Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Aniball

    , Autor: bb636

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa s Vami poradiť... Chcem si kúpiť nejaký aniball, no neviem aký. Máte nejaký typ, ktorý by ste mi odporučil? Treba dávať na niečo pozor pri výbere? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu sú dva výrobky, originálny a tým pádom drahší Epi-no Delphine a Aniball, ktorý je o niečo lacnejší. Výber je na Vás. S cvičením sa začína po ukončenom 36. týždni tehotenstva, teda v období začatia absolvovania tehotenských poradní v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • Úzska panva

    , Autor: kikus

    Dobrý deň, dnes som mala poraďňu v nemocnici kde budem rodiť. Lekar mi povedal ze mam úzsku panvu a mala by som skusit anibal balónik aby som nemala vela šitia . Anibal som odmietala lebo s tim niesom stotožnená . Teraz na to velmi zneistilo , bola som na porod nastavena ved zvladneme to aj bez anibala a podobnych pomocok.Je to velky problem ak mam úzsku panvu? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úzka panva a úzky pošvový vstup sú dve rozdielne veci. Aniball je pomôcka pre tehotné po ukončenom 36. týždni tehotenstva na cvičenie hrádze a celkovo pošvového vstupu pred spontánnym pôrodom na zníženie pravdepodobnosti potreby realizácie nástrihu hrádze pri pôrode. Nie je to však povinnosť cvičiť s Aniballom. U niektorých žien je dokonca cvičenie s Aniballom neodporúčané. Určite to zvládnete aj bez Aniballu. Ja ho pacientkam tiež odporúčam, ale ak nie ste na to psychicky nastavená, na silu s ním necvičte.

  • Bolest v trieslach

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred asi týždňom ma začalo bolieť trieslo na ľavej strane. Som si myslela, že som si ho natiahla pri cvičení, tak som to neriešila.
    Ale včera ma to začalo bolieť na oboch stranách.
    Nebolí to nejak moc ale cítim, akokeby som to mala natiahnuté alebo ako keby som dlho bicyklovala. Neviem presne tu bolesť opísať.
    A niekedy ma, tak nepríjemne spichne v podbrušku, ale to asi len tak na 1-2 sekundy.
    V pondelok začínam 36 tt.
    Chcem sa spýtať, či sú tieto bolesti normálne a čo náhodou nehrozí predčasný pôrod.
    Mám zároveň aj od začiatku tehotenstva kvasinkovú infekciu a posledné dni je to čím ďalej, tým horšie. Pokiaľ si večer dám čipku čo mi odporučil doktor, tak je to v pohode.
    Ale pokiaľ si ju nedám už na druhý deň cítim svrbenie. Predpokladám, že už sa do pôrodu toho nezbavím. Len či náhodpu nemôže tá infekcia spôsobovať tú bolesť v podbrušku a slabinách.
    Pohybu bábätka cítim pravidelne, nekrvácam. Mám výtok, nesmrdí. Začala som aj piť čaje z ostružiny malinovej, alchimilky a odvar z ľanového semiačka.
    Chcem sa ešte spýtať, či môžem vykonávať masáž hrádze, keďže mám tie kvasinky, aby sa ešte viac nerozšírili.
    Chcela som vyskúšať Aniball, ale doktor mi to neodporúčil práve kvôli infekcii.
    Tak aspoň tu masáž hrádze či môžem vykonávať.
    A posledná otázka. Nebude pri pôrode tá infekcia problém.
    Čítala som, že bábätko by sa mohlo nakaziť, keď pôjde pôrodnými cestami. Ale skôr sa chcem spýtať, či to nebude aj pre mňa problém.
    Či nebudem mať moc oslabené tie pôrodné cesty, keďže mám tú infekciu od začiatku tehotenstva.
    Pretože by som chcela rodiť prirodezene.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesti v slabinách, či občasné pichnutie môžu byť už v danom týždni prítomné. Čo sa týka infekcie, počas liečby kvasinkové infekcie nie je vhodné cvičenie s Aniballom, s ktorým sa môže začať cvičiť po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Ak máte GBS pozitivitu, pri príjme na pôrodnú sálu budete dostávať antibiotiká až do pôrodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k vaginálnemu nálezu. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu, som v 35+3, kvôli skratenemu krcku v kľudovom režime, krcok palpacne má 1,5, tuhý , pre špic prsta. Momentlane som po liečbe baktérie enterococcus faecalis (5 tabliet macmiror), avšak čakám ešte na výsledok kontrolného vyteru. V 20 tom týždni mi bol vyberaný z krčka polyp - decidualny polyp nezhubny, avšak v piatok mi lekárka povedala že sa mi vytvoril na krcku nový polyp a riešiť sa to bude až po pôrode. Chcem vás poprosiť o názor/ radu či v mojom prípade je cvičenie od 36 týždňa s pomôckou aniball vhodne?? Plod cítim dosť nízko a po vysadení resp znížení magnerotu cítim častejšie tvrdnutie brucha.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po preliečení infekcie a dosiahnutí ukončeného 36. týždňa tehotenstva je možné cvičiť s aniballom. Keďže však nepoznám nález, ani okolnosti, či charakter polypu, nie je možné sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, či Vášho obvodného lekára, alebo lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť a kde budete mať realizované predpôrodné tehotenské poradne.

  • Použitie Aniballu

    , Autor: Sara 245

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať ohľadom balónika Aniballu . Momentálne som na konci 36 týždňa , chcela by som s ním začať cvičiť . Mám ale varixy v oblasti vonkajších rodidiel , mierne aj vo vnútornej časti.
    Podľa môjho gynekológa ale nejde o závažný problém .
    On osobne aniball neodporúča všeobecne.
    Ja som sa ale rozhodla to skúsiť lebo som prvorodicka a chcem byť pripravená čo najlepšie na pôrod .
    Môžem teda cvičiť s balónikom aj napriek varixom ? Alebo je tam nejake obmedzenie ? Ďakujem vopred za odpoveď . Prajem pekný deň .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto na diaľku bez videnia nálezu sa Vám neviem objektívne vyjadriť. Ak Váš obvodný gynekológ zhodnotil, že môžete s Anibalom cvičiť, po ukončenom 36. týždni tehotenstva s ním môžete začať cvičiť.