Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,448 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Cytologia

    , Autor: koala666

    Dobrý deň prajem snažíme sa o bábo a čaká ma preventívna prehliadka , chcem sa spýtať nemôže cytologia uškodiť v čase keď ešte nemám potvrdené tehotenstvo ale je tu možnosť že už tehotná som? Prípadne je to bezpečné v prvých týždňoch tehotenstva? Alebo radšej počkať na prehliadku a až potom sa zase snažiť? Naposledy som bola pred rokom vyšla mi síce pozitívna uraplazma ale neliecim ju keďže nespôsobuje žiadne problémy a mala som ju aj pred prvým tehotenstvom vďaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, preventívna prehliadka ani odber onkocytológie nemá na prípadné včasné tehotenstvo vplyv.

Podobné otázky

  • Cyto v tehotenstve

    , Autor: Malina21

    Dobrý deň pán doktor chcela by som vás poprosiť o odpoveď...som cca.5 týždni tehotenstva dostala som pozvánku na cytologicke vyšetrenie ktoré sa naposledy robilo pred tromi rokmi a bolo v poriadku. Prosím vás robí sa toto vyšetrenie aj počas tehotenstva alebo to môžem odmietnuť a vykonalo by sa po pôrode?
    Mám totiž také obavy prvý krát keď som bola tehotná mi toto vyšetrenie robil pán doktor v 7 TT a následne som potratila preto sa bojím. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, onkocytologické vyšetrenie sa robí pomerne často v skorom štádiu tehotenstva. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. S najväčšou pravdepodobnosťou Vaša predchádzajúca skúsenosť nesúvisela s realizovaním onkocytologického vyšetrenia. Ak bola posledná onkocytológia realizovaná pred tromi rokmi, je vhodné ju doplniť teraz. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo, HPV, Pap II

    , Autor: Denisa26

    Dobrý deň pán doktor, som v 14 tt. Pred 3 mesiacmi mi vyšla zlá cytológia PapII-III a pozit.HPV 16, dovtedy som nemala ani potuchy, že mi niečo je. Dnes na poradni mi doktor odporučil, že si mám kúpiť DeflaGyn a vyskúšať kúru s ním aj keď NEVIE a NEMÁ skúsenosť počas tehotenstva. Rozhodnutie je vraj na mne. Nikde som sa nedočítala aké môžu byť vedľajšie účinky. Preto sa obraciam na Vás, mám to vyskúšať, nestretli ste sa s podobným problémom ako mám ja? Prípadne existujú nejaké iné lieky/doplnky, ktoré by som mohla užívať (vaginálne probiotiká, papylocare, indomed) a pomohli by mi.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam realizovať kontrolné onkocytologické vyšetrenie aj expertnú kolposkopiu s odberom tkaniva za účelom dôkladného vyšetrenia bunkových zmien krčka maternice. Na trhu je viacero preparátov, okrem DeflaGynu aj Regresil, či Vami spomínaný Papilocare. DeflaGyn sa môže užívať aj počas tehotenstva. Je to vaginálny gél, ktorý obsahuje oxid kremičitý. DeflaGyn naviaže patogény, zabraňuje ich šíreniu a podporuje antioxidačnú ochranu okolitých buniek.

  • Spinenie pocas dojcenia

    , Autor: miskamilka

    Dobry den pan doktor, som 6 mesiacov po porode, dojcim, menzes este nebol. Obcas sa mi vsak vyskytuje slabucke ruzove spinenie z krcka. Cytologia po porode bola v poriadku, aj ultrazvukove vysetrenie, bolesti pri styku ani inak nemam. Cim to moze byt sposobene? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je možné, že sa u Vás "štartuje" menštruačný cyklus. Nemusí sa jednať o žiadnu patológiu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie v čase MS / tehotenstvo

    , Autor: Eris

    Dobrý deň. V prvom rade sa Vám chcem poďakovať za odpoveď. Chcem sa ešte opýtať na jednu vec. MS mi mešká len pár dní - vyšiel mi pozitívny teh.test. Od dnes mam bezovo- svetlohnedy výtok. Preventivku som mala pred 2 mesiacmi - sono aj cytologia ok. Test sa chystám o tyzden zopakovat . Chcem sa opytat na ten hnedasty výtok. Čím môže byt spôsobený, ak bola preventivka ok? Je prípustný na úplnom začiatku tehotenstva? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o uhniezďovanie a tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cytologia pri rizikovom tehotenstve

    , Autor: kika-129

    Dobrý deň, momentálne som 9+1tt, mám hematóm a mala som masívne krvácanie aj s kúskami zrazenín. Celkovo som krvácala 3x počas 2 dní, krvácanie však vždy ustalo. Beriem ascorutin, utrogestan a mám kludovy režim. 13+1 mi vychádza prvá poradňa+ NT a ževraj aj cytologia. Tu som však absolvovala v januári 2021. ( Všetko ok) je potrebné opäť robiť cytologiu 4.10.2021? Zvlášt keď mám problémy? Nemôže to ohroziť tehotenstvo? ( Tehotenstvo stymulovane clostilbegydom)
    P.S. po cytologii v januári som krvácala( spinila) skoro celý mesiac.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, realizovanie cytologického vyšetrenia v prvom trimestri nie je ničím výnimočným. Samozrejme, ak boli v minulosti okolnosti, aké boli a máte s tým zlé skúsenosti, môžete cytologické vyšetrenie odmietnuť. Rozhodnutie je na Vás. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná najlepšie všetky informácie, ako aj výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.