sa aj uprostres noci zobudila, na chrbte a cítila som takú bolesť v brušku.. Radšej sa opýtam, aby som si bola istá. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ležte tak, ako Vám to vyhovuje. Ak Vám nerobí ťažkosti spať na chrbte a nie je Vám nevoľno, syndróm dolnej dutej žily sa u Vás zatiaľ neprejavuje. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.