Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chcem sa opýtať

    , Autor: Patricia20071993

    Dobrý deň chcem sa opýtať som v 39tt+2 termín pôrodu mam 14.07. A mma antifosfolipidový syndrom a pichám si fraxiparin 0.8 každý večer. Chcem sa opýtať v rukách mam už hrce, modré ramena a stehná tak isto. Stane sa niečo bábätku ak vysadim fraxiparin. Už nemám kde pichat a ani ihla už nechce prejsť cez kožu. V stredu 14.07. Nastupujem do pôrodnice na vyvolanie pôrodu.


    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svojvoľne si nízkomolekulárny heparín nevysadzujte. V nemocničnom zariadení Vám budú injekcie podávať sestričky. Aj keď chápem okolnosti, pokračujte v aplikácii heparínu až do nástupu do nemocničného zariadenia, kde sa následne určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.

  • DeVit 2000 a kyselina listova

    , Autor: nandeska

    Dobry den,

    chcem sa opytat na uzivanie vitaminovych doplnkov v prvom trimestri tehotenstva. Moj gynekolog mi odporucal len kyselinu listovu - no odporucanu dennu davku mi nepodeval. Aka je odporucana hodnota kedze udaje v zdrojoch sa lisia.

    Je mozne v prvom trimestri brat aj vitamin D, konkretne znacky DeVit 2000? Nenasla som informacie o tom ci sa tento produkt moze brat v tehotenstve.

    Dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná odporúčaná denná dávka kyseliny listovej je 400ug, čo zodpovedá väčšinou jednej tabletke. Spomínaný vitamín D môžete užívať. Väčšinou však ženy užívajú tehotenské vitamíny, napríklad Femibion, či LadyVita, ktoré obsahujú celú škálu všetkých potrebných vitamínov, aj vitamín B9 (kyselinu listovú), aj vitamín D.

  • Mdloba

    , Autor: Katka83

    Dobry vecer prajem, pan doktor
    Chcem sa opytat ci by som mala zajs za lekarkou ..
    Dnes sa mi to stalo prvy krat som v 17tt. Bolo mi nevolno no nezvracala som , dostala som silnu slabost a zavrat. Hodilo ma do kolien a z kolien na chrbat neviem co sa dialo somnou mala som pocit ze na par sekund mi vypol mozog. Ked som si uvedomila,ze som na toalete a lezim som sa dvihla cela som bola spotena , citila som slabost cely den ale uz sa to nezopakovalo. Neviem ci som sa udrela alebo nie kedze ma krize boleli aj predtym. Brucho ma neboli ani nespinim. Je to moje druhe tehotenstvo, prve skoncilo (2022) v 28tt akutnou sc rozpad placenty. Dieta neprezilo. Prosim , je lepsie zajs za lekarkou alebo je lepsie si volat zachranu sluzbu v takejto situacii. Nechcem riskovat ako pri prvom , ale nechcem ani panikarit pri “beznych” situaciach ktore niesu naliehave. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, strata vedomia, či kolapsový stav je dôvod na privolanie záchrannej služby. Takto sa Vám však neviem vyjadriť k Vášmu momentálnemu zdravotnému stavu, ani k možným príčinám vzniku straty vedomia. Odporúčam tiež navštíviť gynekológa, ktorý skontroluje tehotenstvo.

  • Arko defenses

    , Autor: mum001

    Dobrý deň, pár dní pred otehotnením som dobrala 7 dňovu kúru Arko defenses na posilnenie imunity, chcem sa opýtať či je to v poriadku, nakoľko je tam okrem ineho betaglukan, ktorý sa vraj v tehotenstve užívať nesmie. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že by s tým nemal byť žiaden problém. Podľa mňa sa nemusíte obávať.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Mám takú ešte jednu otázku pán doktor. Dnes v noci som sa zobudila na to že mám orgazmus dokonca dva krát samozrejme som nič nerobila ani sa o to nesnažila nemáme styk s manželom od kedy som tehotná. Čítala som že snovy orgazmus máva dosť žien v tehotenstve no ja som sa na to dva krát zobudila v noci a aj bolesť v podbrušku. Chcem sa opýtať lebo som na rizikovom 9 tt. Môže to orhrozit nejako bábätko alebo môžem byť v kľude? Ide o to že ja to neviem nejako ovládať keďže spím len že či je nejaký dôvod na obavu alebo nie. Jedná sa čisto o vonkajší orgazmus asi z dôvod väčšieho prekrvenia orgánov. No aj tak mám strach lebo sa to stalo túto noc dva krát ? Prepáčte ak sa pýtam hlúpo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus nemá negatívny vplyv na vyvíjajúci sa plod v maternici, ani nevyvolá pôrod. Nemusíte sa obávať. Ak u Vás tehotenstvo prebieha štandardne, všetky výsledky a nálezy sú v norme, nemusíte sa obmedzovať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.